به گزارش خبرنگار مهر ، سازمان هاي آتش نشاني با هدف اصلي نجات جان و اموال انسان ها تشكيل شده اند بنابراين يك آتش نشان قادر است در بحراني ترين شرايط محيطي و زيان آور ترين شرايط كاري به ياري حادثه ديدگان بشتابد.
با توجه به آمارهاي حريق و حوادث ، تعداد مصدومين و فوت شدگان ماموران آتش نشان در طي ساليان اخير نگران كننده است چرا كه آتش نشانان در محيط هاي پر مخاطره آميز و از جمله انفجارات به امداد رساني و عمليات مي پردازند ، لذا آسيب پذيري آنان در حد بالايي است.
علاوه بر اين ، عوارض و مخاطرات شغلي در حرفه آتش نشاني با بروز و تشديد انواع بيماري هاي جسمي و رواني جلوه مي كند.
بر اين اساس مهم ترين وظيفه آتش نشانان شامل آماده باش شبانه روزي براي شركت در حوادثي كه جان انسان در خطر باشد، انجام عمليات نجات و امداد در حوادثي كه جان حيواني در خطر باشد، شركت فعال در حوادث طبيعي به منظور ياري رساندن به هموطنان، اداره كردن و مهار آتش سوزي ها در صنايع و اماكن مختلف، بررسي علل حريق و حوادث در شرايط محيطي متفاوت و همراه با مخاطرات گوناگون مي شود.
به اين ترتيب آتش نشانان در هر ماموريت به طور معمول در معرض چندين عوارض از جمله عوارض ناشي از استرس رانندگي و ترافيك ، عوارض ناشي از اثرات دود و گازهاي سمي در محل هاي عمليات، عوارض ناشي از صداي آژير، بلندگو و نور چراغ گردان، عوارض ناشي از ترشح هورمون هاي دفاعي و آمادگي بدن در برابر حوادث، اثرات ناشي از حرارت در محل حريق، عوارض ناشي از تماس يا جذب مواد شيميايي از طريق پوست، عوارض ناشي از صدمات فيزيكي در حين انجام وظيفه، عوارض ناشي از دريافت پرتوهاي يونساز و تشعشعات راديواكتيويته قرار مي گيرند.
علاوه بر اين ، آتش نشانان در هنگام انجام عمليات نجات و امداد در معرض عوارضي نظير رويت صحنه هاي دلخراش و تألم آور، عوارض ناشي از وقوع انفجار در صحنه حادثه، عوارض ناشي از مسائل ارگونومي وسايل و تجهيزات و ماشين آلات، عوارض ناشي از انجام خدمت به صورت شيفتي، عوارض ناشي از عدم تغذيه صحيح و متناسب با حرفه، عوارض ناشي از استرس پس از حادثه، عوارض ناشي از كاركردن در محيط هاي آلوده، عوارض ناشي از كاركردن در محيط هاي مرطوب نيز قرار مي گيرند.
براساس آمار سال هاي 76 تا 81 در رابطه با خسارات جاني و مصدومين ناشي از شركت در عمليات آتش نشاني، بيشترين مصدوم ناشي از شركت در عمليات حريق و نجات مربوط به سال 81 با تعداد 63 مصدوم حريق و 12 مصدوم نجات بوده است.
بنابراين گزارش ، وجود فاكتورهايي شامل سرو صدا ، محيط عفونت زا و آلوده ، مواد شيميايي و گازهاي سمي ، مواد راديواكتيو ، كار در محيط غير متعارف (كم نور وپر نور) ، وجود ذرات معلق در هوا ، كار در شرايط جوي نامساعد ، كار در ارتفاع ، ريزش و برخورد اجسام خارجي ، انفجار ، خطر برق ، سطوح شيب دار و لغزنده ، كار در فضاي مسدود و غير متعارف، كار در اعماق، كار در محيط هاي با حرارت بالا ، جابجا كردن قطعات سنگين ، كار در فضاي باز ، كار در محيط هاي مرطوب، كار در محيط هاي متعفن و نامطبوع ، كار در شرايط روحي نامساعد از مهم ترين عواملي است كه شرايط محيط كار آتش نشانان را از حالت عادي خارج مي كند.
بر اين اساس ، مقايسه فاكتورها و عوامل زيان آور در محيط كار با شرايط ويژه شغل آتش نشاني گواه آن است كه كليه فاكتورها و عوامل مذكور در حرفه آتش نشاني وجود داشته ضمن اينكه فاكتورهاي ديگري نيز وجود دارد كه در قوانين موضوعه لحاظ نشده است لذا يك آتش نشان در هر حادثه حداقل 10 مورد از عوامل زيان آور را لمس مي كند همچنين آتش نشان در طول خدمت با تمامي فاكتورهاي زيان آور در صحنه هاي عمليات و امداد رساني مواجه است.
به گزارش مهر ، اگرچه حرفه آتش نشاني از مشاغل سخت و زيان آور است اما با مقايسه شرايط حرفه اي شغل آتش نشاني در كشورمان با ديگر كشورهاي پيشرفته دنيا، متاسفانه در ايران به اندازه كافي به فراهم آوردن امكانات و شرايط اقتصادي و روحي مساعد براي آتش نشانان تاكنون توجه ويژه اي نشده و اين در حالي است كه در كشورهاي مترقي شغل آتش نشاني در زمره مشاغل At High Risk محسوب مي شود.
بنابراين گزارش ، در كلانشهر تهران كه از نظر ايمني و به ويژه حفاظت در برابر حوادث غير مترقبه شرايط ويژه اي دارد آتش نشانان نقش بسيار مهمي در كاهش خسارات و نجات انسان ها بر عهده دارند كمااينكه شواهد و قرائن موجود مبين فداكاري و رشادت آتش نشانان در عاليترين سطوح انساني و امدادي بوده و آتش نشانان جلوه هاي ايثار و از خود گذشتگي هستند.
به همين لحاظ ، تلاش در جهت ارتقاء سطح بهداشت حرفه اي آتش نشانان با مشاركت نهادهاي مرتبط ، كارشناسان و متخصصان و به ويژه مركز سلامت محيط كار وزارت بهداشت ضروري به نظر مي رسد.
نظر شما