خبرگزاری مهر،گروه بین الملل- بنفشه اسماعیلی: «نارندرا مودی» نخست وزیر هند، هفته گذشته در تاریخ ۲۶ ژوئن به واشنگتن سفر و با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور در کاخ سفید دیدار و گفتگو کرد.هر چند مقامات دو کشور تقویت روابط دوجانبه و دفاعی را از مهمترین اهداف این سفر دانستند ولی هریک برای دستیابی به منافع اقتصادی ،سیاسی و منطقه ای خود تلاش کردند.
شاید بتوان مهمترین عامل گسترش روابط آمریکا – هند را تشدید خطر تروریسم در آسیا، خیزش چین وخطر بر هم خوردن موازنه قوا در آسیا از جانب این کشور، روابط گسترده اقتصادی آمریکا و هند در دهه اخیر، تلاش هند برای کسب کرسی دائم شورای امنیت و همچنین مساله رقابت هند با پاکستان دانست. بی گمان همپیمانی راهبردی آمریکا و هند بر پایه واقعیت های استراتژیک و برخاسته از فرصت ها و چالش های مشترکی بوده است که نیازمند بررسی بیشتر است.
درک معادلات منطقه ای در آسیا، نفوذ روزافرون چین و هند در این منطقه و رقابت این دو با یکدیگر برای پیشی گرفتن از حریف و همچنین مناشقات مرزی بین پکن- دهلی و اسلام آباد-دهلی از یک سو و ورود قدرت های بزرگ نظیر آمریکا به این معادلات منطقه ای از دیگرسو، نیازمند واکاوی بیشتری در این زمینه دارد، بدین منظور خبرنگار مهر گفتگویی با «بارت کرند» عضو سابق شورای امنیت ملی هند انجام داده که در ادامه از نظر می گذرد:
«بارت کرند» استاد، نویسنده و محقق مطالعات امنیت ملی هند در مرکز تحقیقات سیاست دهلی و عضو سابق شورای امنیت ملی و همچنین عضو گروه تنظیم کننده دکترین هسته ای این کشور است.
وی همچنین مشاور پیشین هزینه های دفاعی کمیسیون امور مالی هند و مدرس دانشگاه است و به طور منظم در بالاترین نهادهای آموزش نظامی تدریس می کند و هر ساله نیز دوره های آموزش و آشنایی با «جهت گیری استراتژیک هسته ای» را برای افسران ارشد نیروهای مسلح و کارکنان وزارت دفاع کشور هند برگزار می کند.
*اهمیت سفر نخست وزیر هند به آمریکا چه بود و این سفر چه پیامی را از سوی دولت ترامپ به اسلام آباد مخابره می کند؟
سفر «نارندرا مودی» نخست وزیر هند به واشنگتن و دیدار با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور برای شناخت هر چه بیشتر طرفین از یکدیگر صورت گرفته است چرا که این دو پیش از این دیداری نداشته اند و این اولین دیدار مودی و ترامپ پس از به عهده گرفتن سمت ریاست جمهوری آمریکا توسط ترامپ است.
در این دیدار طرفین در مورد مبارزه مشترک علیه تروریسم و همچنین ایجاد ثبات و امنیت در افغانستان سخن گفتند و این دو موضوع از جمله مواردی است که هند و آمریکا با سیاست های پاکستان در خصوص آنها مخالف اند.
*هند در معادلات قدرت در منطقه آسیا و در موازنه قدرت آمریکا با چین چه نقشی را ایفا می کند؟
آمریکا و هند به دلایل ژئوپلیتیک به یکدیگر نیاز دارند تا بتوانند تحرکات متجاوزانه چین برای نفوذ و تسط برآسیا را کنترل کنند.
* تنش های چین و هند در منطقه «سیکیم» بالا گرفته و طرفین هزاران نظامی به این منطقه اعزام کرده اند، این مناقشات تا چه سطحی پیش خواهد رفت؟
تنش مرزی بین هند و چین از اوایل هفته گذشته و به دنبال نفوذ نیروهای هندی به خاک چین در مخالفت با ساخت جاده مرزی توسط نظامیان چینی در منطقه راهبردی «دوکلم» آغاز شد و چین نیز پس از اعزام مرزبانان هندی، اقدام به افزایش نیروهای نظامی خود در مناطق مرزی سیکیم کرد و ۳ هزار نیرو به این منطقه اعزام کرد.
نیروهای مستقر شده طرفین در منطقه مرزی سیکیم به یکدیگر فشار وارد می کنند و هیچ کدام حاضر به عقب نشینی نیستند اما بعید است که شرایط حاکم امروز بین دهلی و پکن کم کم به سمت دشمنی و خصومت پیش برود.
*«جمیزماتیس» وزیر دفاع آمریکا اخیر اعلام کرد که واشنگتن آماده تجهیز نظامی دهلی برای توامند سازی هند جهت برقراری امنیت در منطقه است، آیا این این اقدام آمریکا را می توان به نوعی ورود به تنش دهلی-پکن تفسیر کرد؟
آمریکا و هند شرکای استراتژیک یکدیگرند و طبیعی است که واشنگتن بخواهد که دهلی از لحاظ نظامی با توان هرچه بیشتر در برابر پکن بایستد و با این کشور مقابله کند و در این راستا حتی حاضر به فروش تسلیحات نظامی پیشرفته همچون بالگردهای «آپاچی» و تجهیزات گشت دریایی به هند نیز باشد و در واقع آمریکا به نیروهای مسلح هند کمک می کند تا زیرساخت ها و فناوریهای لازم برای تامین امنیت در منطقه را بدست بیاورند.
نظر شما