خبرگزاری مهر - گروه استانها: دوران سراسر اختناق و سرکوب عباسیان عرصه را بر ائمه اطهار(ع) سخت کرده بود. در این شرایط یکی از مهمترین راههای انتقال معارف دین و راه اولیای الهی به نسلهای بعدی و زنده ماندن راه شیعه بهره بردن از راویان حدیث بود.
«عبدالعظیم بن عبدالله بن علی بن حسن بن زید بن حسن بن علی بن ابیطالب» مشهور به شاه عبدالعظیم و سیدالکریم یکی از این راویان و عالمان بود که نسب او با چهار واسطه به امام حسن مجتبی(ع) میرسد.
عبدالعظیم نیز همچون بسیاری دیگر از شیعیان سالها تحت تعقیب بود. زمانی که در مدینه، سامرا و بغداد زندگی میکرد ناچار به انجام تقیه بود و اما همچنان عباسیان به آزارش میپرداختند.
در کتب حدیثی و متون روایی، بیش از صد روایت از عبدالعظیم حسنی(ع) آمده است. صاحب بن عباد میگوید: وی کثرت روایت و حدیث دارد و از امام جواد(ع) و امام هادی(ع) روایت میکند.
از جمله آثار عبدالعظیم حسنی میتوان به کتاب «خُطَب امیرالمؤمنین» و کتاب «یوم و لیله» و کتاب «روایات عبدالعظیم حسنی» اشاره کرد.
برخی بزرگان شیعه احادیثی از وی نقل کردند و شیخ صدوق، مجموعه روایاتش را با عنوان «جامع اخبار عبدالعظیم» جمع آوری کرده است. در شمار احادیثی که وی بیواسطه از امامان(ع) نقل میکند، دو روایت از امام رضا(ع)، ۲۶ روایت از امام جواد(ع) و ۹ روایت از امام هادی(ع) است و روایات باواسطه وی هم به ۶۵ حدیث میرسد.
در نهایت عبدالعظیم حسنی در نیمه شوال سال ۲۵۲ هجری قمری و در زمانه امام هادی(ع) در شهر ری درگذشت. هرچند دو روایت از فوت وی مبنی بر بیماری و درگذشت و شهادت وجود دارد.
محدث نوری نقل میکند که فردی از شیعیان در عالم رؤیا رسول خدا(ص) را میبیند که به او میفرماید: «فردا یکی از اولاد من در باغ سیب در منزل عبدالجبار بن عبدالوهاب رازی تشییع و دفن خواهد شد.»، همین موجب شد تا وی آن باغ را بخرد و وقف عبدالعظیم و دیگر شیعیان کند.
شیخ صدوق نیز نقل میکند که فردی از اهالی ری نزد امام هادی(ع) رفت و گفت: «به زیارت حضرت سیدالشهداء(ع) مشرف شدم. امام(ع) فرمود: ثواب زیارت قبر عبدالعظیم که نزد شماست مانند کسی است که قبر حسین بن علی(ع) را زیارت کرده است.»
از همین روی امروز شیعیان و دلدادگان ائمه اطهار(ع) از سراسر جهان اگر به پایتخت ایران بیایند، نائب الزیاره دوستانشان در شهر ری میشوند.
امام حسن عسگری(ع) وجود عبدالعظیم حسنی را برای شیعیان مایه مباهات دانستند
نایب رئیس مجمع نمایندگان طلاب حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: حقیقتاً حضرت عبدالعظیم حسنی معروف به شاه عبدالعظیم و مدفون در شهر ری یکی از اصحاب مهم ائمه اطهار (ع) است.
حجت الاسلام سید جلال رضوی افزود: نقش برجسته ایشان تا حدی است که امام حسن عسگری(ع) وجود ایشان را برای شیعیان مایه مباهات دانسته و ملاک و معیار صحت ایمان برای امت اسلام معرفی میکنند.
حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در تبعیت و اطاعت از امام زمانش نسبت به سایرین دارای برتری بود
وی ادامه داد: زیارت وی همسو با زیارت امام حسین(ع) نقل شده و این خود برای اطرافیان و اکناف و مردم شهرری نمایان است که حضرت عبدالعظیم حسنی در تبعیت و اطاعت از امام زمانش نسبت به سایرین دارای برتری بود.
این استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه خلق و خوی حضرت عبدالعظیم(ع) و مبارزات علمی ایشان با مخالفان قرآن و اهل بیت(ع) زبانزد است، گفت: حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) پایههای اندیشه اسلامی را قوت بخشید و به نسلهای بعد رساند و نگذاشت تا این اندیشهها فراموش شوند.
نقل احادیث از ائمه اطهار (ع) شده است که باید حرم ایشان مورد اهتمام باشد
وی تأکید کرد: نقل احادیث از ائمه اطهار(ع) شده است که باید حرم ایشان مورد اهتمام باشد و بزرگان نیز نقل کردند که در مرقد مطهرشان میتوان با صفای دل حوائج را از خداوند خواست و به اذن الهی به آنها رسید.
حجت الاسلام رضوی اظهار داشت: در رابطه با حضرت عبدالعظیم حسنی باید گفت که عظمت ایشان همین بس که در کنار دو امامزاده دیگر دفن شدند در کنار مرقد نورانیشان بزرگانی همچون آیت الله شاه آبادی که استاد حضرت امام خمینی(ره) بودند نیز دفن شدند، همه اینها موجب شده تا امروز خیل عظیم جوانان تهرانی با دعای توسل و دعای کمیل در کنار مزار عبدالعظیم حسنی(ع) خدای خود را مناجات کنند.
نظر شما