به گزارش خبرگزاري مهر ، سرپرست هيئت كاوش محوطه باستاني جيرفت گفت: بيل مكانيكي سازمان آب جيرفت كه در حال ايجاد كانال آبي به عمق دو متر و 40 سانتي تر بود، به قبري تاريخي با آثار سفالي و مفرغي برخورد كرد.
به گفته يوسف مجيدزاده ، آثار يافت شده كه مشابه آثاري يافت شده از تپه كنار صندل جنوبي اند متعلق به نيمه اول هزاره سوم پيش از ميلاد است.
وي با اشاره به اينكه گورستان محوطه محطوط آباد در اثر حفاري هاي غيرمجاز سال 1380 تخريب شده و فاقد اطلاعات كامل و جامع بود گفت: اين يافته نخستين قبر دست نخورده اي است كه باستانشناسان در جيرفت به آن رسيدهاند واحتمال دارد اين گور بخشي از يك گورستان تاريخي باشد.
به گفته مجيد زاده از آنجا كه گورستان هاي مشابه داراي وسعتي معادل 800 در 500 متر مربع است به احتمال زياد اين گورستان ها داراي وسعتي در حدود 500 در 500 متر مربع با 200 تا 300 گور است كه با ادامه كاوش نتايج آن به صورت قطعي اعلام خواهد شد.
پنجمين فصل كاوش محوطه باستاني جيرفت به سرپرستي يوسف مجيدزاده و با حضور باستانشناساني از ايران و كشورهاي فرانسه ، امريكا ، ايتاليا و با همراهي متخصصان ميان رشته اي شامل: گياه باستان شناسي ، استخوان شناس ، زمين ريخت شناس و مرمت اشياء و بنا با هدف كاوش تپه كنار صندلي شمالي و جنوبي و قبرستان محطوط آباد از 3 روز قبل آغاز شده است.
مجيدزاده با تاكيد بر اينكه تمدن يافته شده در اين خطه از كشور متاثر از تمدن بين النهرين و مصر نيست ، اظهار داشت: با آثار و شواهد مكشوفه شرق ايران به عنوان مركز تمدني بزرگ در دنيا شناخته شده است.
وي همچنين با اشاره به كشف كتيبه كامل در اين محوطه طي سال گذشته واينكه خط روي آن همزمان با هيچ يك از خطوط بينالنهرين و مصر نيست و خطي قايم به ذات است افزود: بررسي ها نشان مي دهد كه خاستگاه خط عيلامي شرق ايران است.
به گفته سرپرست گروه باستان شناسي ، حوزه هليل رود آثاري كه از حفاري هاي جيرفت بدست آمده بسياري از حلقه هاي گمشده هزار سوم را در برداشته و كشف ظروف سنگي و سفالي در اين حوزه بيانگر آن است كه توليدات صنعتي شرق و جنوب ايران به بين النهرين رفته است .
دستيابي به دژ حكومتي ، آثار معماري همچون خانه هاي شخصي ، يك بناي مذهبي و كشف دو كتيبه از مهم ترين دستاوردهاي فصل كاوش هاي باستان شناسي در اين محوطه به شمار مي رود.
نظر شما