خبرگزاری مهر، گروه استان ها - پریسا مامقانی نژاد: آغاز داستان از آنجا بود که امورات روستانشینان ماشینی شد، زندگی روستایی شکل و شمایل شهری به خود گرفت، تکنولوژی به روستاها راه یافت و روستانشینان که در روزگار گذشته تمام ساعات شبانه روز را مشغول فعالیت های جسمی همچون کشاورزی و... بودند، امروز با کم شدن فعالیت های کشاورزی، خشکسالی و عوامل دیگر، خانه نشین شده و با بیکاری دست و پنجه نرم می کنند.
طی سال های اخیر، برنامه ریزی های توسعه و نوسازی در کشور با وجود دستاوردهای بسیار نتوانست بهبود پایداری در شرایط بانوان روستایی پدید آورد و به رفع محرومیت و برخورداری این قشر از حقوق و خدماتی که در نقاط شهری برای زنان وجود دارد کمک درخور توجهی داشته باشد.
نادیده گرفتن مشکلات زنان که نیمی از جمعیت روستایی ۳۶۰ هزار نفری استان مرکزی را تشکیل می دهند، به تدریج بستری برای بروز آسیب های اجتماعی را در زنان روستایی فراهم می کندفراموشی و نادیده گرفتن مشکلات این قشر که نیمی از جمعیت روستایی ۳۶۰ هزار نفری استان مرکزی را تشکیل می دهند، آرام آرام شرایط را به سمت ایجاد بستری برای بروز آسیب های اجتماعی در زنان روستایی فراهم کرده و امروز این بانوان با مشکلاتی از جمله ازدواج دیرهنگام، فقدان شرایط اشتغال و کسب درآمد، محرومیت از تحصیلات دانشگاهی، رفاه اجتماعی و امکانات تفریحی و ورزشی و... دست و پنجه نرم می کنند.
این مسائل موجب بروز افسردگی و احساس عدم رضایت از امکانات موجود در زنان روستایی شده و شرایط را برای بروز آسیب های اجتماعی که از درون چنین شرایطی بیرون می ریزند، فراهم کرده است.
امروز به بیان مسئولان اجتماعی و فرهنگی استان مرکزی، شاهد آن هستیم که اعتیاد در استان بیشتر از قبل زنانه شده و آمار زنانی که مواد مخدر مصرف می کنند به ده درصد از مجموع معتادان رسیده است. در این شرایط زنان روستایی که از بسیاری اطلاع رسانی ها و آگاه سازی ها محروم هستند بیشتر در معرض این آسیب اجتماعی که مولد سایر آسیب ها است قرار دارند.
فقدان فضاهای تفریحی و ورزشی در روستاها برای زنان
یک کارشناس حوزه علوم و آسیب های اجتماعی در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: فقدان فضاهای تفریحی و ورزشی در روستاها برای بانوان، بازماندن از تحصیل، تاخیر در ازدواج یا مجرد ماندن، عدم اشتغال و یا اشتغال در مشاغل کم درآمد، مقایسه زندگی خود با امکانات بی شمار زندگی شهری و از این قبیل، عواملی هستند که بستر و زمینه بروز یأس و افسردگی را در زنان روستایی فراهم می کنند.
مریم پورمحمدی افزود: در حال حاضر روستاها به دلیل برخورداری از دستاوردهای دنیای مدرن، دوره گذار از سبک زندگی سنتی به نوین را تجربه می کنند و در این گذار ممکن است دچار مشکلات و آسیب های اجتماعی شوند.
غفلت از توانمندی ها و نقش موثر زنان چه در جوامع شهری و چه روستایی، به معنای هدر رفت سرمایه اجتماعی است که این مساله با خود آسیب به همراه داردوی بیان کرد: بالا رفتن سطح تحصیلات روستاییان، جایگزینی نسلی، اجرای طرح های خدمات رسانی و عمرانی در روستاها برخورداری از زیرساخت های ارتباطی و... ازجمله دیگر عواملی است که در این زمینه مزید بر علت شده است.
این کارشناس حوزه علوم و آسیب های اجتماعی خاطرنشان ساخت: قطعا غفلت از توانمندی ها و نقش موثر زنان چه در جوامع شهری و چه روستایی، به معنای هدر رفت سرمایه اجتماعی است که این مساله با خود آسیب به همراه دارد.
پورمحمدی تصریح کرد: حمایت از مشاغل و کسب و کارهای خرد خانگی، به کار گیری توان حداکثری تشکل های مردم نهاد در پیشبرد برنامه های مرتبط با زنان در روستاها، توجه به محورهای توسعه در برنامه ریزی برای زنان روستایی از اولویت هایی که در این حوزه باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: ازسوی دیگر برخی باورهای نادرست و افکار غلط در مورد زنان در روستاها، موجب شده که این بانوان نتوانند از شرایط مطلوبی برای رشد و ارتقا بهره مند باشند و همین امر قطعا صدمه زننده است، چرا که با نادیده گرفتن توانمندی ها، آسیب ها بروز خواهند کرد.
آسیب های اجتماعی زنان و دختران روستایی را تهدید می کند
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی هم در گفت و گو با خبرنگار مهر در این رابطه اظهار داشت: آسیب های اجتماعی زنان و دختران روستایی به دلیل بیکاری و دوری از فعالیت های دامداری و کشاورزی و بهره مند نبودن از تفریحات سالم همچون ورزش، رو به افزایش است.
وی افزود: افزایش آسیب های اجتماعی و شیوع افسردگی میان زنان روستایی از معضلات اساسی این قشر در روستاهای استان مرکزی به شمار می رود.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی ادامه داد: مکانیزه شدن فعالیت های دامداری و کشاورزی در روستاها و عدم انجام بسیاری از فعالیت های جسمی از سوی ساکنان روستاها به ویژه دختران و بانوان، موجب کم تحرکی و در نتیجه افزایش بیماری های جسمی و روحی و بروز افسردگی در این قشر از زنان شده است.
فرجی بیان داشت: سال گذشته طرحی در کارگروه بانوان و خانواده استان مرکزی با همکاری دستگاه های مرتبط ازجمله اداره کل ورزش و جوانان، مبنی بر توانمندسازی زنان و دختران روستایی و توسعه ورزش بانوان ساکن این مناطق، مطرح و تصویب شد.
آسیب های اجتماعی زنان و دختران روستایی به دلیل بیکاری و دوری از فعالیت های دامداری و کشاورزی و بهره مند نبودن از تفریحات سالم همچون ورزش، رو به افزایش استمدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی خاطرنشان کرد: در ارتباط با این طرح نشستی با مدیر کل دفتر امور روستایی و معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار پیرامون ابعاد مختلف آن داشتیم که مقرر شد پس از آماده شدن ساز و کار لازم، طرح به مرحله اجرا گذشته شود.
فرجی تصریح کرد: در ارتباط با اجرای این طرح و اقدام برای جلوگیری از رسوخ آسیب های اجتماعی در روستاها و به ویژه زنان روستایی، هم اکنون ۲۴منطقه در استان مرکزی شناسایی شده تا در کنار توانمندسازی و ایجاد اشتغال برای زنان و دختران این روستاها، زمینه توسعه ورزش بانوان آن نیز فراهم شود.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی اضافه کرد: در همین ارتباط، سال گذشته براساس دستور استاندار مقرر شد تمامی دستگاه هایی که در روستاها فضاهای بلااستفاده دارند، در اختیار اداره کل ورزش و جوانان استان و شهرستان قرار دهند تا با بهینه سازی از این فضاها، از ظرفیت موجود آن برای فعالیت های ورزشی و توانمند سازی زنان و دختران روستایی استفاده شود.
به نظر می رسد در راستای بهره گیری از توان زنان روستایی و جلوگیری از بروز آسیب های اجتماعی در این زنان، در هر منطقه بایستی طرح شناسایی ظرفیتها و توانمندسازی زنان روستایی پیاده سازی شود تا به این ترتیب بتوانیم آمار زنان روستایی آسیب دیده را کاهش دهیم.
نظر شما