سرويس سياسي خبرگزاري مهر : شوراى حكام آژانس بين المللي انرژى اتمي روز چهارشنبه پنجم آذرماه ( 25نوامبر) پس از روزها بحث و گفت و گو، سرانجام قطعنامه اى را در ارتباط با فعاليتهاى هسته اى ايران به تصويب رساند و ايالات متحده آمريكا را وادار ساخت از تصميم خود براى ارجاع پرونده ايران به شوراى امنيت سازمان ملل متحد چشم پوشي كند.
واشنگتن و اصلي ترين متحدان آن يعني كانادا ، استراليا و نيوزيلند ، ژاپن و كره جنوبي اين قطعنامه را خفيف و كم انرژي تلقي مي كردند و در رايزني هايي كه قبل از تصويب اين قطعنامه صورت گرفت ، مخالفت شديد خود را با برخي نكات مندرج در اين گزارش اعلام كرده بودند.
دكتر حسن روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي و نماينده تام الاختيار جمهوري اسلامي ايران در مذاكرات فعاليتهاي هسته اي ايران درباره قطعنامه گفت : جمهوري اسلامي ايران تصمم مهمي اتخاذ كرد كه اين موضوع به يك نهاد و يا يك شخص مربوط نمي شد بلكه تصميم ازسوي كل نظام بود و نظام تصميم گرفت دراين زمينه فعالانه وارد عمل شود و شوراي امينت ملي با همكاري صميمانه وزارت امور خارجه و سازمان انرژي اتمي وارد مذاكره با اتحاديه اروپا به عنوان يكي از مهمترين اركان شوراي حكام و آژانس بين المللي انرژي اتمي شد.روحاني افزود:هراندازه بازرسي ها از فعاليتهاى هسته اى ايران ادامه يابد، اين واقعيت كه جمهوري اسلامي ايران در مسير بهره گيرى صلح آميز از انرژى هسته اى گام برداشته ، براى جهانيان بيشترروشن خواهد شد.
دبيرشوراى عالي امنيت ملي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران ازادامه بازرسي هاى بازرسان آژانس هيچ نگراني ندارد گفت : ما در مسيراستفاده صلح آميز از انرژى هسته اى حركت كرده و خواهيم كردوادعاهاى برخي كشورها درباره فعاليتهاى هسته اى ايران تهمت و دروغ است و برنامه هاى تهران كاملا شفاف است.
دبيرشوراى عالي امنيت ملي گفت : جمهورى اسلامي ايران قطعنامه سپتامبر را رد كرده است اما درعين حال تصميم گرفت سياست اعتمادسازى خود را ادامه دهد. دشمنان ما به دنبال آن بودند كه افكار عمومي كشورهاى مختلف را عليه ايران آماده كنند و جمهورى اسلامي ايران رابه توليد سلاح هسته اى متهم سازند بنابراين نظام ايران اسلامي تصميم گرفت اين اتهام را رفع كند و اجازه ندهد دشمن در مسيرى كه انتخاب كرده است ، موفق باشد وبه همين دليل ايران سياست همكارى كامل با آژانس و اعتمادسازى را اتخاذ كرد و دراين چارچوب از سه وزير اروپايي دعوت به عمل آورد و با توافقي كه با وزيران انگليس ، آلمان و فرانسه صورت گرفت ، بيانيه اى صادر شد. جمهورى اسلامي ايران همه اقدامات خود را درچارچوب بيانيه انجام داده است و امروزهم حاضراست راه خود را دراين چارچوب ادامه دهد.
درگزارش محمد البرادعي مدير كل آژانس بين المللي انرژى اتمي به وضوح حكايت از نقض پادمانها توسط ايران و قصد اين كشور براى توليد سلاحهاى هسته اى دارد و اعتراض داشت كه بر چه اساسي آقاى البرادعي اشاره كرده است كه تاكنون نشانه اى از اينكه فعاليتهاى هسته اى پيشتر اعلام نشده ايران ،ارتباطي به فعاليتهاى تسليحاتي داشته باشد ، مشاهده نشده است . يكي از تاكيدات آمريكا گنجاندن بندي به نام مكانيسم ماشه بود به اين معنا كه اگر كوچكترين نشانه اى از نقض مقررات و عدم رعايت پيمان از سوى ايران مشاهده شود، پرونده ايران بطور خودكار در شوراى امنيت سازمان ملل متحد مطرح خواهد شد. اما اين موضعي بود كه بسيارى از كشورهاى عضو آژانس از جمله 13 عضو جنبش عدم تعهد در شوراى حكام با آن مخالفت كردند. به تعبيرى مي توان گفت كه آمريكا ، استراليا ،نيوزيلند ، ژاپن و كره جنوبي در يك سو و اتحاديه اروپا ، اعضاى جنبش عدم تعهد ، روسيه و چين در طرف ديگر قرارگرفته بودند.
در مقابل به جاى موافقت با درخواست آمريكا براى گنجاندن بند مكانيسم ماشه در قطعنامه تصويبي شوراى حكام تاكيد شده است كه درصورت مشاهده مورد ديگرى از نقض جدى پادمان توسط ايران ، شوراى حكام بلافاصله تشكيل جلسه داده و با توجه به شرايط و توصيه هاى مدير كل آژانس تمام گزينه هاى ممكن را بررسي كرد.
دكتر علي اكبر صالحي نماينده كشورمان در آژانس انرژي اتمي در قبال صدور قطعنامه گفت:جمهوري اسلامي ايران كاملا به تعهدات خود در قبال پيمان ان .پي . تي پايبند است و آن نه تنها براساس تعهدات قراردادي مبتني بر دكترين استراتژيك دفاعي است بلكه به موازين اعتقادي ما نيز استوار است. ما تصميم به ادامه همكاري نزديك و فعال با آژانس گرفته ايم كه اين تصميم به حل همه مسائل باقي مانده كه براساس پيش بيني پروتكل الحاقي مي باشد كمك خواهد كرد .صالحي افزود:ما مايل به تقويت اعتماد و بهبود همكاري بين المللي در زمينه فناوري هسته اي برطبق پيمان ان .پي .تي هستيم . برنامه هسته اي صلح آميز ما و نيز كوتاهي هاي ما در قبال گزارش آزمايش علمي هسته اي بايد در چهار چوب شرايط داخلي بعد از انقلاب و سياستهاي بين المللي جستجو شود .وي تصريح كرد : ايران شجاعت اين را داشت كه اطلاعات برنامه هاي هسته اي خود را داوطلبانه در اختيار آژانس قرار دهد و هم اينكه اذعان كنيم كه در ارائه آنچه كه بايد به آژانس براساس قرارداد پادماني گزارش مي كرديم كوتاهي كرديم .
اين مهم است كه بگويم آزمايشهاي اعلام نشده ما غير قانوني نبوده است بلكه به خودي خود همگي آنان قانوني وآزمايشهاي علمي ما از هر نوع كه بوده است بي خطر محسوب مي شود واين حقيقت كه اين آزمايشها را گزارش و اعلام نكرديم يك كوتاهي بود. ما اظهار مي داريم در قبال كوتاهي هاي خود احساس مسئوليت مي كنيم و براي جبران آن به همكاري كامل خود با اين آژانس ادامه خواهيم داد.
نماينده كشورمان در آژانس تاكيد كرد : بدون شانه خالي كردن از اين مسئوليت بايد بگويم كه در گفتگوهاي ما با بسياري از هيئتهاي نمايندگي عضو شوراي حكام در وين معلوم شد كه بسياري از كشورها به خاطر كوتاهي ايران خواستار اعمال تحريم عليه ايران بودند با دادن فرصت به ما و سختگيري نسبت به دستيابي ايران به فناوري هسته اي و ديگر فناوريها در اين زمينه ، انتظار مي رود كه ايران در كمتر از ربع قرن در مجموع به حق لاينفك خود صرف نظر كند .
سيد كمال خرازي وزير امور خارجه كشورمان صدور قطعنامه را يك موفقيت براي نظام مي داند و افزود : عدم ارجاع پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت موفقيت بزرگي است و اين عدم ارجاع با وجود توافقاتي است كه قبلا در پشت پرده بين اروپا و امريكا صورت گرفته است مبني بر اينكه حداقل به نوعي به شوراي امنيت اطلاع داده شود .
وزير امور خارجه تصريح كرد : قطعنامه صادره در بر گيرنده بسياري از خواستهاي ماست گر چه در اين بين نكاتي هم هست كه به رضايت مانيست ولي اين قطعنامه مورد رضايت بين المللي است .با اين حال به نظر مي رسد كه آمريكا دريافت كه حداكثر شش و يا هفت كشور از او حمايت مي كنند و با توجه به اكثريت قاطع مخالفان نظرات اين كشور در شوراى حكام ، با كنار گذاردن برخي ملاحظات مورد نظر خود موافقت كرد.
براى واشنگتن آشكار شده بود كه اگر روى ادعاهاى خود در مورد تسليحاتي بودن برنامه ايران بيش از حد پافشارى كند و به نظر اكثريت قاطع شوراى حكام بي توجه بماند ، حيثيت ، تاثيرگذارى و روابط خود را با شورهاى مهم اروپايي در معرض چالش قرار مي دهد. عدم پايبندى جمهورى اسلامي ايران به معاهده هسته اى ان . پي . تي ، نقض آشكار معاهده هسته اى توسط ايران و انحراف فعاليتهاى هسته اى ايران به سمت سلاحهاى هسته اى ، عمده ترين اهداف آمريكا بود كه محقق نشد و اين كشور را در دستيابي به اهداف خود ناكام ساخت .
اين در حالي است كه تاييد بيانيه تهران در قطعنامه شوراى حكام كه ملاحظات مهم ايران مانند احترام به حاكميت ، امنيت و عزت ملي كشور و حق مشروع جمهورى اسلامي براى بهره مندى از فن آورى صلح آميز مورد توجه قرار گرفته بدون ترديد دستاوردى ارزشمند براى ايران محسوب مي شود. تصويب قطعنامه شوراى حكام ثابت كرد كه در چارچوب مذاكراتي سازنده ، محترمانه و توام با اعتمادسازى بين المللي و رعايت منافع رفين ذيربط امكان موفقيت بيشترى براى ارتقاى همكاريهاى بين المللي ، تقويت صلح و ثبات و رفع سوء تفاهمات و خصومتها وجود دارد. همكاريهاى چهارجانبه ايران ، فرانسه ، آلمان و انگليس كه به تصويب قطعنامه شوراى حكام منجر شد ، نشان داد كه با استفاده از سازوكارها و راهكارهاى مناسب بين المللي و با احترام متقابل و رعايت منافع ملي كشورهامي توان بحرانهاى مهم را بر اساس منطق و اعتماد مديريت كرد و در جهت تقويت ثبات و امنيت منطقه و جهان گام برداشت . بي ترديد در چنين فضايي ،آمريكا بايد از شانتاژهاى تبليغاتي خود عليه كشورهاى مستقل دست بردارد و با احترام گذاشتن به حقوق مسلم كشورهاى عضو معاهده ان پي تي ، حق استفاده از انرژى هسته اى در امور صلح اميز را به رسميت بشناسد و به ان احترام بگذارد.
چشم پوشي آمريكا از برنامه هاى تسليحاتي هسته اى برخي كشورها و رژيم هايي كه آشكارا حاضر نشده اند پيمان ان پي تي و پروتكل الحاقي ان را بپذيرند و در مقابل مانع تراشي براى استفاده صلح آميز كشورهاى عضو اين پيمان از انرژى هسته اى مي كنند ،بيش از پيش نمايانگر برخورد دوگانه واشنگتن و بهره گيرى از اين حربه براى رسيدن به اهداف فزون خواهانه اش در عرصه جهاني است كه تداوم اين روند واشنگتن را بيش از پيش در انزوا قرار خواهد داد.
اما با اين حال و با توجه به دستيابي دستگاه ديپلماسي كشوربه يك موفقيت جهاني هنوز براي قضاوت زود است زيرا آمريكا هيچگاه بي ثمر و بي دليل از امري احساس رضايت نخواهد كرد و بايد منتظر سياستهاي جديد تري از سوي اين كشور بود
ايالات متحده كه با بزرگنمايي و شانتاژهاى تبليغاتي درباره برنامه هاى هسته اى صلح آميز ايران به دنبال اهداف خود بود ، قطعنامه برنامه هسته اى ايران در آژانس بين المللي انرژى اتمي را شكستي براى سياست هايش مي دانست .
کد خبر 40648
نظر شما