به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که شامگاه شنبه در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد، رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با بیان اینکه حسن مشکین فام، هنرمند توانمند این سرزمین کوشیده است تا هر آنچه نقش زیبایی است را از نوعی دیگر به خوانندگان و بینندگان این اثر هنری بنمایاند، گفت: در گوشه گوشه این گنجینه هنر، یادمان های از انسان های ویژه نهفته است؛ گویی در تالار تاریخ عبور می کنیم و شگفتا که هر آنچه نقش زیبایی است، توشه خود می نماید.
«صدسال» گزارش یک اتفاق ماندگار است
کورش کمالی سروستانی با توجه به اینکه کتاب صدسال از زیبایی ها دلنشین خود گزارش یک اتفاق ماندگار است افزود: این اثر تلاشی جانفرسا از سر عشق که تار و پودش را از عشق و احساس تنیده اند.
وی با تاکید بر اینکه وجه مشترک دیگر گنجینه ها دولتی یا عمومی بودن آنان است، وجه تمایز گنجینه مشکین فام را خصوصی بودن آن برشمرد و تصریح کرد: در عرصه هنر و فرهنگ به دلیل فرهنگ عمومی و قوانین موجود، بخش خصوصی بودن آن هست.
کمالی سروستانی ادامه داد: صدسال، حکایت تاریخ فرهنگی فارس و دالان های تاریک نوشته ها، کلیشه ها، خط ها، سرب ها و رنجهای چاپخانه داران و تحمل روزنامه نگران و ناشران این دیار است.
رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس آثار مشکین فام را از جنس وقف فقط فرهنگی دانست که آمادگی ثبت و آرشیو شدن دارد.
مشکین فام از تنهایی انسان امروز سخن می گوید
در ادامه معاون فرهنگی و مطبوعاتی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس هم با توجه به پیشینه نقاشی و عکاسی حسن مشکین فام و تعلق خاطر او به هنر سرزمین مادری اش گفت: نقاشی نزد مشکین فام از تنهایی انسان امروز سخن می گوید.
مهدی امیدبخش با بیان اینکه این نقاش هنرمند برای آیندگان رنگها و نقش های خیال انگیز به یادگار می گذارد افزود: کلک مشکین فام طبیعت آیین شیراز را چنان جلوه می دهد که شعر سعدی را به یاد می آورد؛ زیبایی شعرگونه در تابلوهای او نور و تعادل به کمال در تلاطم است.
وی ادامه داد: آبرنگ های این چهره شناخته شده شیراز مانند واژه های ناب شعر و نتهای موسیقی است.
در این آیین که میزبان چهره های چاپ، نشر، روزنامه نگاری، فرهنگ و هنر شیراز بود، سیروس رومی روزنامه نگار شیرازی و پژوهشگر تاریخ مطبوعات فارس با بیان اینکه بی شک یکی از عناصر آگاهی در هر جامعه ای رسانه ها هستند گفت: با توجه به اینکه شیراز تاریخی عمیق و ژرف در پیشینه مطبوعاتی کشور دارد، بیشتر نخستین های روزنامه نگاری از آنِ این شهر است.
وی مشکین فام را به خاطر اختصاص نخستین جلد از کتاب «صدسال» را به روزنامه نگاران و عکاسان خبری این شهر ستود و افزود: نقش اساسی روزنامه نگاری در زندگی روزمره مردم و تاریخ طولانی این شهر بر کسی پوشیده نیست.
رومی در ادامه گفت: رسانه ها به دلیل کارکرد خاص خویش که همان تاثیر و آگاهی دادن است در نتیجه موجب دگرگونی می شوند.
این روزنامه نگار که به تازگی نشان مفاخر فارس را دریافت داشته نقش استنادی روزنامه ها را دیگر کارکرد آن دانست.
دانشنامه مشکین فام نسلها را از جست و جو بی نیاز کرد
وی با توجه به اینکه حسن مشکین فام امروز نخستین جلد از دانشنامه ای را رونمایی می کند که ۷ گانه ایست انسانی، عنوان کرد: این هنرمند و پژوهشگر تاریخ فارس زندگی، وقت و جوانی خود را وقف ثبت فرهنگ کرده است؛ او دانشنامه ای را گردآوری کرده که نسلهای آینده را از جست و جو بی نیاز می گرداند. از این رو کار سترگ و بزرگ مشکین فام جریانی است که نیاز به دیدن و نگهداری دارد.
در ادامه محمدعلی ستودگان عکاس و گراورساز شیرازی به بیان خاطراتی از دوران چاپ و نشر در شیراز سخن گفت، سپس رعنا حسینی بانوی پیشکسوت چاپ و نشر شیراز که بیش از نیم قرن کار و تلاش خویش را صرف این صنعت کرده به سخنرانی پرداخت.
حسن مشکین فام هم در این آیین به سخنرانی پرداخت و گفت: تمدن و فرهنگ نشانه یک ملت است؛ حفظ و نگهداری از دستاوردهای تاریخی یک کشور وظیفه ایست که دستگاه های فرهنگی و تک تک مردم باید به آن اهتمام بورزند.
نویسنده کتاب های متعددی از جمله موزه هنر مشکین فام اهمیت این موضوع را به حدی دانست که در کشورهای متمدن بخش عمده ای از وقت و سرمایه صرف نگهداری از دستاوردهای فرهنگی و هنری خویش می کنند.
مشکین فام که خانه تاریخی فروغ الملک و نگارخانه هنر معاصر را اداره می کند افزود: آثار و کارهای به جامانده از تاریخ در قالب موزه ها و مجموعه های هنری اگر حفظ نشوند از کف می روند؛ این آثار باید برای آیندگان حفظ و ثبت شوند.
نویسنده کتاب «از گوتنبرگ تا پاریس» که در این آیین رونمایی شد تصریح کرد: ملتها با نگهداری آرشیو و آثار هنرمندان خود، فرهنگ سرزمین خویش را به رخ دیگران می کشند در حالیکه ما در این زمینه کوتاه آمدیم و برخی کشورهای دیگر که تاریخی ندارند آثار و مفاخر ما را به نام خود ثبت می کنند.
شواهدی و آثاری از مفاخر فارس هنوز ناشناخته مانده است
مشکین فام با این پرسشها که در قرن گذشته ما برای هنرمندان چه اقدامی کردیم و چند خانه به جا مانده از آنان را حفظ نمودیم اعلام کرد: محدود کردن شیراز به حافظ و سعدی در حدی است که شواهدی و آثاری از آنان هنوز ناشناخته مانده است این در حالیست که از کتابفروشی بانو رعنا حسینی دیگر نشانی نیست و نابود شده است.
در این مراسم همچنین از محمدعلی ستودگان، رعنا حسینی، جلال چوبینه(روزنامه نگار ۹۱ ساله متولد آباده) تجلیل شد که او علیرغم تمام تلاش به علت کهولت سن نتوانست به این آیین بیاید از این رو پیام چوبینه را که ساکن پولادشهر اصفهان است حسن مشکین فام خواند.
به گزارش خبرنگار مهر، در پایان این آیین که همراه با جشن امضای کتاب های «صدسال» و «از گوتنبرگ تا پاریس» توسط حسن مشکین فام برگزار شد، از تمبر یادبود این چهره فرهنگی و هنری شیراز با حضور معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس رونمایی شد.
نظر شما