" بابک یکتافر" در گفتگو با خبرگزاری مهر خود با اشاره به گزارش بیکر- همیلتون(کمیته مطالعات عراق) اظهارداشت : این گروه پیشنهاد گفتگو با ایران و سوریه به ویژه با ایران را داده است که به عقیده آنها کشور با نفوذی است و می تواند در امنیت عراق نقشی فعالی ایفا کند.
وی افزود: یکی از اعضای گروه تهیه کنندگان گزارش عراق "رابرت گیتس" است که به عنوان جانشین دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا تعیین شده است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه گفت : دو سال و نیم پیش نیز در شورای روابط خارجی آمریکا که یکی از مراکز مهم و تاثیر گذار پژوهشی در تصمیم گیری آمریکا است؛ تیمی که درآن گیتس هم حضور داشت؛ وی پیشنهاد داده بود تا آمریکا گفتگوی مستقیم با ایران داشته باشد . گیتس که از اعضای آن کمیته بود در گروه بیکر - همیلتون هم حضور دارد و قرار است جایگزین رامسفلد شود؛ فردی که وزارت خانه تحت نظر وی، نقش مهمی را در جنگ عراق ایفا می کرد.
وی با اشاره به شکست های سیاست بوش در عراق و رای مردم به تغییر و افزایش حساسیت ها، درباره ایران اظهار داشت : البته اظهارنظرهایی که از سوی مقامهای آمریکایی درباره وجود پیش شرطها برای گفتگو با ایران صورت می گیرد ؛ تبلیغاتی و برای جلو دوربین است.
به گزارش مهر، اخیراً گزارش هایی مبنی بر دیدار جیمز بیکر و "محمد جواد ظریف" سفیر ایران در سازمان ملل متحد منتشر شد و تونی بلر نخست وزیر انگلیس نیز خواستار گفتگو با ایران شد، اما بلافاصله پس از آن تونی اسنو سخنگوی کاخ سفید و جرج بوش رئیس جمهور آمریکا واخیرا رایس بر تعلیق غنی سازی به عنوان پیش شرطی برای آغاز گفتگوها تاکید کردند.
یکتافردرادامه به دیدار ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم اسرائیل از آمریکا اشاره کرد و اظهارات مقامهای آمریکایی را بی تاثیر از این دیدار ندانست، اما به عقیده وی در پس پرده، تمایلی از سوی کاخ سفید برای همکاری با ایران ابتدا درباره عراق و سپس در بقیه زمینه ها دیده می شود.
این تحلیلگر به روند قدرت یابی نئومحافظه کاران پس از 11 سپتامبر و تضعیف آنها پس از جنگ علیه عراق اشاره می کند، اما با این وجود، وی این گروه را نه به عنوان عاملی ذی نفوذ، ولی همچنان به عنوان یک مانع در برابر گفتگوهای مستقیم دو طرف تلقی می کند .
وی در ادامه به نفوذ نسبی این گروه و به مقاله اخیر یکی از اعضای این گروه به نام" جاشوا موراوچک" از اعضای مؤسسه امریکن اینترپرایز اشاره می کند که همچنان خواهان حمله به تاسیسات هسته ای ایران است.
به عقیده این روزنامه نگار ، دیک چنی معاون رئیس جمهوری آمریکا که وابسته به این گروه می باشد؛ همچنان در صدد اعمال نفوذ در زمینه ایران می باشد و می گوید که این گروه چنین استدلال می کنند که کوتاه آمدن واشنگتن در قبال تهران می تواند این کشور را به پس از جنگ ویتنام بازگرداند که هیچ کس از آمریکا حرف شنوی نداشت.
وی در ادامه چنین استدلال می کند که این گروه هنوز بر سیاست تقابل خود به ویژه درشرایط فعلی با ایران تاکید و پافشاری دارد.
یکتا فر درادامه درباره فرصت هایی که این گفتگوها می تواند برای دوطرف داشته باشد؛ به مهر گفت : آمریکا در عراق ضعیف شده که انتخابات میاندوره ای کنگره(16 آبان) این امر را نشان داد و از طرف دیگر، واشنگتن سیاست یکجانبه گرایی را کنار گذاشته است و اروپای غربی را وارد عرصه کرده است تا شاید بتواند با استفاده از آنها صداهای بیشتری را با خود برای درخواست تعلیق غنی سازی از ایران همراه کند.
اما این کارشناس بر این باور است که پس از آزمایش اتمی کره شمالی که پیامدی جدی برای این کشور نداشته است؛ دست ایران ظاهراً قوی تر شده است.
وی همچنین با اشاره به تمایل نداشتن چین و روسیه برای حمایت از آمریکا در شورای امنیت می گوید: ایران برگ برنده ای در این موازنه دارد. این تحلیلگر، میزان فرصت سازی را بستگی به رهبران دو طرف می داند که چگونه از موقعیتها استفاده کنند و با اشاره به نمونه های تاریخی به باور وی بدون یک عمل حساب شده همه چیز می تواند از دست برود.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در واشنگتن در ادامه می گوید: ایران باید بداند که تا حدودی می تواند فشارهای خود را وارد کند و اگر مسئله و اختلافات از سطح ایران و آمریکا فراتر برود و به سطح اروپا وارد شود؛ دیگر موضوع پیچیده تر خواهد شد.
وی در پایان نبود گفتگو بین تهران و واشنگتن را بی معنی و غیر قابل درک می داند و می گوید: آمریکا با چین که دارای سابقه بدی در زمینه حقوق بشر است؛ رابطه دارد، ولی با ایران که یکی از قدرت های مهم در منطقه است ؛ گفتگوی مستقیم ندارد و این امر غیر قابل درک است.
به عقیده وی عوض شدن مسیر سیاسی پس از انتخابات میاندوره ای ،می تواند این گفتگو را برقرار کند.
نظر شما