به گزارش خبرنگار مهر، نخستین دوره علمی پژوهشی علوم انسانی اسلامی «مفتاح» با حضور دانشجویان و طلاب برجسته سراسر کشور و همچنین شرکت کنندگانی از کشورهای همجوار، به همت دبیرخانه دوره های آموزشی پژوهشی علوم انسانی در شهر قم در حال برگزاری است.
محمود نبویان نماینده مجلس نهم شورای اسلامی و از اعضای هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) در این دوره سخنانی را در بحث ضرورت پرداختن به فلسفه حق و فلسفه حقوق بیان کرد و افزود: غلبه استفاده از این مفهوم در مناسبات اجتماعی داخلی و بینالمللی اقتضا دارد که ابعاد مختلف این مفهوم به طور دقیق روشن شود.
حجتالاسلام نبویان به عنوان نمونه به موضوع حقوق بشر اشاره کرده و گفت: همه طرفهای درگیر در صحنه بینالمللی از این مفهوم در جهت منافع خود استفاده میکنند.
وی به طور اجمالی با رد دورهبندیهای تاریخی که در آثار غربی منعکس است، تاریخچه طرح این بحث را از ابتدای خلقت دانست و در تعریف معنا و مفهوم حق ابتدا به بیان تفاوت حق داشتن با حق بودن پرداخت و افزود: در این مقام حق داشتن مد نظر قرار دارد.
حجتالاسلام نبویان سپس تعریف مرحوم شیخ انصاری، امام خمینی، آخوند خراسانی رحمهم الله و برخی متفکرین غربی از جمله جرمی بنتام را مطرح و نقد کرد و افزود: به طور کلی حق «امتیاز» و خصوصیتی است که اختصاص به صاحب خود دارد و در نتیجه کس دیگری حق تصرف در آن را ندارد.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) در ادامه گفت: در تعریف مفهومشناسی «اعتبار» باید گفت اعتبار عبارت است از جعل و قرارداد، همچنین منظور از اعتبار اعطاء حد شیئی به شئ دیگر است که آن حد را ندارد و منظور از حد همان تعریف یک شئ است و این اعطاء ممکن است به اغراض مختلفی انجام شود.
وی در بحث معنای ذاتی، فطری، تکوینی و طبیعی ابتدا معنای هر یک را منفردا بررسی کرد و در نهایت هر چهار مفهوم را با تسامح به یک معنا دانست.
حجت الاسلام نبویان افزود: به این شکل حق تکوینی عبارت است از امتیازی که صاحب آن نسبت به متعلق حق پیدا می کند و این امتیاز به واسطه وجود صاحب حق برای او به شکل ثابت پدید می آید.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) تصریح کرد: حقوق خدای تعالی تماما تکوینی و حقوق سایر پدیده های عالم هستی نیز به تناسب تکوینی یا تشریعی است و منشا حق را اگر تکوینی و تشریعی (اعتباری) درنظر بگیریم، ۱۷ مورد نظریه قابل بازیابی است.
حجتالاسلام نبویان در پایان گفت: هیچ حقی بدون تکلیف، به این جهت که هر حقی لازم دارد حداقل دیگران مکلف به عدم تعرض به آن را داشته باشند، قابل تصور نیست.
نظر شما