به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه امیر کبیر، "آزیتا آسایش" مجری طرح با اشاره به برخی بیماری هایی عروقی مانند گشادشدگی دیواره رگ (آئوریسم) و گرفتگی عروق (آترواسکلروز) و با توجه به اینکه همیشه امکان جایگزینی عروق طبیعی به جای عروق آسیب دیده وجود ندارد، اهمیت پیوند رگ های مصنوعی را یاد آور شد.
وی افزود : رگ مصنوعی لوله هایی هستند که جایگزین بخشی از رگ های طبیعی که دچار گرفتگی شده یا دیواره آنها ضعیف شده و قادر به انجام وظیفه خود به عنوان مجرای خون نیستند، می شوند.
مجری طرح گفت : به دلیل خواص مکانیکی و شیمیایی مناسب و مقاومت در برابر تخریب، متداول ترین مواد مورد استفاده در تولید رگ های مصنوعی، داکرون ( پلی اتیلن ترفیالات ) و تفلون است .
آسایش گفت : رگهای مصنوعی با ساختار منسوج ( پارچه ای ) با ساختارهای تاری - بودی، حلقوی ناوی و حلقوی بودی تولید می شود .
وی افزود : در این طرح با توجه به وارداتی بودن رگ های مصنوعی مورد نیاز جراحان و همچنین نبود ماشین های بافت رگ در کشور، با تغییرات اساسی در ماشین های بافندگی یا ماکو و اضافه کردن برخی قطعات امکان بافت پارچه های ظریف داکرونی به گونه ای فراهم شد که پارچه لوله ای بدن درز ( دوخت ) به قطر متوسط 16 میلیمتر بافته شد .
وی تصریح کرد : آزمون های مربوط به خواص مکانیکی نمونه ها در حال انجام است و انجام کشت سلولی روی نمونه های مذکور و بررسی خواص مکانیکی آنها پس از کشت سلولی در آینده صورت خواهد گرفت .
آسایش بخش مهم دیگر طرح را آزمون های خستگی ذکر کرد و گفت : رگ های مصنوعی به تدریج و بر اثر فشارهای متناوب جریان خون خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند که این امر می تواند منجر به شکل لخته اغتشاش در جریان خون و حتی پارگی محل بخیه رگ مصنوعی شود .
وی افزود : به علت انحصار فناوری تولید رگ مصنوعی در دست کشورهای سازنده ، نه تنها ماشین های بافنده رگ بلکه دستگاه های آزمون خستگی نیز در اختیار ما قرار داده نشده است .
وی تصریح کرد : آزمون های خستگی به منظور اطمینان از کارکرد مطلوب رگ مصنوعی در درازمدت روی نمونه های مذکور با استفاده از دستگاه های موجود تست خستگی در حال انجام است .
نظر شما