۵ آذر ۱۳۸۵، ۱۶:۳۳

در کرسی چیستی فلسفه و نقد فهم متأخرین از آن عنوان شد:

فلسفه به علوم طبیعی جهت می دهد

فلسفه به علوم طبیعی جهت می دهد

دکتر یثربی در کرسی چیستی فلسفه و نقد فهم متأخرین از آن اظهار داشت: پیشرفت علمی در دنیای معاصر الزام می دارد فلسفه فراتر از همه علوم به آنها خط بدهد و همچنین از ریزه کاری های علوم طبیعی و از جمله فیزیک آگاه باشد و بهره گیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کرسی چیستی فلسفه و نقد فهم متأخرین از آن با حضور دکتر یثربی برگزار شد. این کرسی که اولین کرسی نقد در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران بود، با همکاری و حمایت دبیرخانه هیأت حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره و با حضور متخصصان و دانشجویان مقاطع عالی رشته فلسفه توسط مؤسسه مذکور برگزارشد.

در این کرسی که با استقبال متخصصان و دانشجویان رشته مربوط مواجه گردید، دکتر سید یحیی یثربی استاد فلسفه و عرفان دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به بیان نظریه خود در باب ماهیت فلسفه و نقد فهم متأخرین از آن پرداخت.

دکتر یثربی با اشاره به اینکه فلسفه دانش همه چیز و زیربنای علوم و دانش‌ های دیگر است، اظهار داشت : فلسفه حتی در غرب از سنت عقلانی خود دور شد تا اینکه به ظهور مسیحیت رسید و لذا غرب نیز چندان تفکر مناسبی در خصوص فلسفه ندارد. در ایران نیز ابتدا فلاسفه ای چون ابن سینا کم و بیش به سنت عقلانی و مبتنی بر واقع فلسفه اتکا داشتند، اما با شکل گیری تفکر اشراقی به تدریج از شهود که قابلیت توجیه عقلانی ندارند بهره گرفته شد. لذا کم کم فلسفه از رسالت اصلی خود دور شده و رابطه آن با واقعیات گسسته شده است حال آنکه پیشرفت علمی در دنیای معاصر الزام می دارد فلسفه فراتر از همه علوم به آنها خط بدهد و از ریزه کاری های علوم طبیعی و از جمله فیزیک آگاه باشد و بهره بگیرد.

در ادامه جلسه، منتقدان با رد وجود هر گونه نوآوری در دیدگاه انتقادی دکتر یثربی، اظهار داشتند: گرچه فلسفه ملاصدرا و سهروردی و حتی افلاطون با تأیید شهود و امکان بهره گیری از آن سرو کار دارند، اما اساس تمامی این فلسفه ها بر برهان و استدلال مبتنی است و در هیچ جای این فلسفه ها به شهود به مثابه یک دلیل مبنایی جهت اثبات مدعا استناد نشده است؛ و چنانکه می دانیم اصل و اساس در فلسفه برهان است؛ ضمن آنکه از شهود صرفا به عنوان یکی از کمک کارها در طرح مسأله و به عبارتی برای شکل گیری یک جرقه در ذهن استفاده می شود و همین جرقه وقتی به صورت یک مسأله طرح و در نهایت آزموده شد، تازه وارد حوزه فلسفه خواهد شد؛ لذا ایراد دکتر یثربی بر فلسفه ملاصدرا، سهروردی و یا علامه درست نیست.

در خصوص بهره گیری از فلسفه در علوم نیز فلسفه در حد کلیات می تواند به این رشته ها کمک کند و متقابلا از علم و یا هر چیز دیگر بهره بگیرد اما حدود علوم مشخص است و فلسفه فراتر از یک حد مشخص در حیطه تخصصی علوم وارد نمی شود.

کمیته ناقدان این کرسی را دکتر غفاری و حجت الاسلام والمسلمین اکبریان و کمیته داوران را دکتر غلامرضا اعوانی، حجت الاسلام والمسلمین فیاضی، دکتر نجفقلی حبیبی و حجت الاسلام والمسلمین عابدی شاهرودی بر عهده داشتند.

کد خبر 412413

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha