به گزارش خبرنگار مهر، این کتاب در هشت فصل تنظیم شده است: فصل اول: محلی و جهانی بودن در علم بومی نام دارد. این فصل می کوشد نشان دهد که ذات تولید علم، بومی و محلی است. آنگاه هنگام سرریز شدن و ورود به سرزمین میهمان می تواند قابلیت انطباق و تعمیم داشته باشد و در نتیجه از دانش محلی به جهانی تبدیل شود و به زبان جهانی، در گذشته قرون سه و چهار هجری زبان عربی و اکنون زبان انگلیسی بیان شود و از کاربری محلی به کاربری جهانی ارتقاء منزلت دهد. به این ترتیب در این نوشتار چرخه تولید، انتقال علم در دو وضعیت جهان اسلام و جهان عرب در گذشته و حال در چهار منطقه شناسایی و تجزیه و تحلیل شده است. هدف این فصل ترسیم انتظارات معقول از پروژه بومی سازی به دور از افراط و تفریط است.
پروژه بومی سازی علوم انسانی در سطح کلان چگونه تعریف و سازماندهی می شود؟ این پرسشی است که در فصل دوم با عنوان پروژه بومی سازی علوم انسانی؛ برداشتها و سازوکارهای اجرایی کوشش می شود تا به طور فشرده بدان پاسخ داده شود.
رهیافتهای گوناگونی در حوزه روش شناسی علوم انسانی ارائه شده است. با توجه به اهمیت و ضرورت بومی سازی علوم انسانی در سیاستگذاری علمی کشور، نویسنده در جهت اشاعه فرهنگ بومی سازی، ابتدا یک تلقی معتدل از بومی سازی علوم انسانی ارائه می دهد و سپس می کوشد تا برای رهیافت بومی سازی علوم انسانی نظیر سایر رهیافتها، زمینه تدوین اولیه ارکان سه گانه هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی فراهم کند، پس از طرح اولیه چنین زمینه ای و نقادی و آشکار شدن خلأها و ضعفهای آن می توان به نظریه غنی شده ای دست یافت که در همه رشته های علوم انسانی کاربردی باشد.
مؤلف در فصل چهارم که شرح و بسط رهیافت بومی سازی در کتب درسی نام دارد، می کوشد تا محتوای نوشتار رهیافت بومی سازی علوم انسانی در تدوین کتب درسی علوم انسانی را به طور عام و علوم سیاسی را به طور خاص، کاربردی و قالب ریزی کند و ضمن ساده سازی عمدی رهیافت بومی سازی برای افزایش سهولت فهم و کاربرد، با ذکر مثالهایی منظور خود را نشان دهد.
گزاره های دینی و بومی سازی مبنایی در علوم انسانی و سیاسی، عنوان فصل پنجم این کتاب است. در این نوشتار ابعادی از بومی سازی مبنایی مورد بحث قرار می گیرد. رابطه و سرگذشت متفاوت علم و دین در جهان غرب و جهان غیر غرب بررسی می شود و ضمن اذعان به اینکه تنها راهنمای موثق برای دستیابی به حقیقت، روشهای حسی، مشاهده ای و پوزیتیویستی نمی باشد، بلکه معرفت وحیانی و جز آن نیز می تواند راه های دیگر آن باشد. معرفت وحیانی می تواند مجموعه ای از قوانین عام اجتماعی را بیان کند و یا به ترسیم چشم اندازی از آینده بپردازد. آموزه های مذهبی و هنجارهای دینی نظیر رهیافت عقلایی می تواند رفتارهای مؤمنان را قاعده مند کند و رفتارهای تکرارناپذیر و منظم در جهان دینی مؤمنان ایجاد کند و آنها را پیش بینی کند.
فصل ششم به کاربرد رهیافت بومی سازی در کتاب نظریه های بازتاب جهانی انقلاب اسلامی پرداخته است. دکتر برزگر در این فصل کوشش کرد تا برخی از نکات پیش گفته در قالب کاربست عملی نشان داده شود. در واقع گاه نظریه ای پردازش می شود و یا چارچوبی مفهومی خاصی طراحی و تدوین می شود. گاه آن نظریه در عمل کاربرد پیدا می کند. این دو، دو مقام و دو لحظه متفاوتند، حتی نظریه پردازان بزرگ بعضا فرصت کاربردی کردن نظریه های خود را پیدا نکرده اند و این کار توسط افراد دیگری دنبال و در واقع تکمیل شده و در قالب الگوی تحلیلی با مدخل های تحلیل خاصی خود ارائه شده است.
پرسش فصل هفتم این است که هستی شناسی عملکردی چگونه عمل می کند؟ دوگانه ساختار و کارگزار در رهیافت بومی سازی چگونه معنادار می شود و موضع گیری رهیافت در باب آن چیست؟ پاسخ به این پرسش الگوی تحلیل سیاسی در رهیافت بومی سازی را تعیین می کند. در این الگو، روابط اجزای هستی و انواع کارگزاران تعریف و نقش آنها در شکل گیری پدیده های سیاسی روشن می شود. به این ترتیب تمهیدات اولیه برای استخراج مدخلهای تحلیل رهیافت بومی سازی فراهم می شود.
فصل هشتم به نتیجه گیری از مباحث فصول قبلی می پردازد.
کتاب «رهیافت بومی سازی علوم سیاسی» در هشت فصل و 224 صفحه، به قیمت 10 هزار تومان به همت انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی روانه بازار فروش شده است.
نظر شما