۱۴ آذر ۱۳۸۵، ۱۰:۰۵

/ نگاهی به فیلم شاخص نورمن جویسن /

نژادپرستی پلیس رشوه گیر امریکا "در گرمای شب"

نژادپرستی پلیس رشوه گیر امریکا "در گرمای شب"

فیلم سینمایی "در گرمای شب" که از شبکه سه سیما پخش شد، جلوه مناسب و خوبی از نژاد پرستی ریشه دار امریکایی ها همراه با رشوه گیری پلیس را به تصویر در می آورد.

به گزارش خبرنگار مهر، این فیلم به کارگردانی نورمن جویسن محصول سینمای امریکا در سال 1967 است. در آن سالها هنوز داغ تبعیض و تحقیر بر پیشانی سیاهان امریکا خودنمایی می کرد و سیاه پوستان با آن که از قیدوبندهای قوانینی که به آنها    بردگی ، زور، فشار و تهدید را تحمیل می کرد تا حدودی رها شده بودند، اما هنوز سفید پوستانی خود را نژاد برتر می دانستند و به شکنجه و تحقیر سیاه پوستان می پرداختند.

نکته دیگر این که، در بیشتر فیلمهای دهه 60 هالیوود پلیس در اتفاقات نقش محوری ندارد و معمولا به عنوان نظم دهنده شهر در بخشهای مختلف حضور پیدا می کند. در عین حال، نیروهای پلیس حتی اگر افرادی کم هوش یا برخوردار از اشتباههای مختلف باشند به انجام کارهای خلاف دست نمی زنند. اما در این فیلم کلانتر شهر با افراد با نفوذ و ثروتمند ارتباط دارد و به دنبال ایجاد شرایطی است که از طریق آن بتواند پایه های قدرت و حضورش را محکمتر کند. در این راه مجبور است از اشتباهات و کارهای خلاف این افراد به خاطر کسب منافع مالی خود چشم پوشی کند.

فیلم سینمایی "در گرمای شب" بر اساس رمانی به همین نام نوشته جان بال ساخته شده است. برخورداری فیلمنامه از داستانی محکم و زیبا که بخشی از مسایل و مشکلات جامعه امریکا را به صورت جذاب مطرح می کند، پایه های اصلی تولید اثری درخور توجه و شاخص را فراهم می آورد. قصه در ظاهر از مضمونی جنایی برخوردار است و پیگیری یک قتل را به تصویر می کشد، اما در عمل به مشکلاتی اشاره می کند که گریبانگیر جامعه سیاهپوستان امریکا است. سکانسهای مربوط به بچه های فقیر سیاهپوستان و کار سخت سیاهان در کشتزارهای پنبه سفید پوستان ثروتمند نمونه هایی از بیان تصویری اثر در خصوص بیان مشکلات این گروه از جامعه امریکا را تشکیل می دهد.

داستان این فیلم درباره کارآگاه سیاهپوست فیلادلفیایی است که در جریان قتل مردی قرار می گیرد که هیچ ردپایی از قاتلش وجود ندارد. وی ماموریت پیدا می کند تا این پرونده را به نتیجه برساند. از همین رو به محل زندگی مقتول در یکی از شهرهای کوچک حاشیه رود می سی سی پی می رود. کلانتر شهر پلیسی رشوه گیر و بی بند و بار است که با دستگیری یکی از افراد خلافکار شهر می خواهد پرونده را به نوعی مختومه کند و شهرت و قدرت بیشتری به دست بیاورد. اما کارآگاه با انجام تحقیقات گسترده و اصرار همسر مقتول پرونده را برعهده می گیرد و قاتل اصلی را پیدا می کند.

این کارآگاه سیاه پوست با آن که از ماموران ویژه پلیس محسوب می شود و از جایگاه اجتماعی و حرفه ای قابل قبولی برخوردار است، همواره از سوی سفید پوستان مختلف تحقیر می شود. کلانتر شهر که به روشنی گرایشهای نژاد پرستانه دارد و از هوش و حرفه ای گری این کارآگاه به تنگ آمده است سعی در برگرداندن وی به شهرش را دارد. ارباب ثروتمند شهر با استفاده از زور سعی در مرعوب کردن این سیاهپوست دارد و جوانهای بی بند و بار شهر برای تفریح در صدد کشتن وی هستند. همه این تصاویر نشانی از جامعه پرآشوب و قانون گریز امریکا دارد که از بی عدالتی گسترده ای رنج می برد که تا آن زمان کمتر به این صراحت بیان شده بود.

در این فیلم  109 دقیقه ای - که البته حدود 90 دقیقه آن از تلویزیون پخش شد - سیدنی پواتیه، رد استایگر، وارن اوتس، لی گرانت، لری گیتس، جیمز پترسن و پیتر ریتنی ایفای نقش می کنند. رد استایگر که نقش کلانتر رشوه گیر را بازی می کرد با آن که به جهت اهمیت نقش در جایگاه دوم قرار می گیرد، از نظر بازی اثری درخشان و در خور توجه از خود به جای گذاشته است. حفظ خصوصیات اصلی نقش به صورت یکدست و روان در طول داستان و بازی هماهنگ با دیگر شخصیتهای داستان به خصوص کمک به تبلور شخصیت کارآگاه، در بازی استایگر به خوبی مشهود است.

این فیلم در مراسم اسکار سال 1968 جوایز بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، تدوین، فیلمبرداری، موسیقی و فیلمنامه و نامزدی دریافت جایزه بهترین کارگردانی و صداگذاری و همان سال در مراسم بفتا جایزه بهترین بازیگر مرد و جایزه ویژه ملل متحد و نامزدی برای دریافت بهترین فیلم و بازیگر مرد را به خود اختصاص می دهد. همچنین این فیلم در سال 1968 جایزه ادگار آلن پو و همان سال از مراسم گلدن گلاب جوایز بهترین فیلم، بازیگر مرد و فیلمنامه را به دست می آورد.

کد خبر 413226

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha