به گزارش خبرنگار مهر، وجود ساختمان های قدیمی و فرسوده ای که تحت عنوان مدرسه محل حضور میلیون ها دانش آموز در سراسر کشور است ، به خودی خود می تواند دلهره آور باشد و اگر در کنار آن به وقوع حوادث غیر مترقبه و طبیعی نیز کمی دقت کنیم ، خواهیم دید که وضعیت مدارس کشور به لحاظ ایمنی چندان خوشایند نیست و باید هرچه سریع تر و قبل از اینکه اتفاقات ناگوارتر از تخریب یک دیوار مدرسه ، فرو ریختن سقف یک کلاس درس و... رخ دهد ، به فکر راهکار عاجل و عملیاتی باشیم.
برگزاری مانور زلزله و ایمنی که همواره با هدف آمادگی دانش آموزان در مقابل وقوع زلزله و... در سطح مدارس سراسر کشور صورت می گیرد ، زمانی ایده آل و مطلوب خواهد بود که بیندیشیم فضای فیزیکی مدارس تا حدود خیلی زیادی مطمئن است. چه بسا دانش آموزان چابک و آماده به لحاظ مقابله با حوادث طبیعی ، تنها به دلیل نبود ساختمان امن نتوانسته اند جان خود و دیگران را حفظ کنند... .
بر اساس آنچه که مسئولان آموزش و پرورش شهر تهران بارها و بارها اعلام کرده اند و به آن تاکید داشته اند ، وضعیت مدارس پایتخت به مراتب بغرنج تر و نا ایمن تر از سایر استان های کشور است و این موضوع زمانی حادتر می شود که بدانیم تراکم دانش آموزی در تهران بالاتر از حد استاندردهای آموزشی است و همین مسئله می تواند بر اهمیت موضوع بیفزاید.
بنابر آمار سال گذشته آموزش و پرورش شهر تهران ، 2700 ساختمان مدرسه در سطح شهر تهران وجود دارد که برخی از آنها به صورت دو نوبته تشکیل و در نتیجه امکان استفاده از فضاهای آموزشی را بالا می برد.
همچنین برای رساندن فضاهای آموزشی به سطح استاندارد و مطلوب ، حداقل به طور میانگین باید 500 میلیون تومان هزینه بازسازی و نوسازی ساختمان های مدارس فرسوده و قدیمی شهر تهران شود.
بنابراین گزارش در برخی مناطق تهران مثل منطقه 17 آموزش و پرورش ، تراکم بالای 32 دانش آموز برای هر کلاس است که با توجه به چنین وضعیتی ، امکان تزریق دانش آموز به این قبیل مدارس وجود ندارد.
در هر حال شهر تهران با داشتن حدود 9 هزار کلاس درس قدیمی و فرسوده ، بیشترین کلاس های درس با قدمت بالای 40 سال را در کشور دارد که اعتبار مورد نیاز برای ساخت یک کلاس درس در تهران 25 میلیون تومان با احتساب نرخ سال 82 است و برای ساخت و نوسازی مدارس استان تهران به یک هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است. در حالی که حجم اعتبارات عمرانی ملی و استانی وزارت آمورزش و پرورش در سال 84 کمتر از 500 میلیارد تومان برآورد شده بود.
این وضعیت و موارد مشابه در سایر استان های کشور ، دولت را بر آن داشت که لایحه ای را به مجلس شورای اسلامی ارائه دهند که طی آن نوسازی مدارس قدیمی و فرسوده کشور طی برنامه چهارم توسعه با حجم اعتباری در حدود 4 میلیارد دلار ، نوسازی و بازسازی شود.
این لایحه که از سوی دولت هشتم به مجلس ارائه شده بود ، سرانجام به تصویب رسید و بر همین اساس دولت موظف شده است در طول برنامه چهارم توسعه این اعتبار ریالی را از محل صندوق ذخیره ارزی ، به وزارت آموزش و پرورش بدهد. و این گونه شد که محمود فرشیدی ، وزیر آموزش و پرورش در اوائل سال جاری اعلام داشت که به مجلس تعهد داده ایم ظرف 4 سال آینده تمامی مدارس فرسوده را بهسازی کنیم.
اما گذشت زمان و آغاز سال تحصیلی 85 - 86 ، حکایت از یک واقعیت تلخ داشت و آن عدم اجرای مصوبه مذکور حداقل تا آن زمان بود و این موضوع ، عدم توجه به ضرورت ایمنی ساختمان های مدارس فرسوده را تداعی می کند. البته رئیس سازمان آموزش و پرورش شهر تهران اعلام کرده است که بودجه 4میلیارد دلاری مجلس به مدارس جهت نوسازی و رفع مشکلات مدارس استیجاری در طول 4 سال 260هزار فضای آموزشی را تحت پوشش خواهد داد.
جعفر درونه در خصوص زمان اجرایی شدن وعده هایی که به دنبال اختصاص این بودجه به آموزش و پرورش داده شد ، اظهار داشته است که انجام همه اقدامات پیش بینی شده نیازمند هماهنگی سازمان های مرتبط با این طرح است.
وی البته به این نکته اشاره نداشته که طولانی شدن زمان نوسازی و بهسازی مدارس قدیمی و فرسوده ، نمی تواند توجیه خوبی برای به خطر افتادن جان دانش آموزان باشد و حتی المقدور باید سرعت عمل در شروع چنین برنامه ها و اقداماتی را در دستور کار قرار داد.
در هر حال ، آژیر مانور زلزله و ایمنی صبح فردا (چهارشنبه) برای 15 میلیون دانش آموز مقاطع مختلف تحصیلی در سراسر کشور به صدا در می آید.
این هشتمین مانور زلزله و ایمنی مدارس است که ساعت 9 و 30 دقیقه هشتم آذر برگزار می شود و دانش آموزان به مدت یک ساعت به تمرین چگونگی مقابله با زلزله خواهند پرداخت.
مانور سراسری زلزله و ایمنی در مدارس ، با هدف ارتقاء سطح آگاهی مردم و از جمله دانش آموزان در سطح مدارس سراسر کشور برگزار می شود.
پس از پخش آژیر، دانش آموزان حاضر در کلاس های درس، زیر میزهای خود پناه می گیرند و دانش آموز حاضر در حیاط مدرسه نیز به حالت نشسته ، دست های خود را برای حفاظت از سر بالا خواهند برد.
مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی و مواجهه با بلایای طبیعی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به توزیع دستورالعمل مانور سراسری زلزله و ایمنی بین 150 هزار واحد آموزشی ، افزود: به علاوه 300 هزار برگ پوستر نیز به مدارس و ادارات ارسال شده که امیدواریم در معرض دید دانش آموزان قرار گیرد.
نظر شما