۲۹ آبان ۱۳۹۶، ۱۹:۱۶

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان تاکید کرد:

حفظ حقوق شهروندی یکی از مصادیق رعایت اخلاق در سیستم اداری است

حفظ حقوق شهروندی یکی از مصادیق رعایت اخلاق در سیستم اداری است

شاهرود - مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان حفظ حقوق شهروندی را یکی از مصادیق رعایت اخلاق در سیستم اداری دانست و گفت: آﻣﻮزش ﻣﺪاوم ﮐﺎرﮐﻨﺎن در راستای تکریم ارباب رجوع جدی گرفته شود.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام علی شکری عصر دوشنبه در کارگاه اخلاق و جامعه با حضور مسئولان حراست ادارات و دستگاه های دولتی شرق استان سمنان به میزبانی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان، ضمن اشاره به اینکه اخلاق، سه بخش دارد، نخست چیستی و ماهیت آن، دوم صفات اخلاقی و تببین آنها و سوم روابط علم اخلاق با سایر علوم، بیان کرد: یکی از مصادیق رعایت اخلاق در سیستم اداری است که باید تکریم ارباب رجوع در آن اولویت باشد.

وی افزود: این وظیفه حراست های ادارات و دستگاه های دولتی است که کمبودها و عدم رعایت حقوق شهروندی مراجعان به دستگاه های دولتی را پیگیری و در راستای رفع آنها تلاش کنند.

بصیرت به معنای داشتن افق چشم انداز است

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان گفت: صیرت را به معنای داشتن افق چشم انداز دانست و تصریح کرد: یعنی پیش از ورود به یک مسیر، ابزار آن را بشناسیم پس اگر ما بصیرت داشته باشیم باید به سمت صفات پسندیده، اخلاق حسنه، روابط اجتماعی و فرهنگی سالم و زندگی سلامت پیش برویم، در محیط های اداری اگر می خواهیم این امر رخ دهد باید برای ارباب رجوع، کرامت قائل شویم، نتیجه اخلاق در محیط های اداری تکریم انسان ها است، در هر شرایطی و در هر وضعیتی باید ارباب رجوع مورد تکریم قرار گیرد و بین افراد فرقی نگذاریم، ما باید این امر را به سیستم اداری بیاموزیم چرا که فقر آن در جامعه احساس می شود.

شکری با بیان اینکه اولین تکریم ارباب رجوع گوش کردن به حرف او است، تاکید کرد: آموزش کارکنان در حوزه های اخلاقی و اجتماعی بسیار ضروری است چرا که ساختار اداری جامعه ما در این امر ضعف دارد، در حوزه تکریم ارباب رجوع باید به گونه ای عمل کرد که هیچوقت به افراد نه نگفت باید حتی پاسخ منفی را نیز با نرمی به مردم بیان کرد و هیچگاه نگفت که این کار در حیطه کاری من نیست.

وی با بیان اینکه در مکتب حضرت علی(ع) مردم در سیستم اداری ارباب هستند و مسئولان و کارکنان رعیت ایشان، بیان کرد: مسئولان از بیت المال حقوق می گیرند پس به افتخار مردم است که ساختارهای اداری شکل گرفته است، لذا باید حقوق شهروندی مردم رعایت شود و به نوعی باید گفت وظیفه مسئولان حراست در هر مجموعه اداری آن است که مصونیت حق ارباب رجوع را در دستور کار قرار دهند وقتی اشخاصی به ادارات می آیند نباید با آنها درشتی صحبت کرد و همچنین باید با راستگویی مردم را راهنمایی کرد.

دانش لازمه شناختاست

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان با طرح این پرسش که آیا بصیرت محصول اخلاق است و یا اخلاق محصول بصیرت؟ گفت: کسی که نفس خود را بشناسد جهاد کرده است، لذا شناخت لازمه هر کاری محسوب می شود، پس در حوزه علوم، بحثی به نام معرفت شناسی گنجانده شده که کمتر در علوم ما به آن پرداخته اند و فصل مستقلی به شکل کتاب مستقلی ندارد، در حالی که این امر اهمیتی بسیار دارد.

شکری دانش را لازمه شناخت دانست و گفت: کسی می تواند بگوید من معرفت پیدا کرده ام که عالم باشد، لذا در دین مبین اسلام تاکید روی علم زیاد است، در روایات نیز بر جایگاه علم و عالم تاکید فراوانی شده است، آنچه که امروز به عنوان ناهنجاری اجتماعی، اداری، اقتصادی و ... می دانیم، نوعاً ناشی از عدم آگاهی و دانش است کمتر پیش می آید که شخصی از روی قصد و عامدانه جرمی را مرتکب شود، این نکته ای است که باید به آن نگاه دقیق داشت.

وی بیان کرد: بصیرت نه محصول اخلاق است بلکه اخلاق نیز محصول بصیرت نیست بلکه بصیرت، محصول شناخت، دانش و آگاهی های بشر است هرچه بشر، به معرفت و دانش پیرامون محیط خودش و نظام تکوین بیشتر شود، به عظمت خدا به همان اندازه پی می برد بر اساس همین مبناست که بسیاری معتقد هستند یکی از راه های شناخت خدا، راه آیاتی و یا انفسی محسوب می شود که ویژگی اصلی آن این است که نخست، انسان خودش را بشناسد و سپس خدا را بشناسد.

راه خدا شناسی نگاه به نظام تکوین است

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان گفت: دیگر راه خداشناسی در این مقوله راه آیاتی است یعنی ما به نظام تکوینی و آفرینش نگاه کنیم و از آن به عظمت خداوند پی ببریم، از سوی دیگر در اندیشه های اسلامی انسان با حیوان در عقل و شعور تفاوت دارد، اینکه خداوند انسان را اشرف مخلوقات می داند و به خلقت انسان افتخار می کند، به خاطر قوه عقل و شعور، فهم و ادراک بشر است، مبنای این ادراک اما شناخت و آگاهی قلمداد می شود.

شکری درباره جایگاه خلق و خوی نیز بیان کرد: ظرف اخلاق، نفس است یعنی منشاء اصلی خلق و خوی، نفس انسانی قلمداد می شود لذا این نفس بین حیوان و انسان اشتراک وجود دارد اما قوه عاقله و ادراک است که تفاوت بین این دو را می سازد چرا که قوه ادراک، به کمک نفس می آید و هر کسی که به وسیله عقل به مجادله با نفس خود بپردازد، به اخلاق دست می یابد.

وی افزود: نفس منشاء وهم، خیال، هیجانات و ... محسوب شده و خلق و خوی در همین ظرف که نامش نفس است ساخته می شود و اگر قوه عاقله و ادراک بشری در کنارش نباشد، بعد حیوانی بر انسان غلبه می یابد، در واقع نفس دشمن انسان است و صرف وجود آن بدون عقل و شناخت، انسان را به گمراهی می کشاند لذا باید به باطن برگشت و در جایی که انسان گناه می کند درست زمانی است که انسان می پندارد، خدا نیست و کسی او را نمی بیند، اما اگر عقل، ادراکات و شعور نباشد، لذت بر انسان غلبه کرده و خوی حیوانی بدون وحی بر انسان چیره می شود این نقطه مقابل اخلاق است.

اگر نفس بر انسان غلبه کند، اخلاق در او کشته می شود

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان درباره تفاوت انسان و حیوان گفت: اگر قوه عاقله و در کنار آن کلام وحیانی خدا نباشد، ما هیچ تفاوتی با حیوانات نداریم بلکه به تعبیر قرآن کریم، از حیوان پست تر هم می شویم، لذا اگر نفس بر انسان غلبه کند، اخلاق در او کشته شده و هیچ چیز و هیچ کسی را نمی شناسد پس افزایش ادراکات، راه غلبه بر نفس است.

شکری بیان کرد: ادراک دو بخش دارد نخست وحیانی که کلام خدا است و دو عقل بشری که در اینجا نیز مباحثی مختلف مطرح می شود که برخی معتقد هستند، اگر خدا عقل را قرار داده، پس وحی برای چه بوده است؟ اینجا عقل بدون وحی کفایت نمی کند چرا که عقل اولا تحلیل و استنتاج را بر عهده دارد پس باید دانست که دین مبین اسلام به درستی تمام مراحل ادراکات انسانی را برای جامعه بشری مطرح کرده است.

وی افزود: عقل بشری تنها کار صدور احکام کلی را از طریق مغز انجام می دهد اما در مسائل جزئی، عقل ناقص بوده و این قوه ادراک از طریق وحی است که به کمک انسان می آید و به او می گوید جزئی ترین احکام چه شرایطی دارند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان با بیان اینکه نفس است که مخزن صفات محسوب می شود، بیان کرد: ما چگونه می توانیم این نفس را به سمتی سوق دهیم که فقط صفات پسندیده تولید کند؟ راه این امر اما شناخت، ادراک و علم است، ما باید جامعه را عالم کنیم، امروزه در همه مسائل از همین ناآگاهی ناعالم بودن رنج می بریم، اگر می خواهیم جامعه ای با خوی اسلامی داشته باشیم حتما باید در مقوله علم، دانش، آگاهی و شناخت دینی تکیه کنیم، بدون ارزش های دینی نمی توانیم جامعه را به ارزش های انقلابی و اسلامی برگردانیم.

کد خبر 4147727

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha