۱۲ آذر ۱۳۸۵، ۱۴:۴۷

/ ارزیابی تغییرات کیفی بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر /

تغییر ساختاری یا تعبیر ساختاری؟

تغییر ساختاری یا تعبیر ساختاری؟

در آستانه برگزاری بیست و پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، علیرضا رضاداد دبیر جشنواره در نشستی مطبوعاتی که حدود یک ماه پیش برگزار شد، به تغییراتی اشاره کرد که به تغییرات ساختاری و کیفی تعبیر شدند.

به گزارش خبرنگار مهر، با بررسی تغییرات اعمال شده آن چه بیش از هر چیز رخ می نماید اعطا نام و عناوین جدید به بخش هایی است که پیشتر هم در ساختار این جشنواره حضور داشتند:

اعطاء عنوان "چشم واقعیت" به بخش فیلم های مستند، "سودای سیمرغ" به مسابقه سینمای ایران، "جام جهان نما" به بخش بین الملل، "در جستجوی حقیقت" به بخش معناگرا و "جلوه گاه شرق" به بخش سینمای آسیا از عمده تغییراتی هستند که کمیت آنها نمی تواند وجه ساختاری و کیفی به این تغییرات ببخشد و بیشتر در حد همان تغییر نام و عنوان باقی می ماند البته با یک نکته سنجی خاص در انتخاب عناوین. 

شاید بتوان سهم عمده این تغییرات را در اضافه شدن جایزه ای تحت عنوان "جایزه ویژه سینمای ملی" به "نگاه ملی" متمرکز کرد. سینمای ملی، جایزه ملی، نگاه ملی و کلاً کلمه ملی از مفاهیم کلی و عامی است که از نقطه نظر هر فرد و تخصصی می تواند تعریف خاصی داشته باشد.

به نظر می آید اهداء این جایزه به یک فیلم خاص با توجه به معیارهای داوران و تلقی آنها از سینمای ملی می تواند سرآغاز جریانی باشد که به همین ژانر و سینمای معناگرا پهلو می زند. سینمائی که خیلی سریع و با گذر از چند ارزیابی و داوری مفهوم اصلی خود را تا حد زیادی از دست داد و تبدیل به وجهی الحاقی در فیلمها شده که کمتر در تم و زیر لایه برجسته می شود.  

بعلاوه نزدیکی این عنوان به بازتاب جهانی فیلم های ایرانی مطرح شده در جشنواره های خارجی تحت عنوان "سینمای ملی ایران"، می تواند این شبهه را هم ایجاد کند که سینمای ملی باید بازتاب همان تصاویری باشد که جهان از سینمای ایران متوقع است. اینجاست که دیگر نمی توان این تفاوت تلقی ها را از هم تمییز داد چرا که این الگو شکل گرفته است درست مانند آنچه بر سینمای معناگرا گذشت.

داوری فیلم های دوم در بخش مسابقه سینمای ایران هم از جمله تغییرات انجام شده است. تغییری که به کارگردانان تازه کار فرصت ارزیابی شدن در کنار حرفه ای ها را می دهد که موقعیت ویژه ای است. بعلاوه داوری فیلم های اول هم در یک بخش مجزا، شرایط منصفانه ای را برای این آثار و عواملشان فراهم می کند تا در فضای بهتری دیده شوند.

آخرین تغییر اعمال شده هم اضافه شدن بخش مواد تبلیغی به جوایز جشنواره فیلم فجر است. بخش مهجوری که چند سال پیش به طور ناگهانی و با این بهانه حذف شد که آغازگر حذف و اضافه های کاربردی دیگری در ساختار جشنواره باشد. ولی در ادامه، حذف دیگری صورت نگرفت و ... حالا امسال با تلاش افراد حرفه ای این حیطه خوشبختانه مواد تبلیغی دوباره به جوایز جشنواره فجر پیوست و به این پرسش بی جواب جمع بیشماری از هنرمندان پاسخ داده شد. 

همین پرسشها و اگر و اماها را با سینماگران رشته های مختلف مطرح کردیم و تلقی آنها را از این تغییرات بخصوص جایزه ملی جویا شدیم. آیا می توان از این تغییرات به تغییراتی ساختاری یا کیفی تعبیر کرد؟

کد خبر 415068

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha