۱۳ آذر ۱۳۸۵، ۱۰:۵۱

نیوز ویک:

افغانستان در حال تبدیل شدن به عراق دیگری است

اگر چه آمریکا و همپیمانانش، افغانستان را به عنوان یک نمونه موفق در جنگ با تروریسم معرفی می کنند، اما روند جاری در افغانستان و اوضاع ناآرام آن حقیقت دیگری را نشان می دهد و آن اینکه این کشور در حال تبدیل شدن به عراقی جدید است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مجله نیوزویک با بیان این مطلب در شماره این هفته خود با چاپ مقاله ای از فرید زکریا، کارشناس مسائل خاورمیانه ، به بررسی وضعیت فعلی افغانستان پرداخته و اعلام کرده که افغانستان در حال تبدیل شدن به عراقی دیگر است.

هر چند آمریکا و همپیمانانش در ناتو معتقدند در افغانستان و در جنگ علیه تروریسم موفق بوده اند، اما واقعیت حاکی از آن است که در حال حاضر کنترل بخشهای زیادی از افغانستان در دست نیروهای طالبان و القاعده است.

آمریکا مدعی است سیاست درستی را در افغانستان پیش گرفته و دولت حامد کرزای نیز در زمینه برقراری ثبات در این کشور موفق بوده است اما پرویز مشرف، رئیس جمهور پاکستان، اعتقاد دارد دولت فعلی افغانستان در برقراری ثبات در کشور ناتوان بوده و سیاست آمریکا در افغانستان باید تغییر کند.

بر همین اساس در کنفرانس ناتو که هفته گذشته در لتونی برگزار شد عده ای از کارشناسان نیز اعتقاد داشتند ناتو در جنگ با طالبان شکست خورده و باید سیاست جدیدی در افغانستان به کار گرفته شود.

براساس این گزارش، در حالی که آمریکا و انگلیس خواهان اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان برای مقابله با حملات طالبان هستند، اما سایر کشورها با نظر آمریکا و انگلیس در این مورد موافق نیستند؛ برای مثال پیش از آغاز اجلاس ناتو در هفته گذشته جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا، تونی بلر نخست وزیر انگلیس، چپ دی هوپ شفر دبیرکل ناتو از کشورهای عضو ناتو خواستند که سربازان بیشتری را برای مبارزه با طالبان به افغانستان اعزام کنند، اما کشورهای عضو ناتو واکنشی به این درخواست نشان ندادند.  

ناتو که فرماندهی نیروهای بین المللی کمک به افغانستان (ایساف ) را در آگوست سال 2003 بر عهده گرفت؛ در ماههای اخیر با مقاومت شدید و فزاینده شورشیان طالبان به ویژه در جنوب افغانستان روبرو بود .

ژنرال آمریکایی جیمز جونز که فرماندهی ناتو در افغانستان را برعهده دارد؛ در ماه سپتامبر خواستار 2500 سرباز دیگر شد ، اما کشورهای کمک کننده نیرو در این زمینه کند عمل کردند و هم اکنون کشورهای عضو ناتو میلی برای افزایش تعداد نیروهای خود در افغانستان ندارند .

بنابراین گزارش، کشورهای کمک کننده نیرو در افغانستان محدودیتهای شدیدی برای استفاده از نیروهای خود اعمال کرده اند که
فرماندهان را دراین زمینه نا امید کرده است. و این زمانی صورت می گیرد که آنان باید به سرعت سربازان را به منطقه تنشها منتقل کنند .

براساس گزارش نیوزویک، حامد کرزای بارها پاکستان را به حمایت از طالبان متهم کرده و مدعی شده رهبران طالبان در پاکستان به سر می برند و دولت پاکستان نیز حمایتهای زیادی را از این نیروهای شورشی به عمل می آورد.

در واقعه اختلافات پاکستان و افغانستان از زمان جنگ سرد و گرایش افغانستان و هند به روسیه آغاز شد و تا کنون نیز ادامه داشته است.

به عبارت دیگر پاکستان که هم اکنون در حال دورشدن از آمریکا و نزدیک شدن به روسیه و چین است؛ خواهان خروج نیروهای نظامی خارجی به هر قیمتی است؛ حتی اگر این خروج منجر به روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان شود.

بر همین اساس در حاشیه کنفرانس هفته گذشته ناتو، وزیر امور خارجه پاکستان در نشستی خصوصی با تعدادی از وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو به آنها پیشنهاد داده بود که طالبان را به رسمیت شناخته و یک دولت جدید ائتلافی در افغانستان تشکیل دهند، هر چند پاکستان بعد از انتشار این خبر آن را تکذیب کرد اما واقعیت حاکی از آن است که پاکستان تمایل چندانی برای ادامه حضور نیروهای خارجی در افغانستان ندارد.

به عبارت دیگر شرایط افغانستان در حال نزدیک شدن به شرایط فعلی عراق است.  

  اوضاع عراق در هفته های اخیر بسیار ناآرام بوده و نیروهای شورشی عملیات های زیادی را در عراق انجام داده اند؛ درست همانند افغانستان که نیروهای دولتی و ناتو در مناطق مختلف با نیروهای طالبان و بازماندگان القاعده در حال جنگ و گریز هستند، هر چند با سرد شدن هوا در هفته های اخیر در افغانستان حجم حملات طالبان نیز کاهش یافته است، اما هنوز هم هر روزه اخبار زیادی در مورد حملات تروریستی، عملیات های انتحاری و کشته و زخمی شدن افراد بی دفاع در افغانستان، به رسانه ها مخابره می شود.

در حالی که اغلب افسران عالی رتبه ناتو به ناتوانی این سازمان در برابر حملات طالبان و القاعده معترفند، اما هنوز آمریکا بر ادامه طرح مبارزه با تروریسم در این کشور تاکید دارد؛ این وضعیت درست همانند شرایط فعلی عراق است . در حالی که بوش اخیرا مدعی شده اغلب حملات انجام شده در عراق بر ضد نیروهای خارجی توسط نیروهای القاعده انجام شده و اکثر آگاهان سیاسی به بوش توصیه کرده اند که نظامیان آمریکایی را پیش از زمان مقرر از عراق خارج کند، اما بوش همچنان می گوید نیروهای آمریکایی تا زمان اتمام ماموریت خود در عراق باقی می مانند.

کارشناسان مدعی اند آمریکا باید هرچه سریعتر نیروهای خودرا از عراق خارج  کند و برای برقراری ثبات در این کشور با ایران و عراق وارد مذاکره شود و درباره مسئله افغانستان نیز آگاهان سیاسی معتقدند آمریکا باید سیاست خود در افغانستان را فراموش کرده و از سیاست پاکستان در این زمینه پیروی کند.

کد خبر 415979

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha