۱۴ آذر ۱۳۸۵، ۱۴:۰۳

مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل آمریکا (CSIS) :

حل مسائل بین المللی بدون کمک ایران امکان ندارد / اروپاییها در حل برنامه هسته ای ایران در حال رسیدن به بن بست هستند

حل مسائل بین المللی بدون کمک ایران امکان ندارد / اروپاییها در حل برنامه هسته ای ایران در حال رسیدن به بن بست هستند

اکثر کارشناسان و تحلیلگران به این نتیجه رسیده اند که حل مسائل پیش روی آمریکا و جهان بدون ایفای نقش ایران امکان پذیر نیست و همچنین اروپایی ها در برنامه هسته ای ایران در حال رسیدن به بن بست هستند.

به گزارش خبرگزاری مهرمرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل (CSIS ) در تحلیلی نوشت : آمریکا در رویارویی با برنامه های هسته ای ایران و کره شمالی باید بخواهد که به طور دوجانبه ای با آنها گفتگو کند. موفقیت در توقف این تهدیدها نیازمند کمکهای چندجانبه از سوی دیگر قدرتهای جهان است، اما موفقیت ما در رفتار محترمانه و موقرانه با آنها می تواند راه طولانی را برای خلع سلاح آنها هم از نظر نظامی و هم از نظر دیپلماتیک طی کند.

" آرلن اسپکتر"( Arlen Specter ) سناتور جمهوریخواه از ایالت پنسیلوانیا نویسنده این تحلیل به کمک " کریستوفر برادیش" (Christopher Bradish) مشاور وی در امور دفاعی و سیاست خارجی خاطر نشان می کند: ماوریتهای من در کمیته اطلاعاتی و کمیته های فرعی تخصیص بودجه در عملیات خارجی فرصتهایی را برای دیدار با " حافظ اسد" رئیس جمهوری سابق سوریه ، " یاسر عرفات" رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین،"صدام حسین" رئیس سابق حزب بعث عراق،"فیدل کاسترو" رئیس جمهوری کوبا ، " هوگو چاوز" رئیس جمهوری ونزوئلا و دیگران فراهم آورد.

شهرت " آمریکاییهای زشت" به خاطر تمایل نداشتن ما حداقل برای دیدار و گفتگوی دو جانبه و بدون پیش شرط ، در حال افزایش است.

نویسنده تصریح می کند: این دیدارها به من نشان داده که مردم، مردم هستند حتی در بالاترین سطح دولت. آنها به گفتگوی بی پیرایه علاقه مند هستند. آنها تا زمانی که  لحن سخن گفتن با آنها مودبانه است؛ اختلافات را می پذیرند. به نظر من شهرت " آمریکاییهای زشت" به خاطر تمایل نداشتن ما حداقل برای دیدار و گفتگوی دو جانبه و بدون پیش شرط ، در حال افزایش است.

در ادامه این مطلب آمده است : پیشنهاد " دوستان خود را نزدیک خود نگاه دار و دشمنان خود را نزدیکتر" در زمانیکه ما به رابطه خود در جهان نگاه می کنیم، تذکر خوبی است که باید در ذهن خود به یاد داشته باشیم. متاسفانه رفتار محترمانه و موقرانه با کشورهایی نظیر ایران و کره شمالی که ما آنها را بخشی از " محور شیطان" می دانیم، کاری بس دشوار است.

به گزارش مهر، نویسنده در ادامه در مورد ایران می نویسند: ایران یک کشور مغرور با یک تاریخ غنی است. در گفتن حق خود در محدود نکردن برنامه هسته ای اش ایران به دنبال آن است که یک قدرت جهانی شود و رهبران آن فکر می کنند که موقعیت و احترام به آن از طریق تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای حاصل می شود.

ایران یک کشور مغرور با یک تاریخ غنی است. در گفتن حق خود در محدود نکردن برنامه هسته ای اش ایران به دنبال آن است که یک قدرت جهانی شود .

اسپکترپیشنهاد می دهد که یک نقطه آغاز خوب برای روابط آمریکا و ایران باید رفتار با آنها به طور مساوی با هدف مذاکرات باشد. این امر به آنها ( ایرانیان) همان موقعیت را به عنوان یک قدرت هسته ای نمی دهد، اما می تواند گام خوبی برای حرکت به سوی جلو باشد البته در صورتی که آمریکا در زمان گفتگو با آنها محترمانه رفتار کند.

نویسنده تصریح می کند: من تلاش کرده ام تا از زمان پایان جنگ بین ایران و عراق در سال 1988 ، از ایران دیدن کنم ، اما هنوز موفق نشده ام. اما طی چندین سال دسترسیهایی به ایرانیان از جمله " سید محمد هادی نژاد حسینیان" سفیر سابق ایران به سازمان ملل متحد در نیویورک و "محمد جواد ظریف" جانشین وی داشته ام. من تلاش می کردم تا تبادلاتی بین دو کشور ازطریق دیدار اعضای کنگره آمریکا از ایران و اعضای مجلس ایران از آمریکا در جهت باز کردن باب گفتگوها بین دو کشور صورت گیرد.

وی می افزاید : من فکر می کردم که تلاشهای من در نهایت در ژانویه سال 2004 به نتیجه رسید و آن زمانی بود که طرحهایی برای اعضای کنگره آمریکا در جهت دیدار با اعضای مجلس ایران در ژنو ایجاد شد. اما تهران با لغو این دعوت گفت که این امر در دستورالعمل آنها قرار ندارد.

در ادامه این تحلیل آمده است : تروریسم، توانایی هسته ای نظامی، انرژی، عراق، و جنگ بین اسرائیل و فلسطین از امور مهمی هستند که پیش روی آمریکا و جهان قرار دارند. همه این چالشها به ایران مرتبط می شوند و هیچ کدام از آنها را نمی توان بدون ایفای نقش ایران در هر کدام مورد بررسی قرار داد و حل کرد. انجام چنین امری کار ساده ای نیست، اما به گفته " بروس لینجن" مقام ارشد آمریکایی :" دیپلماتها باید گفتگو کنند حتی با دشمنان ما. این کاری است که ما باید انجام دهیم. این بدان معنا نیست که با ایرانیها گفتگو نکنیم. من نمی گویم که من قاطعانه پیشرفتی را یش بینی می کنم، اما باید نوعی گفتگو وجود داشته باشد."

به گزارش مهر

من به دولت آمریکا پیشنهاد می دهم که مسیر خود را تغییر دهد و تصمیم بگیرد که با ایران از طریق گفتگوهای چندجانبه تعامل کند.

اسپکتر می افزاید: آمریکا به ایران پاسخ داده، اما از گفتگو با آن خودداری کرده است. من به دولت آمریکا پیشنهاد می دهم که مسیر خود را تغییر دهد و تصمیم بگیرد که با ایران از طریق گفتگوهای چندجانبه تعامل کند و به آن به شکل تایید این مسئله نگاه کند که زمان برای تغییر تاکیتکهای ما دیر شده است. پیش از این سیاست آمریکا به تعامل با ایران از طریق شورای امنیت و اروپاییها متعهد شده است. اما جنبه های این نوع تعامل تیره شده است، زیرا چین و روسیه از اعمال تحریم سخت بر ضد ایران حمایت نمی کنند.

نویسنده خاطر نشان می کند: با این وجود، فرانسه، آلمان، انگلیس، آژانس بین المللی انرژی اتمی و "کوفی عنان" دبیر کل سازمان ملل متحد گفته اند که آمریکا باید مستقیما با ایران گفتگو کند. همچنین گزینه نظامی هیچ مشکلی را بین کشورها حل نخواهد کرد. در زمانی باید این گزینه مد نظر قرار گیرد که همه گزینه ها استفاده شده باشند. من معتقدم که گزینه های دیپلماتیک همچنان باقی بمانند ، این گزینه ها هستند که می توانند مانع درگیری شوند.

 

در ادامه این تحلیل آمده است: بحثهای آمریکا در مورد تغییر نظام و خودداری از حذف گزینه استفاده از سلاحهای هسته ای بر ضد ایران موقعیت این کشور را تقویت کرده است. این امر حس ناسیونالیستی را برای افزایش حمایت از برنامه هسته ای ایران تقویت می کند .

اقدام نظامی(علیه ایران)  حس ناسیونالیستی را برای افزایش حمایت از برنامه هسته ای ایران تقویت
می کند .

به عقیده نویسنده، افزایش موج درآمدهای نفتی و افزایش حس تنفر جهانی نسبت به سیاستهای آمریکا به ایران اعتماد و اهرمی برای به چالش کشاندن آمریکا و جامعه بین المللی داده است.

نویسنده ادامه می دهد: دو طرف در گذشته یک گام به طرف گفتگو حرکت کرده و یک گام به طرف عقب برداشته اند. همچنین اظهاراتی وجود دارد که می گوید تهران بار دیگر به انجام گفتگو با واشنگتن علاقه مند است. علاوه بر این ما با تصمیم بوش موافقم مبنی بر اینکه به "زلمای خلیل زاد" سفیر آمریکا در عراق اجازه داده شود تا رایزنیهایی با تهران حتی اگر درابتدا به عراق محدود شود، داشته باشد. من امیدوارم که چنین رایزنیهایی به گفتگوی گسترده تر منجر شود.

به گزارش مهر

اروپاییها به خاطر موضعگیری چین و روسیه در شورای امنیت در حال رسیدن به بن بست هستند و این مسئله نمایان شده که سازمان ملل متحد نتوانسته است ایران را متوقف کند.

اسپکتر می افزاید: همچنین نتایج یک ایران هسته ای نتایج بزرگی خواهد بود. تهران نمی خواهد از برنامه غنی سازی خود دست بردارد. اروپاییها به خاطر موضعگیری چین و روسیه در شورای امنیت در حال رسیدن به بن بست هستند و این مسئله نمایان شده که سازمان ملل نتوانسته است ایران را متوقف کند.

در پایان این تحلیل آمده است: سکوت 27 ساله که تنها به وسیله برخی زمزمه ها شکسته شده، کارساز نبوده و ما را در وضعیت خطرناکی که هم اکنون خود را در آن می بینیم، قرار داده است. سیاست کنونی آمریکا شامل گفتگوی مستقیم با ایران بدون پیش شرط نمی شود. شاید زمان آن فرا رسیده باشد که از طریق سوئیس اینگونه اظهارات متوقف شود و آمریکا پای میز مذاکره با ایران بنشیند.

کد خبر 416215

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha