خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - فاطمه محمدی پور: وزیر امور خارجه ترکیه پس از حمله تروریستی به مسجد مصر، پیام تسلیت رسمی برای رئیس جمهور مصر ارسال نمود. این در حالی است که ترکیه و مصر به علت حمایت ترکیه از اخوان المسلمین دارای روابط تیره هستند. تحلیلگران بر این باور هستند که ترکیه تلاش می کند جهت کاهش فشارها بر اخوان المسلمین با مصر روابط نزدیک تر برقرار نماید.
جهت روشن شدن دلایل نزدیکی ترکیه به مصر، خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «ویلیام بیمن» استاد دانشگاه مینه سوتا آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.
*در حمله تروریستی اخیر در مصر،ترکیه ضمن تسلیت به دولت سیسی یک روز هم عزای عمومی اعلام کرد. با توجه به تیرگی روابط دولت اردوغان با دولت سیسی که اخوان المسلمین را تروریستی می داند دلیل رویکرد اخیر آنکارا چیست؟
دولت ترکیه از این فرصت استفاده کرد تا بتواند روابط با مصر را بهبود بخشیده، روابطی که از زمان سقوط رئیس جمهور مرسی تیره شده است. مرسی متحد نزدیک رئیس جمهور اردوغان بود. در صورتی که دولت ترکیه پیام تسلیت صادر نمی کرد توهین بزرگی به دولت مصر قلمداد می شد. با این حال فقط ارسال یک پیام تسلیت جهت توسعه روابط بین دو کشور کافی نخواهد بود.
*برخی معتقد هستند دلیل نزدیک شدن آنکارا به دولت سیسی وساطت برای کاهش فشار بر اخوان مصر است. نظر شما چیست؟
اخوان المسلمین جریانی سیاسی است که حامی قدرتمند حکومت اردوغان محسوب می شود. احساس مشترک در ترکیه این است که با بهبودی روابط ترکیه با مصر در پی آن فشارها بر اخوان المسلمین کاهش می یابد و روند پاکسازی این جریان سیاسی در مصر کند خواهد شد. با این وجود روابط مصر و ترکیه همچنان سرد خواهد بود.
*از حیث معادلات منطقه ای آیا نزدیکی اردوغان به دولت مصر از بیم نزدیکی بیشتر مصر به عربستان نیست؟
شاید. با این وجود مصر و عربستان هر دو عرب بوده پس در نهایت روابط آنها قوی تر خواهد شد. علاوه بر این عربستان اخوان المسلمین را قبول ندارد و این موضوع باعث نزدیک شدن روابط بین ریاض و قاهره خواهد شد.
*جان کری وزیر خارجه پیشین آمریکا اعلام کرده که در زمان اوباما دولت مصر به واشنگتن برای حمله نظامی به ایران فشار وارد می کرد. دلیل این رویکرد تهاجمی دولت مصر چه بوده است؟
از زمان وقوع انقلاب اسلامی در ایران ۱۹۷۸-۷۹ روابط بین مصر و ایران خصمانه بوده است. فقط در دوران رئیس جمهور مرسی تا حدودی روابط بین دو کشور بهبود یافت. بعد از سقوط مرسی، مصر به خصومت ضد ایرانی خود رجوع کرد. همواره رقابت برای ایفای نقش و مطرح شدن به عنوان اصلی ترین بازیگر در خاورمیانه میان مصر و ایران وجود دارد مصر بر این باور است که ایران تلاش می کند اصلی ترین بازیگر خاورمیانه باشد این در حالی است که مصر ادعای چنین نقشی را دارد. هیچ پرواز مستقیمی از قاهره به تهران وجود نداشته و مسافرت بین این دو کشور از طریق خطوط هوایی ترکیه امکان پذیر است. این مهم نشانگر این واقعیت است که ترکیه خود را به عنوان واسطه میان دولت مصر و ایران می بیند.
*یکی از کشورهایی که از بهبود روابط ایران و مصر هراس دارد عربستان و تا حدی ترکیه است. نقش این کشورها را در تداوم مخاصمات ایران و مصر چقدر ارزیابی می کنید؟
در منطقه خاورمیانه یک وضعیت کلاسیک وجود دارد ، وضعیتی که در آن چهار قدرت بزرگ داعیه رهبری منطقه خاورمیانه را دارند. اگر دو دولت از آنها یک اتحاد تشکیل دهند، دو کشور دیگر به این اتحاد به عنوان یک تهدید نگاه می کنند. بنابراین صرفنظر از اختلافات ایدئولوژیکی ، آنها سعی می کنند از شکل گیری چنین اتحادی جلوگیری کنند ، این در حالی است که روابط آنها بهبود نیافته و همچنان خصمانه خواهد بود.
نظر شما