خبرگزاری مهر – گروه استانها- لیدا احمدی*: امربهمعروف و نهی از منکر در فرهنگ متعالی اسلام از جایگاه و اهمیتی والا برخوردار است، زیرا این فریضه، وسیلهای راه گشا و نویدبخش است که هم به بقا و تعالی مکتب میانجامد و هم عطری دل انگیز که حاکی از سعادت و سلامت فرد و جامعه است، در فضای زندگی بشر می پراکند.
بیگمان، اگر این فریضه اجرا و احیا شود، هم بهشت را به زمین میآورد و هم زمینان را به بهشت میبرد و درست به همین دلیل است که این فریضه، در آموزههای اسلامی در صدر دیگر فرایض واقعشده و در قرآن، ملاک برتری امت اسلامی بر دیگر ملتها معرفیشده است.
اما باید دانست که هرچند امربهمعروف و نهی از منکر فریضهای بزرگ است و همگان وظیفهدارند یکدیگر را به معروفها واداشته و از منکرها بازدارند، ولی بیتردید، جدیت در انجام این فریضه، مبتنی بر اصلی اساسی به نام قدرت است.
«معروف» یعنی کار نیکی که عقل خوبی آن را درک میکند
«معروف» یعنی کار نیکی که عقل خوبی آن را درک میکند و یا شرع مقدس، ما را به خوب بودن آن راهنمایی کرده است و «منکر» یعنی کار بد و ناپسند که عقل، بد بودن آن را درک میکند و یا شرع مقدس ما را از ناپسند بودن آن آگاه نموده است.
در این میان آنچه مسلم است اینکه انسان موجودی اجتماعی است و سرنوشت هر فرد با سرنوشت دیگران گرهخورده بهگونهای که هر فردی در جامعه، هم از رفتار دیگران متأثر میشود و هم بر دیگران تأثیر میگذارد بنابراین هر فرد علاوه بر اصلاح نفس، باید در اصلاح دیگران نیز بکوشد، چراکه بیتوجهی به رفتار دیگران، نوعی بیاعتنایی به سرنوشت خویش است و اگر فساد و آلودگی فراگیر شود و جامعه را به ورطه تباهی سوق دهد، او نیز از این خطر مصون نمانده و آتش فساد، دامن او را خواهد گرفت.
جامعه بهمنزله یک کشتی است که سرنشینان آن از سرنوشتی واحد برخوردارند و اگر فردی کشتی را سوراخ کند و آب در آن نفوذ کرده و غرق شود، نهتنها فرد خطاکار که تمامی سرنشینان آن غرق خواهند شد بارها در احادیث و روایات نقلشده که جامعه بهمنزله یک کشتی است که سرنشینان آن از سرنوشتی واحد برخوردارند و اگر فردی کشتی را سوراخ کند و آب در آن نفوذ کرده و غرق شود، نهتنها فرد خطاکار که تمامی سرنشینان آن غرق خواهند شد.
اما در همین خصوص گاهی کوتاهی و بیتوجهی باعث ترویج منکر در جامعه شده و معروف رفتهرفته کمرنگ میشوند.
کارشناس امور اجتماعی استان همدان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه یکی از مهمترین اهداف قیام امام حسین(ع) احیای امربهمعروف و نهی از منکر بود، گفت: متأسفانه وضعیت امربهمعروف و نهی از منکر در جامعه مورد اغفال واقعشده است.
انسیه علوی بابیان اینکه فعالیت ستاد احیای امربهمعروف و نهی از منکر نشان میدهد که تلاشها برای احیای این فریضه در حال انجام است، به مشکل جوانان اشاره کرد و گفت: وجود منکرات در جامعه و آدابورسوم غلط بهعنوان سد راه و موانع ازدواج سبب تأخیر در ازدواج و تغییر ارزشها و معیارهای ازدواج شده و سن ازدواج جوانان و تعداد افراد مجرد در جامعه رو به افزایش بوده و از طرف دیگر نرخ طلاق نیز افزایشیافته است.
وی با اشاره به اینکه یکی از سنتها و ارزشهای غلط امروزی، مهریه و جهیزیههای تجملاتی و گرانقیمت است، یادآور شد: جوانان و زوجهای امروزی گمان میکنند که زندگی کامل و همهچیزتمام والدینشان در مدت اندکی فراهمشده و به همین دلیل در خود این توقع را ایجاد میکنند که تمام امکانات یک زندگی را در همان روزهای ابتدایی زندگی مشترک داشته باشند که این ممکن نیست.
خلوت شدن مساجد از مصادیق کمرنگ شدن امربهمعروف و نهی از منکر
علوی بابیان اینکه یکی دیگر از موارد کمرنگ شدن امربهمعروف و نهی از منکر و افزایش منکرات، خلوت شدن مساجد است، عنوان کرد: در مساجد و محافل دینی امور افزایش مودت، محبت و همسرداری میان زوجین بیان میشود که با کمرنگ شدن حضور مردم در مساجد این معروف نیز مغفول واقع میشود.
وی همچنین بابیان اینکه رعایت عفاف و حجاب باید با فرهنگسازی و تبلیغ مبلغان دین در میان مردم نهادینه شود، عنوان کرد: در جوامع اسلامی باید به حجاب بهعنوان یک پوشش برتر از کودکستان و اوایل زندگی پرداخته شود تا با حرکت زیربنایی در ذهن فرد جایگاه پیدا کند.
علوی تأکید کرد: سنگر زن، حجاب است و پوشش سبب میشود تا کسی به بانوان تعرض و تجاوز نکند؛ بنابراین بهترین بستر حجاب، خانوادهها و مجموعههای فرهنگی هستند
منکرات مانند قارچ در جامعه در حال رشد است و عدهای را گرفتار میکند
اما در همین خصوص رئیس ستاد امربهمعروف و نهی از منکر همدان شامگاه یکشنبه در ستاد احیای امربهمعروف و نهی از منکر استان همدان با تأکید بااینکه نسبت امربهمعروف و نهی از منکر با سایر ارکان و مسائل دین نسبت دریا با قطره است، گفت: منکرات مانند قارچ در جامعه در حال رشد است و عدهای را گرفتار میکند.
آیتالله غیاثالدین طه محمدی بابیان اینکه اگر امر به معروف و نهی از منکر زنده باشد تمام معروفات زنده خواهد بود، عنوان کرد: با ترک امر به معروف و نهی از منکر، دین دچار نقصان میشود و به همین دلیل امر به معروف را دریا و بقیه مجموعه دین را قطره دانستهاند.
وی با بیان اینکه بیشترین توجه به سمت منکرات است، ادامه داد: شاید دلیل رشد منکرات نبود امر به معروف باشد به طوری که به دلیل زیاد بودن مظاهر منکر، متوجه نهی از منکر هستیم در حالی که اگر معروف را ترویج کنیم خود به خود منکرات حذف و کمرنگ میشوند.
قرآن کریم بر اولویت داشتن اصلاح در جامعه تأکید کرده است
وی به مشکل جوانان جامعه اشاره و با بیان اینکه اگر ازدواج را تسهیل میکردیم شاهد رشد فساد نبودیم، اظهار داشت: قرآن کریم بر اولویت داشتن اصلاح در جامعه تأکید کرده است.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان همدان نیز با بیان اینکه بحث امر به معروف یک طرف است و تمام دین در سمت دیگر به طوری که اگر از آن غفلت کنیم تمام جامعه متضرر میشود، گفت: دشمن برای تمام مظاهر اعتقادی ما برنامهریزی کرده است.
سردار مظاهر مجیدی با تاکید براینکه باید به تناسب موقعیتهای جدید، خود را به ابزار روز مجهز کرد، از ابلاغ برنامههای اجرایی سال ۹۶ به شهرستانها و معاونین ستاد در ۱۴ محور و ۸۱ برنامه خبر داد و در تشریح برنامههای این ستاد افزود: جلسه هیئت اندیشهورزی با حضور ۱۳ فرد صاحبنظر در بحث امر به معروف برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه حضور مستمر اعضا در جلسات اتاق فکر ستاد صیانت از حقوق شهروندان در دستور کار بود، تهیه طرح آتش به اختیار با مد نظر قرار دادن منویات مقام معظم رهبری مبنی بر انجام کارهای فرهنگی تمیز را از دیگر برنامههای اجرا شده برشمرد.
مجیدی بیان کرد: اجرای آموزش مقدماتی برای ۵۰۰ عضو از طلایهداران بر اساس اولویت اصل آموزش و برگزاری دو همایش مردمی با عنوان «واجب فراموش شده» از دیگر موارد انجام شده است.
جذب و آموزش ۹۰۰ عضو از طلایهداران معروف
وی با اشاره به ساماندهی شورای امر به معروف و نهی از منکر در ادارات و سازمانها و موسسات اقتصادی و بانکها و ابلاغ حکم برای ۱۳۷ دستگاه، گفت: ساماندهی شورای امر به معروف و نهی از منکر به استعداد یکهزار و ۹۰۰ نفر نیرو در سطح استان در قالب طرح یادآوران معروف و ساماندهی جذب و آموزش ۹۰۰ عضو از طلایهداران معروف از دیگر فعالیتهای انجام شده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان همدان نیز از برگزاری ۴۶ مانور امر به معروف و نهی از منکر در شهرستان های استان همدان خبر داد و گفت: برگزاری نمایشگاههای کتاب و قرآن و سازماندهی گروههای تخصصی امر به معروف و نهی از منکر در دستور کار بوده است.
حجت الاسلام علی دشتکی برگزاری کارگاههای آموزشی ـ توجیهی دبیران شوراهای امر به معروف و نهی از منکر طی ۹ ماه گذشته را از دیگر اقدامات برشمرد و گفت: پیگیری تشکیل شوراهای امر به معروف و شناسایی خیران، جمعآوری اطلاعات گروههای طلایهداران و آموزش اعضا از دیگر موارد انجام شده است.
وی اضافه کرد: گروههای طلایهداران عملکرد شبکهای فریضه امر به معروف و نهی از منکر را مد نظر دارد.
مبارزه با مظاهر منکر باید بهروز باشد
دادستان عمومی و انقلاب همدان نیز با بیان اینکه بیحجابی و سایر منکرات یک وجهه بیاخلاقی دارد و مبارزه با مظاهر منکر باید بهروز باشد گفت: دشمن ترفندهای تهاجم فرهنگی خود را هر لحظه بهروز میکند و باید در شیوه ترویج امر به معروف و نهی از منکر بهروز بود.
کامران حمزه با بیان اینکه تبعات ناهنجاری آن قدر بزرگ است که ممکن است نوجوانی کم سن و سال بتواند بزرگمردی را دچار مشکل کند و از این نظر مقابله با منکرات مبارزه مقدسی است، بر لزوم توجه ویژه به امر به معروف و نهی از منکر در جامعه تاکید کرد.
تنها راه ایمنسازی مردم از مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی توجه به فریضه امر به معروف و نهی از منکر است وی عنوان کرد: تنها راه ایمنسازی مردم از مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی توجه به فریضه امر به معروف و نهی از منکر است.
حمزه با بیان اینکه آمران به معروف و ناهیان از منکر باید مورد حمایت قرار گیرند، گفت: توجه به این فریضه باید از سوی خانوادهها نیز با حساسیت خاصی دنبال شود زیرا هرچه آموزش در خانوادهها بیشتر و بهتر انجام شود، تبعات کمتری را در جامعه شاهد خواهیم بود.
فرمانده انتظامی استان همدان همدان نیز در این نشست با بیان اینکه افزایش شبکههای ماهوارهای و ایجاد فضاهای هنجارشکنی مجازی باید در حوزه امر به معروف و نهی از منکر رصد شود، گفت: باید ظرفیتهای جدیدی در راستای همافزایی دستگاههای عامل در این حوزه تدوین شود.
سردار بخشعلی کامرانی صالح با تاکید براینکه شگرد تهدیدات و آسیبها تغییر یافته و باید متناسب با آن عمل کنیم، افزود: در شبکههای ماهوارهای و مجازی اشاعه نافرمانی مدنی و مسائلی از قبیل کشف حجاب و تجمعات و فراخوانهایی با موضوعات فرهنگی و اجتماعی از قبیل ردههای رقص، حمایت از حقوق بیگانگان و کنسرتهای زیرزمینی و کلوپهای مد دانشجویی ایجاد شده که باید مورد نظر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه ۱۰۰ سایت در این زمینه شناسایی و با آنها برخورد شد، از ارائه آموزش در حوزه فریضه امر به معروف و نهی از منکر به ۳۰ هزار نفر خبر داد و گفت: در حوزه امر به معروف و نهی از منکر ۴۵ طرح تذکر لسانی و بیش از ۳۰۰ هزار ساعت کلاس آموزشی همگانی اجرایی شد.
بااین تفاسیر انچه مسلم است اینکه روحانیون و مسئولان در ترویج فریضه امر به معروف نقش به سزایی دارند و باید تمام توان خود را برای اشاعه فرهنگ و فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه به کار گیرند و با ترویج آموزه های دینی در جامعه به ویژه در بین نسل جوان راهگشای مشکلات آنها باشند.
جامعهای که برای انجام فریضه مهم امر به معروف و نهی از منکر حرکت کند به طور یقین رستگار میشود کمااینکه خداوند در قرآن کریم، بهترین ویژگی امت اسلامی را انجام امر به معروف و نهی از منکر دانسته است.
نظر شما