به گزارش خبرنگار مهر ، دکتر رسول دیناروند امروز در همایش سالیانه مدیران و مسئولان فنی شرکت های دارویی کشور در سالن اجتماعات انستیتو پاستور ایران با اشاره به اینکه GMP به معنای تولید خوب محصول با رعایت شاخص های جهانی است ، گفت: GMP صنایع دارویی کشور به طور اعم قابل قبول نیست یعنی با اصول و مفاهیمی GMP که باید در دنیا رعایت شود فاصله داریم اما برخی صنایع کشور در این زمینه در حد خوبی قرار دارند بنابراین برای اینکه صنایع دارویی کشور بتوانند در بازار دارویی باقی بمانند باید GMP خود را درست کنند.
وی اظهار داشت: بدون اصلاح GMP امکان ورود صنایع دارویی کشور به عرصه های جدید از آنها سلب می شود بنابراین با وجود اینکه برخی صنایع کشور از این مرز عبور کرده اند اما رسیدن به GMP وظیفه صنعت است.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت نمی تواند کارخانه هایی را که GMP ندارند، تعطیل کند اما از آنهایی که GMP را درک کرده و در این مورد سرمایه گذاری کرده اند را برای توسعه بیشتر حمایت می کند.
وی ادامه داد: ایران به لحاظ بیوتکنولوژی در منطقه در وضعیت خوبی قرار دارد به گونه ای که به سند چشم انداز که در سال 1404 باید به آن دست یابد از بسیاری از کشورهای منطقه جلوتر است اما حفظ این موقعیت سخت است چون رقبای جدی در این زمینه وجود دارد.
دیناروند در مورد چالش های موجود در زمینه دارویی کشور از نظر وزارت بهداشت و درمان گفت: یکی از چالش های موجود نگرانی و نارضایتی مردم و جامعه پزشکی از کیفیت داروهای ایرانی است که این امر توسط پزشکان معتبری که در جایگاه بالای تصمیم گیری نیز قرار دارند با صراحت عنوان می شود.
وی گفت: وزارت بهداشت از کیفیت داروهای تولید داخل حمایت های لازم را انجام می دهد و معتقد است داروهایی که وارد بازار دارویی کشور می شود داروهای تائید شده است اما این چالش در مورد کیفیت دارو به ویژه زمانی حساس می شود که در رقابت با محصولات خارجی وجود دارد که باید شرکت های صنایع داروسازی راهکاری را برای دفاع از کیفیت داروهای تولید داخل به کار گیرند.
دیناروند ، درون گرا بودن صنعت دارویی را از دیگر چالش های مطرح در این زمینه عنوان کرد و گفت: دورن گرایی باعث ایجاد محدودیت می شود به گونه ای که بازار دارویی کشور هم اکنون حدود یک میلیارد دلاراست اما نمی توان گفت که به طور حتم امکان رشد 30 تا 40 درصدی به صورت سالانه در این زمینه وجود دارد بنابراین زمانی رشد جدی خواهیم داشت که وارد بازارهای دیگر شویم.
وی افزود: سال گذشته 67 میلیون دلار صادرات در صنعت داروسازی داشته ایم که بخش عمده آم مواد اولیه بوده که این رقم بسیار کمی است چون در سال گذشته پاکستان 75 میلیون دلار فقط صادرات رسمی داشته در صورتی که مواد اولیه دارویی در این کشور بسیار کمتر از ایران است.
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه میزان صادرات صنعت داروسازی در کشورهای منطقه در مقایسه با ایران 5 برابر بیشتر است در صورتی که دراین کشورها فقط 10 کارخانه تولید دارو وجود دارد، گفت: هم اکنون یکی از کارخانه های تولید دارو در کشور که از جمله کارخانه های خوب کشور است فقط 10 درصد کل فروش آن مربوط به صادرات بوده در صورتی که کارخانه خوب باید حداقل 50 درصد فروش آن مربوط به صادرات باشد.
دیناروند ، پرداخت بخشی از هزینه شرکت داخلی تولید توسط وزارت بهداشت، برای حضور در نمایشگاه های دارویی را از جمله برنامه های مهم برای حمایت از صنعت داروسازی کشور عنوان کرد و گفت: وجود رقابت های ناسالم در صنعت داروسازی کشور، یکی دیگر از چالش ها است که متاسفانه همه تولید کننده های دارویی ناراضی هستند اما بازهم اتفاق می افتد.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: رقابت ناسالم در صنعت داروسازی کشور را خطرناک دانست و گفت: این امر به نفع صنعت داروسازی کشور نبوده و ممکن است در کوتاه مدت برای افرادی فایده داشته باشد اما در میان مدت زیان های آن برمی گردد و در دراز مدت باعث ورشکت شده عده ای دیگر می شود.
وی ؛ سرعت ، دقت و شفافیت در زمینه دارو را از جمله سیاست های وزارت بهداشت عنوان کرد و گفت: باید تمامی برنامه ها بر اساس ضابطه و شفافیت صورت گرفته و سلیقه ها حذف شود تا تکلیف همه در این حوزه مشخص باشد.
دیناروند از اصلاح نظام ثبت دارو و الکترونیک شدن آن در کشور خبر داد و اظهار داشت: باید تمامی داروها ثبت شود تا دخالت کارشناس و تصمیم گیری های فردی حذف شود که در این صورت داروهای مورد نیاز مردم در اولویت قرار خواهد گرفت.
وی گفت: هرچه تولیدات داخلی دارو در کشور افزایش یابد به نفع مردم است چون داروها با قمیت کمتری بدست مردم می رسد و افرادی که مایل به استفاده از داروهای خارجی که مشابه آن در کشور تولید می شود داشته باشند نیز باید مابه التفاوت قیمت آن با نوع داخلی را پرداخت کنند که این امر باعث گرایش مردم به استفاده از محصولات داخلی شده اما باید کیفیت آنها را ارتقا دهیم.
دیناروند ادامه داد: طی سال گذشته 87 دارویی که جز داروهای وارداتی بوده است امکان تولید آن در داخل کشور فراهم شده است و نیز طی 6 ماه اول سال جاری 228 پروانه جدید در زمینه دارویی در کشور توسط وزارت بهداشت ارائه شده که این میزان در سال قبل فقط 151 مورد بوده است بنابراین حدود 50 درصد افزایش پروانه های جدید داشته ایم.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: توانایی نظارتی بر داروها برای کنترل کیفیت ان در کشور افزایش یافته است و در این مورد سرمایه گذاری ها نیز در کشور افزایش یافته است.
وی گفت: هنوز هم کمبودهای مقطعی در مورد داروهای داخلی و خارجی در کشور وجود دارد که همیشگی است بنابراین باید تولید کننده ها در صورت عدم تولید دارو شرایط خود را به وزارت بهداشت اعلام کنند تا جایگزین آن صورت گرفته و مردم در زمینه مصرف دارو دچار مشکل نشوند.
نظر شما