به گزارش خبرنگار مهر، معرفی ابعاد مختلف هر مسئله ای نیازمند برنامه ریزی، ارائه طرح و فعالیتهای همسوی سازمانهای مرتبط است تا ضمن در بر داشتن ابعاد مختلف آن مسئله، بتواند اهداف و رویکردهای آن را نیز بر آورده کند، اهمیت موضوع منجر می شود تا سازمانها و مؤسسات مختلف در راستای آن مسئله با یکدیگر رایزنی کرده و ضمن آن به دستاوردهای جدیدی دست یابند که در معرفی موضوع مورد نظر، راهگشا باشد .
آنچه در جهان اسلام بیش از هر چیز اهمیت دارد، معرفی ابعاد مختلف آن، مسلمانان، کتاب و اماکن مقدس آنها به دیگر مسلمانان و حتی به غیر مسلمانان است . توجه به این امر ذهن مسئولان را به خود معطوف می دارد تا برنامه ریزیهایی را انجام دهند و بتوانند در راستای معرفی اسلام و تمدن غنی آن گامی اساسی برداشته و با همکاری سازمانهای دیگر این مهم را بهتر و بیشتر به انجام برسانند.
بنابراین کشورهای اسلامی به منظور معرفی ابعاد برجسته فرهنگ و تمدن اسلام ضمن برگزاری نشستها و سمینارهای متعدد در سطوح مختلف و یا انتشار کتابهایی متناسب با موضوع اسلام، نمایشگاههایی را نیز برگزار می کنند تا بینندگان با دیدن تصاویر و یا کتابهایی در یک فضای کاملا محصور به عمق غنای اسلام پی برده و جایگاه اسلام را طی دیدارهای عینی بشناسند.
از این رو اغلب و یا همه نمایشگاههایی که با محوریت اسلام برگزار می شود اهداف مشخصی را دنبال می کنند که رسالت قرآن در مسائلی چون صلح، عدالت، حقوق بشر، حقوق زن، امر به معروف و نهی از منکر، حمایت از همزیستی مسالمت آمیز، انسجام ملتها و احترام به دیگران را به انجام برسانند.
این مسئله تا جایی پیش می رود که استفاده از ذوق و هنر در ارائه آموزه های مختلف کم کم جای خود را میان دیگر نمایشگاهها از جمله نمایشگاه کتابهای اسلامی باز می کند، به طوری که هنرمندان خطاط با استفاده از هنر خطاطی و بهره گیری از متون قرآن و احادیث نبوی و یا هنر تذهیب زمینه های جذابیت حتی برای غیر مسلمانان را نیز فراهم می آورند. این نماشگاهها فرصتهای خوبی برای برقراری ارتباط مثبت و سازنده مسلمانان و غیرمسلمانان را فراهم می کند تا ادیان ابراهیمی در جوامع معاصر با صلحی زیبا در کنار یکدیگر زندگی کنند.
گاهی اوقات اهمال نسبت به موضوعی خاص منجر به برگزاری نمایشگاهها می شود تا ضمن برگزاری نمایشگاه اهتمام به موضوع نشان داده شود و در واقع سطح آگاهی و اطلاعات افراد را نسبت به آن مسئله ارتقاء دهند، به طوری که پس از انتشار کاریکاتورهای اهانت آمیز به حضرت محمد (ص) برخی از کشورهای اسلامی با هدف معرفی اسلام و مسلمانان به برگزاری نمایشگاههای اسلامی پرداختند تا ابعاد مختلف اسلام تبیین و تا حدی جلوی افراط افراطیون گرفته شود.
در شرایط فعلی معرفی اسلام و مسلمانان به دیگران به موضوعی تبدیل شده که برخی از کشورها طی برنامه ریزیهای متعدد از هر فرصتی استفاده می کنند تا نمایشگاههای اسلامی را با هدف سهیم شدن در دعوت به خالق هستی و معرفی اسلام برگزار کنند و اماکن مقدس مسلمانان و مساجد آنها را طی این نمایشگاهها نشان دهند. نمونه بهره گیری از این فرصتها برگزاری نمایشگاه میراث اسلامی در قطر است که همزمان با پانزدهمین دوره بازیهای آسیایی قطر آغاز شد تا میهمانان غیر مسلمان قطری با دیدار از این نمایشگاه با اماکن مقدس و مهم مسلمانان آشنا شوند.
برخی از کشورها نیز با ارائه ابتکار و خلاقیت نمایشگاه سرامیکهای اسلامی و یا شاهکارهای اسلامی را برگزار می کنند چون اسپانیا که اگر چه کشوری غیر اسلامی است، اما سعی در معرفی این دین به مردم کشور خود و اعتنا به دین اسلام و اشاعه همزیستی مسالمت آمیز میان مسلمانان و غیر مسلمانان را دارد.
نظر شما