به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از آموزش فنی و حرفه ای هرمزگان، علی موسوی مهمترین بخش هر مرکز آموزش فنی و حرفه ای را دفتر پذیرش و مشاوره عنوان کرد و بیان داشت: تحول در آموزشهای فنی و حرفه ای از دفاتر پذیرش و مشاوره آغاز می شود.
معاون آموزشی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور تاکید کرد: مشاوران مراکز بایستی ضمن تعامل با دفاتر کاریابی هر شهرستان و سایتهای اشتغال و اطلاع از برنامه های توسعه شهرستان آخرین نیازهای شغلی شهرستان را احصا و در کنار فهرست دوره های آموزشی مراکز و آموزشگاههای آزاد استان در دفتر پذیرش نصب کنند.
وی افزود: نیازهای شغلی احصا شده توسط دفاتر مشاوره مسیر حرکت آموزشی مراکز را مشخص و بایستی بر اساس این نیازهای احصا شده، آموزشهای فنی و حرفه ای مراکز همسو شود.. با یک نگاه به صفحات نیازمندی روزنامه های شهرستان و نیازهای اعلام شده کاریابی ها می توان به فاصله آموزش های فنی و حرفه ای با نیاز بازار کار پی برد.
معاون آموزش سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور گفت: در حال حاضر برخی مراکز آموزش فنی و حرفه ای بدون توجه به فرصتهای شغلی موجود در بازار کار شهرستان نسبت به ارائه آموزشهای فنی و پرهزینه اقدام می کنند که در نهایت به اشتغال هم منجر نمی شود.
وی ادامه داد: این درحالی است که اگر به نیاز بازار کار توجه کنند و آموزشهای مورد نیاز بازار کار و آنچه کاریابی ها بدنبال آن هستند را ارائه دهند با هزینه بسیار کمتری افراد به اشتغال می رسند. اگر کارجویان بدانند که پس از آموزش ، برای اشتغال به بازار کار معرفی خواهند شد آن وقت صف متقاضیان آموزش را در پشت در مراکز آموزش فنی و حرفه ای شاهد خواهیم بود .
نظر شما