۲۲ آذر ۱۳۸۵، ۹:۰۱

/ ارزیابی سینماگران از تغییرات جشنواره فیلم فجر - ‌10 / ابراهیم حقیقی در گفتگو با مهر :

بخش‌های جدید جشنواره فیلم فجر نقش هدایتی و حمایتی دارند

بخش‌های جدید جشنواره فیلم فجر نقش هدایتی و حمایتی دارند

وقتی عرصه برای تجربه مثلاً "فیلم فارسی" باز است، حضور عناوین و بخش‌های جدید در جشنواره فیلم فجر می‌تواند به نوعی نقش حمایتی و هدایتی در سینمای ما داشته باشد و فکر می‌کنم حضوری موثر است.

ابراهیم حقیقی در مورد تغییرات ایجادشده درجشنواره فیلم فجر و اضافه شدن جایزه ویژه سینمای ملی به نگاه ملی در جشنواره امسال به خبرنگار مهر گفت: "فکر می کنم نتیجه این تغییرات پس از جشنواره فیلم فجر بهتر قابل بررسی است. اما در مورد سئوال شما بهتر می بینم اینگونه تعریف کنم که اگر رفتار ما در هنر به گونه ای بیگانه نباشد، قطعاً ملی است و بر اساس ذوق و سلیقه هنرمند است که تفاوت ها بروز می کند. در سینما هم امیدوارم به نگاهی برسیم که از روی اثر بتوان خالق آن را تشخصی داد. همانطور که سینمای فرهیخته هند، ژاپن و اروپای شرقی به آن رسیده اند."

حقیقی در حالی که معتقد است نگاه سختگیرانه ای به مفاهیم و عناوین جدید ندارد، اضافه کرد: "من جشنواره ها و مسابقات را مکانی برای عرضه و قیاس اهداف بلندمدت می بینم. ممکن است در سال اول اغتشاش هایی بروز کند ولی اگر این روند طبق برنامه جلو برود، این اغتشاش احتمالی هم برطرف خواهد شد. نباید از تجربه کردن ترسی داشته باشیم. وقتی عرصه برای تجربه مثلاً "فیلم فارسی" باز است حضور این عناوین و بخش ها می تواند به نوعی نقش حمایتی و هدایتی در سینمای ما داشته باشد و فکر می کنم حضوری موثر خواهد بود."

این گرافیست و طراح پوستر فیلم در مورد تبدیل شدن سینمای ملی به جریانی مشابه سینمای معناگرا گفت: "فکر می کنم حتی اگر این هم اتفاق بیفتد و سینمای ملی از بستر اصلی خود خارج شود می توان آن را به بستر اصلی بازگرداند. هر اقدام جدیدی می تواند منجر به خطا شود ولی قابل بازنگری است. اولین و اصلی ترین مبحث سینما اقتصاد است که روی فروش فیلم ها متمرکز می شود. قطعاً وقتی حکمی صادر شود که به نوع خاصی از فیلم ها بها داده می شود، سرمایه هم در این نوع خاص متمرکز خواهد شد."

حقیقی در خصوص اضافه شدن بخش مواد تبلیغی به جشنواره بیست و پنجم فیلم فجر هم گفت: "خوشحالم که بالاخره مدیران تصمیم گرفتند این بخش را به جشنواره فجر بازگردانند. سال گذشته در مراسمی که جایزه ای هم به من اهدا شد، از آقایان مدیران و به خصوص آقای رضاداد درخواست کردم که دلیل این چند سال تعویق عنوان شود."

حقیقی با اشاره به عواقب این حذف بی دلیل که منجر به کم کاری در حیطه پوستر فیلم شده، ادامه داد: "امروز شاهد پوسترهایی هستیم که در درجه چندم اهمیت قرار دارند و در واقع هیچ پوستر شاخصی نداریم. شاید اضافه شدن این بخش موجب شود صاحب تعدادی پوستر شویم. با توجه به اینکه گرافیک ما در جهان معتبر است جای تأسف است که در این میان حتی یک پوستر فیلم سینمایی حضور ندارد."

این گرافیست و طراح پوستر فیلم به حداقل تأثیر اضافه شدن بخش مواد تبلیغی به جشنواره فجر اینگونه پرداخت: "حداقل این است که اگر باعث رشد طراحی پوستر فیلم نشود، طراحان پوستر قد خودشان را با هم می سنجند و می بینند کجا ایستاده اند. حتی ممکن است در سال اول جایزه به پوستری تعلق نگیرد، اما لااقل بضاعت خودمان را می سنجیم و عقب گردمان را تحلیل می کنیم."

وی در حالی که به انفعال گرافیست ها در مسیر تلاش های انجام شده برای بازگشت بخش مواد تبلیغی قائل نیست، اینگونه تحلیل کرد: "من اسم این را انفعال نمی گذارم. طراح گرافیک هیچوقت نزد صاحب سینما یا معاونت نمی رود که پوستری به او سفارش بدهند! اگر سینمای ایران طی این سال ها تشخیص داده به پوستر نیازی ندارد، با هر تحلیلی، باید راهکار خودش را پیدا کند. وقتی سفارش طراحی پوستر به هر دانشجویی که یک رایانه دارد سپرده می شود، چطور می توان از انفعال گرافیست ها و طراحان پوستر حرف زد؟ اگر مکانیسم تهیه ما این چنین شده باید این درک را عوض کرد."

حقیقی با اشاره به فعالیتهای خود در این رابطه گفت: "در سال آخری که من خودم داور بخش مواد تبلیغی بودم، نظراتم را هم ابراز کردم تا به نوعی این بخش سامان پیدا کند. وقتی سینمای مملکت متولی دارد که مدعی سامان دادن است پس ما از متولیان انتظار داریم. طراحان گرافیک که به تنهایی نمی توانند کاری برای سینما انجام دهند. حتی در گفتگو با مطبوعات هم این مطالب همواره از طرف ما عنوان شده ولی همیشه سکوتی محض پاسخگوی ما بود، چرتی که به طول انجامید! اما در این شرایط همراه بودن خودم و انجمن طراحان گرافیک را با این جریان قول می دهم."

این گرافیست و طراح پوستر فیلم در انتها تعبیر خود را از تغییرات ایجاد شده در جشنواره بیست و پنجم این چنین عنوان کرد:"من از این تغییرات چنین تعبیر می کنم که معاونت سینمایی نشست های کارشناسانه ای داشته و به نتیجه و حرکت فعلی رسیده اند. آزمون این تفکرات هم از برنامه های پیشروی ایشان است که ما هم منتظر آن هستیم."

کد خبر 420456

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha