۲۴ آذر ۱۳۸۵، ۱۲:۲۰

در گفتگوی مهر با مسئولان و کارشناسان فرهنگی عنوان شد:

شناخت و عمل به معارف اسلامی دو عامل مهم در پاسداری از ارزشهای دین اسلام هستند

شناخت و عمل به معارف اسلامی دو عامل مهم در پاسداری از ارزشهای دین اسلام هستند

خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه: حفظ معارف دین اسلام یکی از ارکان مهم و مؤثر در پایداری دین اسلام است، مسئولین و کارشناسان فرهنگی و دینی نیز شناخت و عمل به معارف دین اسلام را از عوامل مهم در پاسداری ارزشهای دین دانسته و کارشناسان دینی را به عنوان متولیان این امر در حفظ ارزشها مؤثر اعلام کرده اند.

شناخت اسلام عاملی برای پاسداری از ارزشهای دینی است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه برای پاسداری از ارشهای اسلام، ارزشها نباید به ضد ارزش تبدیل شوند، گفت: پاسداری و احیای ارزشهای دین اسلام مستلزم شناخت دقیق معارف اسلامی و اجرای دقیق دستورات دین اسلام در زندگی است.

حجت الاسلام یوسف غضبانی عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه شناخت ارزشهای دین اسلام وظیفه هر مسلمانی است، یادآور شد: برای پاسداری از ارزشهای معنوی دین اسلام و انتقال صحیح آنها به دیگران در گام نخست این ارزشها را باید به نحو صحیح و درست بشناسیم در واقع باید هر آنچه را در ذهن خود تصور می کنیم ارزشهای دین اسلام تلقی نکرده و آنها را بر حسب موقعیتی که خود دوست داریم آنگونه باشد تعریف نکینم، به طور مثال مستحباتی را واجب فرض نکنیم و حرام را حلال ندانیم اینها آن مسائلی است که باید بدرستی بشناسیم.

حجت الاسلام غضبانی با بیان اینکه اصول و قواعد ذکر شده در دستورات اسلام مستلزم رعایت از جانب همه مسلمانان است، تصریح کرد: هیچگاه ارزشهای موجود در دین اسلام حفظ نخواهد شد تا زمانی که ما تعیین کننده نوع و چگونگی آنها هستیم بلکه این ارزشها همواره با عمل به آنها حفظ می شوند، چرا که دیده می شود وقتی مسئله ای جدای از زبان و گفتارها بلکه با عمل منتقل می شود در پذیرش آن موضوع بسیار مهم است.

تبیین صحیح معارف دینی عاملی برای حفظ ارزشهای اسلام است

عضو کمیسیون مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه در پاسداری از ارزشهای دین اسلام مسئولین دینی جایگاه خاصی دارند، گفت: به منظور حفظ و احیای ارزشهای معنوی دین اسلام و رسیدن به تعالی بشری نقش کارشناسان دین در تبیین درست مفاهیم اسلامی عاملی مهم و تأثیرگذار است .

حجت الاسلام حمید رضا شریعتمداری عضو هیئت علمی مر کز تحقیقات و مطالعات ادیان و مذاهب قم، اظهار داشت: به طور اختصار در رابطه با مسئله پاسداری و حفظ ارزشهای دین اسلام دو مبحث مفهومی و عینی و عملی برای پاسداری از ارزشهای دین اسلام مطرح می شود که هر کدام از این دو، مباحث گسترده ای است که در حوزه کاری خود نقش و اهمیت بسیاری دارند.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه بهتر است مفاهیم و معارف اسلامی با تبیین های درست از سوی کارشناسان دینی انجام شود، یادآور شد: با مثالها و تبیین های عقلانی حتی جایی که خیلی دفاع عقلانی نیست که در متون دینی آمده و بنا به باورهای عقلی پذیرفته شده است بهترین اثرش در این است که از سوی کارشناسان دینی با زبان مفهومی و قابل درک مطرح شوند.

شناسایی صحیح معارف اسلامی عامل حفظ ارزشهاست

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مراکز قم با اشاره به اینکه فهم ارزشهای دین اسلام توسط متولیان دینی اهمیت دارد، گفت: برای پاسداری از ارزشهای درست دین اسلام ارزشهای اصل و فرع باید توسط متولیان و کارشناسان دینی شناسایی و تبیین شوند.

علی آقا نوری عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم در ادامه افزود: دین اسلام به عنوان دینی  الهی دارای ساحات مختلفی است و رسالت انبیاء برای پاسداری و حفظ ارزشهای معنوی دین اسلام بوده است، در حالیکه حفظ و نگهداری از ارزشهای اسلام جنبه های گوناگونی را شامل می شود، اگر بخواهیم از این ارزشها پاسداری کنیم در نگاه اول لازم است که معارف اسلامی بدرستی برای تک تک ما تبیین شوند و بعد وارد مراحل بعدی شد که در این مرحله جایگاه هر یک از معارف ارزشی دین اسلام نباید تغییر کند و این تنها بهدست هر یک از ما محقق می شود.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه اولویت بندی ارزشها نیز گام مهمی در حفظ آنها تلقی می شود، گفت: ارزشهای اصلی و فرعی معارف دین اسلام نباید با هم تداخل پیدا کنند بلکه هر کدام نیاز دارند که در جایگاه خود استفاده شوند و این امر تنها با شناخت از دین اسلام میسر است. به طور کلی سه شاخصه اصلی برای فلسفه انبیاء در حفظ و پاسداری از دین اسلام می توان برشمرد که اینها ایجاد عدالت و بحث تزکیه و معنویت طلبی هستند.

شناخت و عمل به معارف اسلامی دو عامل مهم در پاسداری از ارزشهای دین اسلام هستند

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه شناخت معارف دینی در ارتقای جامعه به سوی غایت الهی مؤثر است، گفت: دو عامل شناخت و عمل به معارف اسلامی مهمترین عوامل در پاسداری از ارزشهای دین اسلام هستند.

سید علی موسوی نژاد مدیر گروه مذاهب اسلامی و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه شناخت معارف اسلامی با در نظر گرفتن شرایط موجود در جامعه و ویژگیها و نیازهای مردم امکان پذیر است، یادآور شد: برای حفظ ارزشهای معنوی دین اسلام تلقی عمومی مردم از ارزشها مهم است چرا که با یکسری از عوامل موجود در اجتماع و به ویژه عدم تلقی اشتباه از ارزشهای دین اسلام این ارزشها به ارزشهای غلط و به تعبیری ضد ارزش تبدیل می شوند.

وی با تأکید بر اینکه پاسداری ارزشهای دین اسلام نیازمند دو عامل شناخت و عمل به معارف اسلامی است، افزود: یکی از مهمترین مباحث در پاسداری از ارزشهای دین اسلام روشهای به کارگیری این معارف در زندگی است، چرا که اگر این معارف با اهمیت فراوانی که نزد خداوند متعال دارند و همچنین انبیاء در حفظ آن از جان خود هم دریغ نکرده اند با به کارگیری روشی نادرست در زندگی پیاده شوند باعث می شوند که ارزشهای درست دین اسلام بدرستی تفهیم نشوند و این بسیار عامل پرخطری است در عدم پاسداری از ارزشهای دین اسلام.
 
آشنایی با ارزشهای دینی ضرورتی برای حفظ اسلام از آسیبهای مختلف است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه شناخت ارزشهای دین اسلام به نحو عالمانه و دقیق در حفظ آنها بسیار مهم است، گفت: به منظور حفظ و پاسداری از ارزشهای معنوی دین اسلام، باید ارزشهای دینی را به خوبی شناخت چرا که عدم شناخت صحیح آسیبهای جدی بر ارزشهای معنوی دین اسلام وارد می کند .

دکتر علی موحدیان عطار عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم، اظهار داشت: اولین گام در راه پاسداری و حفظ ارزشهای دین اسلام شناخت آنها به شکلی عالمانه و دقیق است تا در مراحل بعد که مراحل اجرایی معارف اسلامی در زندگی است آنها را به شکل صحیح که مد نظر پیامبران و ائمه بوده است، بکار گیریم.

وی با اشاره به اینکه برای حفظ ارزشهای اسلام راههای متعددی وجود دارد، یادآور شد: اگر ارزشهای دین اسلام بعد از مرحله شناخت و تبیین صحیح آموزه ها با راههای متعدد در خانواده و مهم تر از آن در جامعه، به وسیله ابزارهای فرهنگی موجود در اجتماع تبیین شوند، یکی از بهترین راههای پاسداری از این ارزشهای مقدس به کار گرفته شده است .

برخورداری از اطلاعات دقیق برای پاسداری از ارزشهای اسلام ضروری است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر ضرورت حفظ ارزشهای اصیل دین اسلام، یادآور شد: شک نیست برای دفاعی عالمانه و تأثیرگذار، باید اطلاعات دقیق و جامعی از ارزشهای اسلام داشته و البته برخورداری از استدلال قوی و بیانی شیوا نیز در این راستا ضروری است .

مهدی فرمانیان عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم، اظهار داشت: آن دسته از ارزشهایی که جزء اصول اساسی دین اسلام است نیازمند حفظ و پاسداری هستند، اولین مرحله بعد از شناخت دقیق معارف دین اسلام تبلیغ گسترده و اصولی در راستای پاسداری معارف دین است که تبلیغ خود نیز انواع مختلفی دارد، تبلیغ به روش علمی با استفاده از تمام امکانات موجود در عصر ارتباطات.

مهدی فرمانیان با اشاره به اینکه پاسداری  از ارزشهای دین اسلام نیازمند عملکرد صحیح است، تأکید کرد: شخصی که برای حفظ معنویات دین اسلام فعالیت می کند می بایست دارای اطلاعات کافی از دین اسلام و همچنین قدرت استدلال بالا با بیان شیوا باشد تا بتواند معارف اسلامی را با توجه به شرایط و اقتضائات افراد بازگو کند.

برخورد هدفمند با معارف اسلامی از ارکان حفظ دین اسلام است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه پاسداری از ارزشهای دین اسلام با شناخت معارف اسلامی امکانپذیر است، گفت: برای اینکه ارزشهای دین اسلام به خوبی حفظ و پاسداری شوند، باید با ارزشهای دینی و معنوی اسلام برخوردی پویا و هدفمند همراه با شناخت داشت.

عباسعلی رستگار عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم، اظهار داشت: نخستین گام در راستای پاسداری و حفظ ارزشهای دین اسلام، مشخص و ملموس شدن این مسئله است که در واقع چه مسائلی ارزشمند تلقی و چه مسائلی نیز ارزشمند تلقی نمی شوند، چرا که روشن شدن تعریف ارزشمند بودن امری است که باید مورد قبول عامه مردم واقع شود.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به دانشهایی که از طریق شناخت معارف بوجود می آید، یادآور شد: با نگرشی که از طریق شناخت معارف و ارزشهای اسلام بدست می آید این نگرش به ارزشها تبدیل می شود، با پدید آمدن ارزش این ارزش در انسان به باور تبدیل شده و به مراتب با طی شدن این روند با همان شناختی که ذکر شد باور به یقین تبدیل می شود.

عباسعلی رستگار با تأکید بر اینکه ارزشهای معنوی به دو دسته ثابت و متغیر تقسیم می شوند، تصریح کرد: برخی ارزشهای معنوی ثابت و غیر قابل تغییر هستند، مگر در موارد خاصی توسط ولی امر مسلمین و یا امام با توجه به اقتضاعات موجود تغییر یابند، در واقع این ارزشهای مهم در جامعه هستند که باید به درستی و با دقت نظر پاسداری و حفظ شوند.

درک واقعیتهای جامعه ضرورتی برای حفظ ارزشهای اسلام است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه پاسداری از ارزشهای دین اسلام امری مهم در احیای دین اسلام است، گفت: برای پاسداری از ارزشهای دین اسلام نخست باید درک صحیحی از واقعیتهای دنیای امروز داشت، شرایط زندگی و درک زیستن با توجه به ارزشهای دین اسلام شرط نخست در پاسداشت ارزشها است.

 مهراب صادق نیا عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه نمادهای ارزشی می بایست به گونه ای بیان شوند که قابل فهم برای گروههای سنی مختلف باشند، یادآور شد: در روزگار ما جوان امروز باید بتواند میان خود و  ارزشهای معنوی دین اسلام پلی زده و مناسبات درستی برقرار کند، هنگامی که از معارف دینی به عنوان ارزشهای دین صحبت می کنیم و وقتی که پیامبر را به عنوان نماد دین معرفی می کنیم باید این معرفی کردن ها به گونه ای باشند که انسانهای امروز آن را احساس و رعایت کنند.

وی با اشاره به اینکه نهادینه کردن معارف اسلامی در پاسداری ارزشهای دین اسلام یکی از مؤثرترین عوامل است، تصریح کرد: برای پاسداشت ارزشهای دینی باید تلاش کرد که این ارزشها در جامعه نهادینه شوند، اسلام دینی متکی بر ایمان است و جای ایمان نیز در درون دل است، بنابراین باید شناخت ارزشها به گونه ای باشد که از درون دل پذیرفته شوند، اگر ارزشهای دین اسلام به گونه ای مطرح شوند که انسانها تصور کنند این ارزشها از نیروی ماوراء الطبیعی آمده اند دفاعی از ارزشها نشده، بلکه زمینه تخطی از آنها فراهم شده است.

کارشناسان دینی نقش مؤثری در پاسداری از ارزشهای اسلام دارند

مدیر گروه پژوهشی تعلیم و تربیت اسلامی با بیان اینکه ارزشهای دین اسلام در همه حال باید مورد حراست و پاسداری قرار گیرند، گفت: مسئولین و کارشناسان دینی با قدرت بیان و آگاهی بالا در حفظ و پاسداری ارزشهای دین اسلام بسیار مؤثر هستند.

 عباس چراغ چشم مدیر گروه پژوهشی تعلیم و تربیت اسلامی، اظهار داشت: به منظور حفظ و پاسداری از ارزشهای معنوی دین اسلام در جامعه اولین نکته در ترویج این اندیشه ها، چگونگی تفهیم و شناخت آن در جامعه و میان جوانان است چرا که این ارزشها به نوعی فرهنگ تلقی می شوند و با شناخت درست این معارف بهتر و بهتر ترویج و گسترش می یابند.

وی با اشاره به اینکه باید همه عوامل در نشر ارزشهای اسلام در اختیار قرار گیرند، یادآور شد: بیان و نشر ارزشهای معنوی دین اسلام باید از طریق عوامل تأثیرگذار در جامعه صورت گیرد از جمله این عوامل مؤثر خانواده ها، مدارس و نهادهای فرهنگی و آموزشی و مهمتر از همه اینها رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی هستند که می توانند در پاسداری از ارزشهای دین اسلام اثربخش باشند.

عمل به ارزشهای اسلام عاملی برای پاسداری از دین است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر ضرورت شناخت معارف اسلامی به عنوان راهکاری برای پاسداری از ارزشهای اسلام است، گفت: عمل به معارف اسلامی در کنار شناخت و درک صحیح آنها، مهمترین عامل برای حفظ و پاسداری از ارزشهای دینی است .

دکتر احمد قلی زاده عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم، اظهار داشت: در رابطه با حفظ و پاسداری ارزشهای معنوی دین اسلام با توجه به اینکه در سال پیامبر اعظم(ص) نیز قرار داریم بهترین فرصت برای رجوع به سیره پیامبر وجود دارد تا با شناخت و آگاهی بیشتر از معارف اسلامی، برای پاسداری آن تلاش کرد که این بزرگترین رسالت انبیاء در طول زندگی پربار خود بوده است.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم گفت: برای پاسداری از ارزشهای دین اسلام باید اقدامات متنوع و متعددی داشت، اینکه به ادبیات کشور ایران هم توجه کنیم، خیلی جالب است که مطالب عمیق فلسفی که در فلسفه ما وجود دارد در کلام معصومین وجود داشته است، اسلام به ساحت خاصی از وجود آدمی توجه نکرده است بلکه تمامی ساحت وجودی انسان مورد توجه قرار گرفته و این تنها راز ماندگاری ارزشهای دین اسلام است.

شناسایی معارف دینی اقدامی مؤثر برای پاسداری از اسلام است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه به منظور حفظ معارف اسلامی می بایست این ارزشها شناسایی و تبیین شوند، گفت: شناسایی و تفکیک ارزشها و ضد ارزشها بستر مناسب برای پاسداری از ارزشهای دین اسلام را محقق می کند.

دکتر محمدرضا بیات عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر اینکه مهمترین و در واقع اصلی ترین نقش در پاسداری از  ارزشهای اسلام، شناخت و آگاهی از معارف دینی است، گفت: تا آگاهی از سوی خانواده و یا اجتماع کسب نشود، حفظ ارزشهای دین اسلام نیز بی معنا خواهد بود، اما ما نباید تنها به آگاهی اکتفا کنیم.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اهیمت عمل به معارف دینی، گفت: با توجه به اینکه ما امروزه از ائمه معصومین(ع) فاصله داریم می بایست این معارف را به نحو مطلوبی فرا گرفته و با تأمل در اندیشه های آنان و استفاده از سیره نبوی، آنها را به درستی درک و در زندگی روزمره مورد بهره گیری قرار دهیم، این اقدام خود عاملی مفید و تأثیرگذار برای حفظ و پاسداری شایسته از ارزشهای دینی و اسلامی است .

کد خبر 421016

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha