به گزارش خبرگزاری مهر، همواره دیابت نوع اول یک بیماری خودایمنی در نظر گرفته شده که طی آن سیستم ایمنی بدن سلول های لوزالمعده را هدف قرار داده و در نهایت توانایی این سلول ها در تولید انسولین را از بین می برد.
بدون انسولین بدن قادر به تبدیل گلوکز به انرژی نیست از این رو افراد مبتلا به دیابت نوع اول ناچار به تزریق مداوم انسولین هستند.
در همین حال محققان کانادایی اعلام کردند: سیستم عصبی احتمالا نقش مهمی در بروز این بیماری دارد. این تیم تحقیقاتی موفق به از بین بردن دیابت در موش های مستعد به بیماری از طریق مغلوب ساختن رشته های عصبی حسی معیوب شدند.
محققان بیمارستان "کودکان بیمار" در تورنتو ثابت کردند: نه تنها سلول های لوزالمعده بلکه بافت عصبی اطراف این سلول ها نیز با بروز دیابت آسیب می بیند.
این دانشمندان اعصاب حسی مشخصی در لوزالمعده را مسئول بروز چنین حالتی اعلام کردند. این رشته های عصبی نوروپپتیدی به نام "ماده پی" آزاد می کنند و مسئول مراقبت از سلول های لوزالمعده برای تولید مقدار مناسبی انسولین هستند.
محققان با استفاده از یک ماده شیمیایی این رشته های عصبی را در نژادی از موش ها که از نظر ژنتیکی برای نمایان ساختن دیابت دستکاری شده بودند، از بین بردند.
نتایج تحقیقات نشان داد: چنانچه این اعصاب حسی ویژه از بین برده شوند، موش ها به بیماری دیابت مبتلا نمی شوند.
دانشمندان با مقایسه اعصاب موش های مستعد به ابتلا به دیابت و موش های معمولی دریافتند: این اعصاب در موش های دسته اول مقدار کافی از "ماده پی" را تولید نمی کنند. این روند باعث تولید بیش از اندازه انسولین توسط سلول های لوزالمعده می شود که در نهایت به مقاومت در برابر انسولین و مرگ این سلول ها می انجامد.
محققان در مرحله بعد مقدار زیادی "ماده پی" را مستقیما به لوزالمعده موش ها تزریق کردند و شاهد بودند که بیماری از بین رفت و موش ها برای هفته ها و حتی در برخی موارد برای ماه ها بدون بازگشت بیماری زنده ماندند.
بنا بر گزارش نشریه "سلول"، چنانچه نتیجه این آزمایش روی انسان ها نیز موفقیت آمیز باشد، یک تزریق ساده بیماران مبتلا به دیابت را سال ها از دیابت مصون نگاه می دارد.
نظر شما