۲۹ بهمن ۱۳۹۶، ۹:۵۶

تراش‌سنگ شغلی‌مهم‌درچهارمحال وبختیاری

رونق سنگ تراشی در بام ایران/ شیرهای سنگی جان گرفتند

رونق سنگ تراشی در بام  ایران/ شیرهای سنگی جان گرفتند

شهرکرد- شغل سنگ تراشی در استان چهارمحال و بختیاری برای ساخت شیرهای سنگی و قبور با شکل و شمایل متفاوت، رونق گرفته است.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: سنگ تراشی و حکاکی بر روی سنگ یکی از مهمترین شغل ها در تاریخ چهارمحال و بختیاری به شمار می رود. ساخت شیرهای سنگی برای گذاشتن بر روی قبور و همچنین وجود سنگ نوشته های تاریخی در نقاط مختلف استان بیانگر رونق شغل سنگ تراشی و حکاکی بر روی سنگ در گذشته چهارمحال و بختیاری است.

اهالی چهارمحال و بختیاری شیر سنگی را که نشانه شجاعت، دلاوری، ویژگی‌هایی چون هنرمندی در شکار و تیراندازی در جنگ و مهارت در سوارکاری است، بر روی مزار بزرگان قوم خود قرار می دادند.

در قبرستان های قدیمی این استان به ویژه در شهرستان های لردگان، کوهرنگ و اردل هنوز شیرهای سنگی قدیمی مشاهد می شود.

هفشجان یکی از مهمترین مراکز سنگ تراش ها و حکاکان سنگ در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رفته است و دلیل آن نیز وجود سنگ مرغوب برای حکاکی در کوهستان های این منطقه بوده است.

شغل سنگ تراسی  در دهه های گذشته به علت سختی کار و مشقت فراوان در تراشیدن سنگ با ابزار دستی و همچنین به وجود آمدن شغل های جدید در این استان کمرنگ شد و کمتر کسی به سمت این شغل می رفت.

اما طی چند سال اخیر، با توسعه تکنولوژی و ساخت ابزار جدید و آمدن دستگاه های سنگ تراشی برقی و مدرن، این شغل بار دیگر در این استان رونق گرفته و تعداد سنگ تراش ها نیز در حال افزایش هستند.

تراشیدن سنگ وساخت سنگ قبرهای متفاوت و شیرهای سنگی با شکل  و شمایل جدیدتر نسبت به گذشته به نوعی کارآفرینی در این شغل به شمار می رود  که در این استان مورد توجه قرار گرفته و استقبال خوبی نیز از سوی مردم شده است.

ایل بختیاری شیر سنگی را بر روی قبرهای متوفی شجاع و دلیر ایل می گذاشتند فارغ التحصیل و کارشناس رشته میراث فرهنگی در استان چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در گذشته ایل بختیاری شیر سنگی را بر روی قبرهای متوفی شجاع و دلیر ایل می گذاشتند که این مهم بیانگر شجاعت، غیرتمندی و دلیری فرد بوده است.

علی امیری بیان کرد:  شجاعت و غیرتمندی از مهمترین ویژگی های ایل بختیاری به شمار می رود که شیر سنگی یکی از مهمترین نمادها برای بیان این امر بوده است.

وی تاکید کرد: گذاشتن شیر سنگی بر روی قبور متوفی از طرفی بیانگر ارادت بالای متوفی به حضرت علی (ع) بوده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه سنگ تراشی یکی از مهمترین رشته های صنایع دستی چهارمحال و بختیاری به شمار می رود، بیان کرد: این رشته صنایع دستی در حال حاضر به علت استقبال مردم و همچنین شهرداری ها برای ساخت نمادها و مجسمه ها در حال رونق گرفتن است.

وی گفت: تعداد سنگ تراش در این استان در حال افزایش است و گرایش افراد به این سمت این شغل روز به روز بیشتر می شود.

ساخت شیرهای سنگی در چهارمحال و بختیاری نسبت به گذشته رونق گرفته است

یکی از فعالان استان چهارمحال و بختیاری در ساخت شیر سنگی و سنگ قبر در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: سفارش های مختلف برای ساخت شیرهای سنگی و سنگ  قبر داریم که بر اساس سلیقه مشتری کار سنگ تراشی انجام می شود.

کیانی گفت: هزینه ساخت شیر سنگی و یا سنگ قبر بر اساس میزان وزن سنگ و نوع حکاکی انجام شده تعیین می شود.

وی افزود:  وزن شیر های سنگی ساخته شده بین ۲۵۰ کیلوگرم تا ۱۰ تن است.

وی تاکید کرد: سنگ های مخصوص تراش با جرثقیل به کارگاه  سنگ تراشی آورده می شود و بر اساس طرح و سلیقه مشتری سنگ ها را تراش می دهیم و فعالیت حاکی را بر روی آنها آغاز می کنیم.

این هنرمند و صنعتگر صنایع دستی بیان کرد: این شغل مشتری های خاص خود را دارد و هم اکنون شهرداری ها نیز سفارش های مختلف برای ساخت آب‌نما، مجسمه، المان های سنگی و... می دهند که نقش مهمی در رونق این شغل داشته است.

بیشتر فعالان سنگ تراشی در  چهارمحال و بختیاری به صورت خانوادگی و موروثی این حرفه را فرا گرفته اندکارشناس میراث‌فرهنگی و گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری نیز در این زمینه اظهار داشت: شغل سنگ تراشی در استان چهارمحال و بختیاری پیشینه تاریخی دارد.

 محمد رضا طاهر پور عنوان کرد: وجود آثار تاریخی از جمله شیرهای سنگی، سنگ‌های قبور  تاریخی، سنگ‌نبشته پیر غار، سنگ‌نبشته گردنه رخ  و... بیانگر این است که سنگ تراشی و حکاکی بر روی سنگ پیشینه تاریخی بالایی در این استان دارد.

وی ادامه داد: بیشتر فعالان سنگ تراشی در این استان به صورت خانوادگی و موروثی این حرفه را فرا گرفته اند.

کارشناس میراث‌فرهنگی و گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: بیشتر فعالان رشته سنگ تراشی در شهرستان شهرکرد به ویژه شهر هفشجان فعالیت می کنند.

کد خبر 4229365

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha