به گزارش خبرنگار مهر، دکتر بهزاد سلطانی امروز در نشست خبری در پاسخ به خبرنگاران مبنی بر انتقاداتی که به عملکرد این صندوق وارد شده است، اظهار داشت: ما باید یا مثل ادارات به صورت هزینه ای و یا مثل بانک ها به صورت سرمایه ای عمل کنیم.
وی افزود: اگر قرار است هزینه ای باشیم دولت باید هر ساله بودجه ای در اختیار ما قرار دهد و در سال دیگر دوباره بودجه ای به صندوق اختصاص دهند تا این میزان بودجه در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار بگیرد؛ اما دولت چنین بودجه ای ندارد.
سلطانی اظهار داشت: اما بر اساس اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی ما به عنوان نهاد سرمایه ای عمل می کنیم به این صورت است که دولت بودجه ای در اختیار صندوق قرار می دهد و صندوق باید با سود سپرده خود که از سوی دولت به عنوان بودجه واریز می شود شرکت های دانش بنیان را حمایت کند این موضوع در اساسنامه تصویب شده و در حال انجام است.
وی با بیان اینکه اگر در اساسنامه تغییری صورت گیرد و سپرده گذاری نداشته باشیم ما همین کار را انجام می دهیم، گفت: برخی می گویند که از اصل سرمایه وام دهیم اگر این امر محقق شود، بودجه صندوق به اتمام می رسد و نمی توانیم به خوبی از شرکت های دانش بنیان حمایت کنیم و به آنها تسهیلاتی ارائه دهیم. ما مشکلی نداریم که از اصل سرمایه تسهیلات ارائه دهیم.
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: موضوع سپرده گذاری در هیات امنا صندوق نوآوری و شکوفایی به تصویب رسیده است؛ باید صندوق مانند شرکت ها اقتصادی عمل کند زیرا نمی تواند همانند وزارت علوم و معاونت علمی به صورت هزینه ای از شرکت ها حمایت داشته باشد. اگر اقتصادی فکر نکنیم بودجه صندوق تمام می شود.
به گفته وی، هیچ شرکتی نیست که بگوید صندوق تسهیلاتی ارائه نکرده مگر اینکه از صندوق حمایت نشده باشد؛ آن شرکت هایی که اعتراض دارند یا نتوانسته اند تسهیلات صندوق را دریافت کنند و یا رقم بالایی تقاضا داشته اند.
سلطانی ادامه داد: اما بر اساس اساسنامه باید شرکت ها را قبل از ارائه تسهیلات از نظر مالی، بازاری و بانکی مورد ارزیابی قرار دهیم؛ برخی از این شرکت ها که تسهیلات از سوی صندوق دریافت نکرده اند، احتمالا بدهی بانکی بالایی داشته اند.
وی با اشاره به فعالیت دستگاه ها در سه زمینه گفت: دستگاه ها یا باید به صورت رگولاتوری، سیاستگذاری یا به صورت مجری عمل کنند اما صندوق نوآوری و شکوفایی مانند بانک ها مجری است و به صورت رگولاتوری نقش هماهنگ کننده بین صندوق های پژوهش و فناوری را دارد. از این رو نمی توان گفت که صندوق به صورت موازی کاری عمل می کند.
سلطانی خاطرنشان کرد: حدود ۳۵ درصد از شرکت های دانش بنیان در پارک ها زیر نظر وزارت علوم، ۳۳ درصد شرکت ها در مراکز رشد پزشکی زیر نظر وزارت بهداشت، ۲۰ درصد شرکت ها در مناطق آزاد زیر نظر وزارت صنایع، ۵ درصد شرکت ها مرتبط با ستادهای معاونت علمی هستند.
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: به در نظر گرفتن این شرایط، صندوق نوآوری و شکوفایی هیات امنایی طراحی شده که هر چهار وزیر برای تصویب سیاست ها در خصوص شرکت های دانش بنیان حضور دارند و صندوق می تواند به این شرکت ها تسهیلات ارائه کند.
وی با بیان اینکه کار وزارت علوم و معاونت علمی در رده سیاست گذاری است، گفت: کار صندوق نوآوری و شکوفایی اجراست. این موضوع در کل دنیا همین گونه پیش می رود و نمی توان گفت که موازی کاری است.
سلطانی در پاسخ به سوالی مبنی بر مقایسه میزان تسهیلات اعطایی از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: به نظرم کار درستی نیست که بیاییم عملکرد دو نهاد را با یکدیگر مقایسه کنیم. معاونت علمی به صورت هزینه ای عمل می کند و می تواند میزان بودجه ای که به آن اختصاص می یابد را هر گونه که می خواهد به شرکت ها تخصیص دهد اما صندوق نوآوری و شکوفایی بودجه خود را صرف شرکت های دانش بنیان می کند.
وی تاکید کرد: در سال ۹۶ بانک ها سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به شرکت ها اختصاص دادند که شاید در طی سه سال برابر با ۱۰ هزار میلیارد تومان شود. بانک های سراسر کشور ۵۶۰ برابر صندوق نوآوری و شکوفایی سرمایه دارند اما ماموریت آنها حمایت از شرکت های دانش بنیان نیست که صندوق با این بانک ها تفاهم نامه هایی دارد که بتوانند از شرکت ها حمایت کنند. این میزانی که بانک ها از شرکت ها حمایت کرده اند یک دهم سرمایه شان بوده است اما باید ۵۶ برابر صندوق به شرکت های دانش بنیان وام دهند.
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: دو صدم درصد سرمایه بانک ها به شرکت های دانش بنیان اختصاص یافته که این موضوع باید به ۱۰ درصد برسد.
وی با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد شرکت های دانش بنیان نوپا هستند، گفت: ما نمی توانیم از شرکت های نوپا حمایت کنیم و خدماتی به آنها ارائه دهیم اگر شرکت های کوچک و نوپا به سمت سرمایه گذاری روند می توانیم از آنها حمایت هایی داشته باشیم.
سلطانی در خصوص بودجه ای که صندوق نوآوری و شکوفایی به برخی شرکت های دولتی ارائه کرده است، گفت: برخی از این شرکت ها به دلیل اینکه سازمان دولتی مربوطه به آنها نتوانسته بدهی خود را بدهد نتوانسته اند وامی که از صندوق دریافت کرده اند را بازپس دهند. ما به این شرکت ها سه ماه فرصت می دهیم تا بتوانند بدهی خود را پس دهند اگر پس ندهند بازرسی ایراد می گیرد.
وی با بیان اینکه بدهی دولت به شرکت های خصوصی بالاست ولی این موضوع رو به کاهش است، گفت: ۹۲ هزار میلیارد تومان برابر با میزانی است که از این بدهی ها اعلام شده که بخشی از آنها دانش بنیان است.
تاکنون ۲۵۰۰ طرح فناورانه مصوب شده که ۹۴۴ طرح پایان یافته است؛ این طرحها دوساله بودهاند که مابقی بازپرداختشان نهایتاً تا سال آینده به اتمام میرسد.
وی با بیان اینکه ۳۰ طرح خاتمهیافته ناموفق یا رد شده داشتهایم، گفت: بیشترین رشد طرحها که توانستهاند از تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی بهره ببرند، در حوزه IT و خدمات بوده است.
رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص صندوقهای پژوهش و فناوری افزود: تاکنون ۳۹ صندوق پژوهش و فناوری ایجاد شده است که قرار است ۱۶ استانی که از این صندوق برخوردار نیستند، بهرهمند شوند.
سلطانی با بیان اینکه با صندوقهای پژوهش و فناوری، توسعه فناوری در استانها صورت میگیرد، تصریح کرد: همه این صندوقها غیردولتی هستند که تلاش میشود در همه استانها راهاندازی شود.
به گفته رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، شرکتهای دانشبنیان میتوانند از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری، محصولات خود را با دریافت تسهیلات توسعه دهند.
وی در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر گفت: تعداد این صندوقها کم است و تنها پنج صندوق به صورت VC یا خطرپذیر فعالیت کرده و مابقی صندوقها به صورت لیزینگ و یا ضمانتنامهای عمل میکنند.
سلطانی اظهار کرد: برآورد میکنیم که تا سه سال آینده ۵۰ صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر را ایجاد کنیم.
رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: ۹۵ درصد سرمایهگذاریهای استانی، روی صنایع متوسط و لوتِک است و این روند برعکس کشورهای دیگر حرکت میکند.
وی درباره یکی از اقدامات صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: راهاندازی صندوقهای جامع پژوهش و فناوری، از دیگر برنامههایی است که ما آمادگی داریم از طریق فعالیت VC، شرکتها را تأمین سرمایه کنیم؛ تاکنون با همکاری وزارت جهاد کشاورزی این موضوع فعال شده است.
سلطانی در خصوص صندوقهای CVC افزود: در این صندوق که هدف توسعه محصولات کارخانجات بزرگ به واسطه شرکتهای دانشبنیان است نیز از جمله فعالیتهای ما به شمار میرود که تاکنون به خوبی از آن استقبال نشده است.
رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با تأکید بر اینکه ما در صدد هستیم سفرهای استانی را تقویت کنیم، افزود: ۲۲ برنامه به نهاد ریاست جمهوری ارائه کردیم تا صندوق بتواند ۱۰ روز جلوتر از سفرهای استانی رئیسجمهور، به استان برود و موج دانشبنیانی در استانها قویتر شود.
وی در خصوص دیگر برنامههای صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: اشتغالزایی شرکتهای دانشبنیان که از سه ماه قبل راهاندازی شده و استقبالی از آن نشده، از دیگر اقدامات ما به شمار میرود.
سلطانی همچنین در رابطه با این خدمت اظهار کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی به ازای هر نیروی لیسانس به بالا که شرکتهای دانشبنیان استخدام میکند، میتواند ۲۰ میلیون وام با بهره ۴ درصد از صندوق بگیرد؛ شرکتها سالانه میتوانند به اندازه ۵ نفر وام دریافت کنند.
رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی تاکنون به ۴۹ شرکت برای ۱۷۵ نفر این خدمت را به میزان یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان ارائه کرده و مابقی در حال پرداخت است.
وی ادامه داد: همچنین دیگر اقدامات صندوق، سرمایه در گردش است که تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان از طریق بانکها با بهره ۱۸ درصد به شرکتها ارائه میشود، ولی صندوق، وامهایی با بازپرداخت ۴، ۹ و ۱۱ درصد اعطا میکند.
سلطانی با بیان اینکه از این موضوع توسط شرکتها استقبال نشده است، گفت: ولی تاکنون ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برای سرمایه در گردش شرکتها مصوب شده و ۱۲۰۰ میلیارد تومان آن پرداخت شده است.
وی با اشاره به خدمات بینالمللی صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتهای دانشبنیان تصریح کرد: در تلاش هستیم با انجمن صنایع، حمایت مالی از شرکتهای دانشبنیان که مستقر در اتریش است، همکاریهایی داشته باشیم تا بتوانیم به شرکتهای دانشبنیان خدمات ارائه دهیم.
رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص تدوین نقشه راه تکنولوژی برای شرکتهای دانشبنیان گفت: شرکتها برای این منظور نیاز به کمک دارند تا بتوانند بازار خود را بیابند که این نیاز به مطالعه دارد؛ در این راستا به شرکتهای دانشبنیان خدماتی ارائه میکنیم تا تولیدات دانشبنیان را به سمت بازار سوق دهیم.
سلطانی درباره حمایت از استارتاپها و شتابدهندهها اظهار کرد: استارتاپها شرکت نیستند و به صورت تیمی فعالیت میکنند؛ اگر به صورت شرکت دربیایند، میتوانیم از آنها حمایت کنیم.
وی در رابطه با استارتاپهای حوزه علوم انسانی گفت: همچنین اگر در این حوزه استارتاپی تعریف شود و در قالب شرکت دربیاید، از آنها حمایت خواهیم کرد.
نظر شما