۵ دی ۱۳۸۵، ۸:۱۷

امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

خبرگزاری مهر : امروز سه شنبه پنجم دی ماه سال 1385 هجری شمسی ، مقارن است با پنجم ذیحجه سال 1427 هجری قمری و برابر است با بیست و ششم دسامبر سال 2006 میلادی .

کشته شدن منصور حلاج :


درچنین روزی درسال 309 هجری قمری حسین بن منصوربیضاوی مشهوربه "حلاج"  از بزرگان عرفا و صوفیه به دستورحامد بن عباس وزیر مقتدر عباسی کشته شد. وی در بیضا درفارس فعلی به دنیا آمد و مدتی تحت تعلمیات عارفانه سهل بن عبدالله تستَری قرار گرفت . او بعدها با جمعی از صوفیه عصر خود محشور شد که از میان آنها می توان به جنید بغدادی اشاره کرد . حلاج همچنین سالهای چندی از عمر خود را درزندان سپری کرد . گفته اند خلیفه عباسی به دلیل برخی مخالفت های سیاسی و همچنین مخالفت برخی علمای دینی با اندیشه های وی  ،  پس از زدن هزار تازیانه بر وی ، حلاج را بر دار کرد، دستان  و پاهای او را برید و جسدش را سوزاند و خاکسترش را در دجله ریخت .

" التوحید" ، "الجواهر الکبیر" ، "الوجود الاول" و" الوجود الثانی"   از جمله مهمترین آثار اویند . گویند زمانی که او را دار زدند مردم بر جنازه او سنگ بسیار می زدند . شبلی  نیز به خاطر دور نماندن از قافله مردم تکه گلی کوچک به سوی  منصورپر تاب کرد. از جنازه منصور آهی برخاست بلند . گفتند : این چه سر است؟ از این همه سنگ هیچ نگفتی . از گلی اندک آه کردنت چیست ؟ گفت : آنها که نمی دانند معذورند . از شبلی عجبم آمد که می داند من کیستم . نمی باید می انداخت و انداخت .

رابعه از آنجا عبور می کرد چون یار دیرین خود بر سر دار دید سخت گریست و گفت : محکمتر زنید این حلاج رعنا را که دیگر اسرار عرش ما فاش نکند. آخرین سخن حسین بن منصور این بود : آنانکه از مومنان بودند و بر گفتار من ایمان آوردند  رستگار می شوند.  پس به خاطر این سخن زبان او ببریدند و هنگام نماز شام سر از تن او جدا کردند در هنگام سر بریدن تبسمی کرد و جان بداد . مردمان خروش و شیون کردند . آن هنگام از یک یک اندام منصور آواز می آمد "انا الحق " و در وقت سر بریدنش هر قطره خونی که بر زمین می افتاد نقش الله ظاهر می گشت . بایزید گفت : چون او را دار زدند .

دنیا بر من تنگ آمد . برای دلداری خویش شب تا سحر زیر جنازه بر دار آویخته اش نماز کردم . چون سحر شد و هنگام نماز صبح هاتفی از آسمان ندا داد که ای بایزید از خود چه می پرسی ؟ پاسخ دادم : چرا با او چنین کردی ؟ باز ندا آمد : او را سری از اسرار خود بازگو کردیم . تاب نیاورد و فاش ساخت . پس سزای کسی که اسرار ما فاش سازد چنین باشد.  نقل است : حسین بن منصور حلاج می گفت : تاپنجاه سالگی هیچ مذهبی نگرفتم  از هر مذهبی آنچه دشوار تر بود  بر نفس خود اختیار کردم . تا امروز نماز نکرده ام مگر به هر نمازی غسل توبه ای کرده باشم. نقل است عقربی دیدند سیاه و بزرگ که گرد او می گردید . مریدان قصد کشتن کردند . منصور گفت : دست از او بردارید که دوازده سال تمام است که ندیم ماست و بر گرد ما می چرخد . 
  
برکناری  رشید الدین فضل الله همدانی : 
در چنین  روزی در سال 717 ه ق ( 1317 میلادی ) ،  رشید الدین فضل الله همدانی وزیر ابوسعید بهادر ایلخان مغول از وزارت وی برکنار شد . ابوسعید بعدها وی را به قتل رساند . خواجه رشید الدین فضل الله همدانی از مفاخر علمی ایران در سال 645 ه ق به دنیا آمد . او در دوران سلطنت  سلطان محمود ( غازان ) و محمد خدا بنده ( الجایتو ) مقام صدارت داشت اما در اوایل سلطنت   سلطان ابوسعید بهادرخان بر اثر سعایت بدخواهان ازمقام صدارت خلع و سرانجام در شهر تبریزبه قتل رسید . جامع التواریخ ، درباره تاریخ ایلخانان و انساب قبایل مغول ، الاحیاء و الآثار ، توحیدات ، مفتاح التفاسیر و مکاتبات رشیدی از جمله معروف ترین آثار اوست .  
 

تولد زکریای رازی :


در چنین روزی در سال  864 میلادی ، (251 ه ق )  زکریای رازی به دنیا آمد . ابوبکر محمد بن  زکریای رازی از فلاسفه وپزشکان بزرگ ایران بود . وی در جوانی به تحصیل فلسفه ، طب ، ریاضیات و نجوم پرداخت و در همه این علوم صاحب نظر شد . ولی عمده شهرت این دانشمند در پزشکی و شیمی است . کتاب " الحاوی " وی دایره المعارفی است که بیش از قسمتی از آن در دست نیست با این حال تا این اواخر مرجع و کتاب در سی اروپاییان بود . وی در شیمی به کشفیاتی از جمله کشف الکل و جوهر گوگرد دست یافت .  56 اثر ناب و ارزشمند از او به جای مانده است . از آثار وی در کیمیا می توان  به کتاب الاکسیر و کتاب التدبیر و در طب  به کتاب الطب المنصوری  اشاره کرد . وی در اواخر عمرنابینا شد .


شهادت استاد نجات اللهی :
  
درچنین روزی در  سال 1357هجری شمسی استاد کامران نجات اللهی ازاستادان دانشگاه امیر کبیر ( پلی تکنیک سابق ) توسط عمال رژیم  منحوس پهلوی  به شهادت رسید. وی  به همراه دیگر استادان انقلابی در  حمایت ازدانشجویان مبارزابتدا دردانشگاه تهران وسپس  درتحصن وزارت علوم علیه رژیم پهلوی شرکت جست . عمال  رژیم پهلوی در صدد  بهم زدن این تحصن بر آمدند و بدین گونه به استادان حمله بردند که در نتیجه  استاد کامران نجات اللهی به شهادت رسید.

تصویب قانون دارسی و کیفر ارتش :


در چنین روزی در سال  1318 شمسی ، قانون دادرسی و کیفر ارتش ایران به تصویب رسید . این قانون که بر گرفته از قانون دارسی و کیفر ارتش فرانسه بود برخی از نهادهای حقوقی از جمله دیوانهای حرب و نحوه رسیدگی را از شیوه رسیدگی در این کشور اتخاذ  کرده بود . دادگاههای نظامی دارای صلاحیت خاص نظامی هستند و از مراجع اختصاصی به شمار می روند و  صلاحیت آنان ذاتی است .  این دادگاهها به جرایم افراد نظامی در حین خدمت رسیدگی  می کنند و سایر جرایم افراد نظامی در صلاحیت دادگاههای عمومی است . پس از انقلاب اسلامی دادگاههای ارتش در یک سازمان مستقل قضایی به نام سازمان قضایی نیروهای مسلح ادغام شد  . این سازمان در حال حاضر عهده دار سازماندهی وضعیت دادگاههای نظامی است . پس از  بین رفتن دادسرا در دادگاههای  عمو می ( قانون دادگاههای  عمومی و انقلاب 1373 ) ، دادسرا همچنان در سیستم دادرسی نظامی حفظ شد .

آغاز بهره برداری از نفت جنوب :
در چنین روزی در سال  1333  کنسرسیوم شرکتهای خارجی بهره داری از نفت جنوب ایران  را آغاز کرد . 

پیروزی جبهه نجات اسلام :
در چنین روزی در سال 1991 میلادی جبهه نجات اسلامی در الجزایر پیروز شد . با آن که این جبهه از طریق آرای عمومی وبا شرکت  در یک انتخابات رسمی پیروز شده بود اما نیروهای طرفدار د موکراسی غربی در الجزایر با حمایت کشورهای اروپایی وآمریکا تاب این پیروزی بزرگ را نیاوردند و با کمک نیرو های نظامی نتیجه را به هم زدند و انتخابات بی فایده شد و رهبران پیروز دستگیر و به زندان افتادند یا تحت نظر قرار گرفتند و جبهه نجات اسلامی غیر قانونی اعلام شد. این رسوایی بزرگی برای غربی ها به ویژه فرانسه و آمریکا بود و چهره ضد د موکراسی آنان را یک باردیگر  افشا کرد. این اقدام ضد آزادی مروج کشتار مردم در الجزایر شد .    

انعقاد قرار داد پرسبورگ :
درچنین روزی در سال1805میلادی ،  قرارداد  پرسبورگ  میان فرانسه و اتریش امضا شد. با امضای قرارداد پرسبورگ بسیاری ازمتصرفات اروپایی اتریش زیرسلطه فرانسه قرارگرفت.

امضای قرار داد فرانسه و اتریش :
در چنین روزی در سال  1748 فرانسه و اتریش قرار دادی در باره هلند جنوبی به امضا رساندند . این دو کشور همین روز در سال 1880 میلادی نیز قرار داد ی امضا کردند .   

 شکست نیروهای بریتانیا :
در چنین روزی در سال 1776 میلادی نیروهای بریتانیا در جنگ ترنتون در طول جنگ های استقلال طلبانه آمریکا دچار شکست سختی شدند .

اختراع قهوه جوش :  
در چنین روزی در سال 1865 میلادی قهوه جوش توسط جیمز اچ میسون اختراع شد .

کشف رادیوم :


در چنین روزی در سال 1989 میلادی ماری و پیر کوری رادیوم را کشف کردند . رادیوم عنصر رادیو اکتیو است .

نخستین راه آهن ملی آمریکا :   
در چنین روزی در سال 1917 میلادی و در طول جنگ جهانی اول  ، دولت آمریکا راه آهن ملی این کشور را ساخت . 

نابودی رزمناو  آلمانی :
در چنین روزی در سا 1943 میلادی رزمناو آلمانی با نام شارن هورست در دریای شمال در طول نبرد نورث کیپ غرق شد .
 
کاسترو علیه باتیستا :

در چنین روزی در سال 1956 میلادی فیدل کاسترو با حضور مخفیانه در کوبا سعی کرد که رژیم باتیستا را در این کشور ساقط کند . در این مدت کاسترو به همراه همرزمانش درمکزیک به سر می بردند و با تعدادی قایق های بسیار ساده در دل موج ها خود را به کوبا رساندند . حمله آنان به یک پادگان نظامی بود که بیشتر  همراهان وی غیر از یازده نفر در این عملیات کشته شدند . این عملیات بسیار متهورانه و جسورانه بود .  

در گذشت جک بنی :
جک بنی کمدین معروف آمریکایی در چنین روزی در سال 1974 در سن هشتاد سالگی در گذشت .

رایانه ؛ مرد سال !


در چنین روزی در سال 1982 رایانه  به عنوان مرد سال مجله تایم  معرفی شد .  برای نخستین بار بود  که یک غیر انسان ومخلوق انسان  این افتخار را به دست می آورد . مجله معتبر تایم هر سال یک چهره را به عنوان انسان برگزیده سال میلادی به جهان معرفی می کند .  

شکست کارپف از کاسپاروف :


در چنین روزی در سال 1990 میلادی گری کاسپاروف، آنتولی کارپوف را در شطرنج شکست داد . وی با این کار قهر مانی خود را در شطرنج حفظ کرد . 

انحلال رسمی شوروی  :
در چنین روزی در سال 1991 میلادی پارلمان اتحاد جماهیر شوروی رسما رای به انحلال  شوروی  داد . 

بیست روستای فلسطینی در دست شهرک نشین ها :
در چنین روزی در سال 1995 میلادی رژیم صهیونیستی بیست روستای فلسطین اشغالی را از حاکمیت فلسطینیان خارج کرد .

تولد هنری میلر :
در چنین روزی در سال 1891 میلادی هنری میلر از نویسندگان بر جسته آمریکایی در نیویورک دیده به جهان گشود . وی مدت ها کارثابتی نداشت و به شغل های گوناگونی روی آورد . او از سال 1920 تا 1924 در شرکت تلگراف اتحادیه غرب فعالیت کرد . میلر  از سال 1924 میلادی به  نویسندگی روی آورد . وی همچنین سال ها در اروپا زندگی کرد اما در سال 1942 مجددا به آمریکا بازگشت . او هفتم ژوئن 1980 میلادی در گذشت .

تولد مائوتسه تونگ :
در چنین روزی در سال 1893 میلادی مائوتسه تونگ دیده به جهان گشود . نخستین رهبر چین کمونیست پس از آشنایی با آثار کارل مارکس در سال 1921 میلادی به حزب کمونیست کشورش پیوست . مائو بر عکس مارکس و لنین معتقد بود که فقط دهقانان می توانند جنبش انقلابی  چین را به پیروزی برسانند . پس از جدایی کمونیست ها از ملی گرایان، مائو راهپیمایی بزرگ ومعروف ده هزار کیلومتری هم مسلکان کمونیست خود را  رهبری کرد . مائو همچنین موفق شد که چین را از حالت یک کشور در حال تلاشی به سرزمینی دارای استقلال با دولت مرکزی نیرومند تبدیل نماید و حتی به صورت مرکز تهدید علیه شوروی و آمریکا در آورد . او در سال 1959 از رهبری کشور خود کناره گرفت و از سال 1966 انقلاب فرهنگی را در این کشور به راه انداخت .

تولد توماس گری :
در  چنین روزی در سال 1716 میلادی توماس گری شاعر انگلیسی به دنیا آمد .

تولد سیمون گیلیان :
در چنین روزی در سال 1658 میلادی سیمون گیلیان مجسمه ساز فرانسوی دیده به جهان گشود ." قلعه بلوا" و" سوربون "عناوین مهمترین آثار اویند . وی در پنجاه و سه سالگی دار فانی را وداع گفت .

در گذشت هاوارد هاکس : 
در چنین روزی در سال 1977 میلادی هاوارد هاکس کارگردان آمریکایی در گذشت ." ریو لوبو" و" هاتاری"  عناوین مهمترین آثار اویند .  وی در سن 81 سالگی در گذشت .

تقویم گریگوری در ترکیه :
در چنین روزی در سال 1925 میلادی ترکیه تقویم گریگوری  را در کشورش به رسمیت شناخت .

روز آرامش در چکسلواکی :
همه ساله چنین روزی یه عنوان روز آرامش در چکسلواکی گرامی داشته می شود .

روز باکسینگ در کانادا ، انگلستان ، اتریش  و نیوزلند :
روز باکسینگ نخستین روز کاری بعد از کریسمس است که طی آن به پستچی و کارمند وغیره هدیه می دهند  .

کد خبر 426578

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha