به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه کریستین ساینس مانیتور نوشت : قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد بر ضد برنامه هسته ای ایران ممکن است مانع این کشور در ادامه حرکت هسته ای خود نشود، اما این قطعنامه یک چیز را تضمین می کند: ایران نقطه تمرکز دیپلماسی بین المللی در سال 2007 باقی خواهد ماند.
این روزنامه به نقل از کارشناسان ادعا کرد: اما حتی تحریمهای جزئی ، سکویی برای آمریکا و اتحادیه اروپا خواهد بود که از آنجا تلاشهای جداگانه بین المللی را برای توقف ایران پیش از ساخت بمب ، اجرا کنند.
" لی فینستین" کارشناس مذاکرات بین المللی در شورای خارجی در واشنگتن گفت:" تحریمهای تصویب شده در این قطعنامه ممکن است تاثیر زیادی داشته باشند و هیچ کس انتظار ندارد که ایران کار غنی سازی را فورا متوقف کند. اما فرصتی برای آمریکا و اتحادیه اروپاست تا در برخورد با ایران بار دیگر پیشقدم شوند و برای تحریمهای سخت تر در خارج از شورای امنیت اقدام کنند."
این روزنامه بدون توجه به ماهیت تسلیحاتی برنامه هسته ای کره شمالی و صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران ادعا کرد: آمریکا معتقد است که این اقدام تاثیری بر کره شمالی داشته و می تواند بر تهران نیز در بازگشت به مذاکرات بین المللی درباره برنامه هسته ای خود نفوذ کند.
در حالی که این قطعنامه پس از ماهها اختلاف بین اعضای دائم شورای امنیت تصویب شد، اما در ادامه این مطلب ادعا شده است: برخی رهبران و کارشناسان غربی این قطعنامه را به عنوان اولین گام دیپلماتیک تلقی می کنند تا به ایرانیها نشان دهند که مخالفت با برنامه هسته ای آنها بدون شکاف و اختلاف است.
" آلکس واتانکا" تحلیلگر مسائل ایران در گروه اطلاعات جین در آلکساندریا گفت:" از نقطه نظر غرب و آمریکا این قطعنامه چیزی است که می توان بیشترین امید را درباره آن در زمانی داشت که روسیه و چین همراه هستند."
اما منتقدان می گویند که این اقدام تا حد زیادی مذاکرات با ایران را حذف و هر صحبتی از اقدامات سخت تر را در آینده تقریبا بی معنی می کند و ممکن است در واقع رسیدن به روزی را تسریع بخشد که آمریکا احساس می کند به حرکت برای اقدام بیشتر از جمله بلوکه کردن دریایی بنادر ایرانی و یا بمباران کردن تاسیسات هسته ای آنها متعهد شده است.
" هنری سوکولسکی" مدیر اجرایی مرکز آموزش سیاسی منع گسترش سلاحهای هسته ای در واشنگتن گفت:" آنها اجماع شورای امنیت را که خواهان آن بودند، به دست آوردند. اما به چه قیمتی؟ چیزهای زیادی در این قطعنامه مستثنی شده و این چیزی است که می توان به آن در 60 روز به گونه ای نگاه کرد که سودمند نبوده است."
وی تصریح کرد:"جامه بین المللی تنها می تواند منتظر بماند و ببیند که ایران چطور پاسخ می دهد . اما اگر ایران بنابر قولی که داده به حرکت خود در غنی سازی ادامه دهد ، روز اقدام الزامی یکجانبه آمریکا می تواند نزدیکتر شود."
به گزارش مهر، سوکولسکی افزود:" پس از این قطعنامه ، داشتن موضع سخت تر از نظر دیپلماتیک غیرممکن و دشوارتر است. روسیه و چین این مسئله را روشن کرده اند که آنها این راه را طی نخواهند کرد، بنابراین این امر دیگران را تحت فشار قرار
می دهد و این اازاما به معنای آن است که آمریکا اقدامی را اتخاذ خواهد کرد که اکثر مردم می خواهند از آن دوری کنند."
وی به زعم خود و بدون توجه به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران ادعا می کند که قطعنامه شورای امنیت با مستثنی کردن نیروگاه بوشهر ممکن است واقعا تهران را به ساخت بمب هسته ای نزدیکتر کند.
با این وجود، اقدام شورای امنیت تنشهایی را ایجاد کرده است. روز سه شنبه، بهای جهانی نفت در واکنش به تصویب قطعنامه و تکرار تهدیدهای ایران برای استفاده از ابزار نفتی خود به سرعت افزایش یافت. همزمان، گزارش شد که آمریکا دو ایرانی را در عراق بازداشت کرده است.
واتانکا تحلیلگر در این باره گفت:" آمریکا با این اقدام ممکن است به ایران علامت دهد که مدیون ایران نیست و نمی خواهد تسلیم فضایی برای مشارکت ایران در عراق در ازای همکاری در زمینه هسته ای شود. این امر می تواند واقعا به این معنا باشد که گزارش گروه تحقیق عراق فراموش شود. "
نظر شما