به گزارش خبرنگار مهر، مسجد مکان مذهبی، پایگاه محوری، اولیه و اساسی دین مقدس اسلام است . در سایر ادیان نیز چنین اماکن مقدسی با عناوین مختلف وجود دارد.
در گذشته مساجد به عنوان پایگاه های فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی به شمار می رفتند و در واقع بستری برای مدیریت و توسعه دین بوده اند، در حال حاضر مسجد احیاء سنتهای دین را دنبال می کند اما باید یک نقش دیگر را نیز در دستور کار خود داشته باشد و آن انتقال و ارتقاء مفاهیم فرهنگی متناسب با شرایط روز است.
بی تردید مسجدی می تواند همان مسجد مورد نظر اسلام و پیامبر باشد که یک امام، با توان مدیریتی بالا، عادل و جامع آن را رهبری کند. در واقع محتوای مسجد در امام جماعت خلاصه می شود، که این رهبر با تمامی مسائل روز جامعه پیش رفته و در زمینه کاری خود از آگاهی کاملی برخوردار باشد.
یکی از دلایل بسیار مهم در امور مربوط به امام مسجد ، مشورت با بزرگان و صاحبان اندیشه است تا بتواند از تجربه آنها استفاده کند .
امام مسجد باید نقش موثری در تنوع برنامه های فرهنگی مسجد داشته باشد .گاهی اوقات بسیاری از وقف هایی که اعمال می شود بیشتر در جهت طعام است در حالی که باید در راه فرهنگی استفاده شود .
از دیگر دستاوردهای برخورداری امام مسجد از مدیریت قوی و منسجم را، مدیریت زمان است، امام جماعت باید با برخورداری از مدیریت قوی برنامه ها را مختصر و مفید برگزار کند تا در مخاطبان دلزدگی ایجاد نشود، امام جماعت باید بر اساس نیاز مخاطبان فعالیتها و برنامه های مسجد را طراحی و اجرایی کند .
یکی دیگر از عواملی که باز در حیطه نقش امام جماعت می توان بیان کرد برنامه ریزی منظم و مؤثر در برگزاری مناسبتهای ملی و مذهبی و همچنین روزهای ملی است که این عامل نیز مثل عوامل بالا باید به دقت رعایت شود.
برخورداری مساجد و امامان جماعات از ظاهر و پوشش مناسب و آراسته، طرز بیان و گفتار به روز، عواملی هستند که به واسطه مدیریت و موقعیت سنجی، محقق شده و تأثیرگذار خواهند بود .
طی 10 سال گذشته وضعیت مساجد بهبود یافته ، اما هنوز این وضعیت مطلوب نیست مساجد می توانند سازمان مردمی و دینی با مدیریت متمرکز باشد و خدماتی که می تواند ارائه دهند فهرست شده، کارآمدی آن مشخص شود تا ضعفهای آن برطرف شده، استاندارد سازی شود.
در حاکمیت دین ما دو محور اساسی داریم ، یک بخش آن مربوط به ائمه مساجد است که باید با تدبیر درست و صحیح این کار را انجام دهند. بخش دیگری هم که خیلی در این رابطه مؤثر است فرهنگ سازی دستگاه های فرهنگ ساز کشور از قبیل آموزش و پرورش، رسانه ها و سایر دستگاه های فرهنگی است که باید در فرهنگ سازی مسجد کوشا باشند .
در نهاد خانواده باید با بهره گیری از روشهای مختلف تربیتی تب و تاب نماز را در جوانان ایجاد و آنها را به مسجد علاقمند کنیم، وقتی جوانان وارد مسجد شدند نقش امام مسجد برای هدایت صحیح این گروه با بهره گیری از مدیریت اصولی نمایان می شود .
نظارت امام در تمام امور مسجد باید حضوری پررنگ باشد. یک امام جماعت باید به عنوان رهبری فرهنگی بر دلهای عوامل اجرایی حکومت کرده و دلهای آنان را مسخر کند تا به اهداف کلان خود و مسجد دست یابد .
نظر شما