۱۵ دی ۱۳۸۵، ۱۲:۴۴

/ در نشست مرکز پژوهشی میراث مکتوب عنوان شد /

صادقی : کمتر کسی با اصول تصحیح متون کهن آشنایی دارد

صادقی : کمتر کسی با اصول تصحیح متون کهن آشنایی دارد

پنجاه و دومین نشست از سلسله نشستهای مرکز پژوهشی میراث مکتوب عصر روز دوشنبه برگزار شد .

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست با عنوان کتاب الاغراض الطبیه و المباحث العلیه تالیف اسماعیل جرجانی به نقد و بررسی این کتاب با حضور مصحح آن - دکتر حسن تاجبخش - اختصاص یافت . 

از حاضران دراین نشست ، دکتر محمد رضا شمس اردکانی که مدیریت جلسه را نیز به عهده داشت ، دکتر محمد رضا وجگانی رئیس بخش ایمونولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه تهران و دکترعلی اشرف صادقی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بودند . 

ابتدا رئیس مرکز - اکبر ایرانی - الاغراض الطبیه را از مهمترین کتابهای پزشکی و تاریخ پزشکی جهان اسلام معرفی کرد . به زعم وی جریان احیای نسخ خطی به خصوص در عرصه مباحث علمی و تاریخ علمی می بایست به گونه ای فعال در جهت پاسخگویی به نیاز جامعه علمی عمل کند ، از این رو می بایست اولویت را به نسخی داد که تا به حال روی آن کاری صورت نگرفته است . در راستای تحقق این مهم می طلبد که پژوهشگران و مصححین همواره از کارهای در دست اقدام یکدیگر مطلع باشند تا با از دست دادن سرمایه عمر ، دوباره کاری صورت نگیرد .

رئیس مرکز در ادامه ، تخصص داشتن افراد در انتخاب متن تصحیح را به عنوان یکی از مباحث آسیب شناسی متون به بحث نهاد . وی توجه به این مسئله را به خصوص در موضوعات میان رشته ای همچون تاریخ علم حائز اهمیت بیشتری دانست .

درادامه شمس اردکانی که مدیریت جلسه را به عهده داشت ، الاغراض الطبیه را ازافتخارات فرهنگستان علوم دانست . وی جرجانی ، مولف کتاب الاغراض الطیبه را در عالم پزشکی یگانه دوران دانست که آثار ارزشمندی از خود به جای نهاده است .

سپس علی اشرف صادقی ، استاد زبان شناسی دانشگاه تهران با تجلیل از کتاب الاغراض الطبیه گفت : در میان متخصصان رشته های علمی کمتر کسی پیدا می شود که به اصول تصحیح متون کهن آشنا باشد و این در حالی است که مصحح این کتاب - دکتر حسن تاجبخش شایستگی و مهارت این کار را داشتند و با تصحیح و مقدمه پربار خود و قرار دادن نسخه بدلها در حاشیه متن که می تواند نقش مهمی در تحول زبان فارسی داشته باشد ، کتابی با ارزش را به جامعه علمی تقدیم کردند .

وی در ادامه به جهت تخصص نداشتن عده ای در کار تصحیح ، چاپ عکسی بسیاری از کتابها را بهتر از تصحیح مغلوط دانست تا لطمه ای بر مطالب متن وارد نیاید .

در پایان ، مصحح کتاب - حسن تاجبخش ضمن " احیاگر نسخ " خواندن رئیس مرکز به معرفی نسخ مورد استفاده خود در تصحیح این کتاب پرداخت . وی در ادامه گفت : پیش از تصحیح سعی بر آن داشتم تا به فهم کامل متن کتاب نائل شوم . از این رو در ذخیره خوارزمشاهی غوری کردم . دیدم نود درصد لغات ذخیره در کتاب الاغراض الطبیه دیده می شود .

او سپس جرجانی را بزرگترین جراح جهان اسلام معرفی کرد و به بیان نوآوریهای وی در عرصه پزشکی پرداخت  ، تاجبخش همچنین نهادن دو واحد درسی در دروس پزشکی با موضوع طب سنتی را پیشنهاد داد .

کد خبر 430617

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha