طب ستی جهان اسلام
به گزارش خبرنگار مهر، در پنجاه و دومین نشست مرکز پژوهشی میراث مکتوب, به بررسی کتاب "الاغراض الطبیه و المباحث العلیه تالیف اسماعیل جرجانی پرداخته شد.در این نشست , الاغراض الطبیه به عنوان یکی از مهمترین کتابهای پزشکی و تاریخ پزشکی جهان اسلام معرفی شد.
با توجه به اینکه در میان متخصصان رشته های علمی افراد معدودی پیدا می شوند که به اصول تصحیح متون کهن آشنا باشند از دکتر "حسن تاجبخش", مصحح این کتاب به شایستگی و مهارتش در تقدیم کردن این کتاب ارزشمند به جامعه علمی ایران تقدیر شد.
در پایان دکتر "حسن تاجبخش , ضمن معرفی نسخ مورد استفاده خود در تصحیح این کتاب پیشنهاد کرد که دو واحد درسی در دروس پزشکی با موضوع طب سنتی تدریس شود.
بدون شک میراث گذشته جهان اسلام سر شار از آثار غنی و ارزشمندی نه تنها در زمینه پزشکی بلکه در سایر رشته های علمی است. غربیان خود اعتراف می کنند که علم را از مسلمانان فرا گرفته و از این بابت مدیون آنها هستند. زمانی بود که اساتید دانشگاههای غربی به سبک "ابو علی سینا " لباس می پوشیدند و به آن افتخار می کردند. اما فاصله ها هم اکنون زیاد شده اند و مغرب زمین در علم گوی سبقت را از همه ربوده است. به هر تقدیر مکث جایز نیست و چاره ای نیست جز اینکه اراده ها را راسختر و تلاشها را فزونتر و گامهایمان را سریعتر و سریعتر کنیم.
نشست" جهانی شدن یا جهانی سازی"
در نشست "جهانی شدن یا جهانی سازی" که در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بر گزار شد، دکتر فرزان سجودی ضمن ایراد سخنرانی در باب گفتگو و تعامل فرهنکی در جهان، همزیستی و آمیزشهای فرهنگی را نیروی اصلی و موتور محرکه پویایی فرهنگی بشر دانست.
به گزارش مهر وی ضمن اشاره به اهمیت دو عنصر تشابه و تمایز و توامان بودن آنها در دل یک ساختار سلسله مراتبی، هر گونه شکل گیری گفتگو را مستلزم وجود دیگری دانست.
دکتر سجودی دو جریان عمده امپریالیسم و بنیادگرایی را دو روی یک سکه خواند و گفت: این دو جریان طرفدار جهانی سازی و یکسان کردن و از میان بردن تفاوتها هستند. اما نیروهای فروپاشاننده چون پست مدرن نیز وجود دارند که مانع از این همسان سازی شده اند. در پایان وی با تاکید بر جهانی شدن به جای جهانی سازی یکسان ساز، آن را گونه ای آمیزش و هم زیستی در عین حفظ تمایزها و عامل بالندگی تمدن بشری دانست.
باید یاد آوری کرد که گفتگو و تعامل یا همزیستی فرهنگی در طی فرایند جهانی شدن ودر نتیجه پیشرفت علوم و تکنولوژی و ارتباطات امکان تحقق می یابد نه در جریان پروژه جهانی سازی. چون جریانات جهانی ساز همچون امپریالیسم و بنیاد گرایی در پی یکسان سازی وتحمیل گفنمان خود بر جهان هستند. به همین دلیل است که امروزه در سطح جهان و عرصه بین الملل شاهد واکنش در مقابل این دو جریان و نیز تقابل و درگیری آنها با هم هستیم. در چنین فضایی امکان گفتگو و در نتیجه همزیستی مسالمت آمیز فرهنگی دشوار به نظر می رسد بویژه زمانی که هرکدام از این جریانات منابع قدرت را نیز در دست داشته باشند.
تنها در صورتی می توان امید به همزیستی مسالمت امیز فرهنگی و در تیجه بالندگی تمدن بشری داشت که جریاناتی همچون پست مدرنیسم که تفاوت و تنوع را به رسمیت می شناسند در مقابل جریانات یکسان ساز مقاومت کرده و بر آنها غالب آیند. هرچند که پست مدرن هم خود به ضعفها و خللهایی دچار است و باید با عقل سلیم نقاط فراز و فرود آن را آشکار کرد.
نشست "پوپولیسم:عوام گرایی یا مردم باوری"
در نشست "پوپولیسم:عوام گرایی یا مردم باوری" که در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزارشد دکتر اباذری استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران، با عنوان "جنبه های پوپولیسم"سخنرانی کرد. به گفته وی پوپولیسم بعد از مشروطه توسط روشنفکران رایج شد و آنها با تقدیس امری به نام مردم دولت را فاسد خواندند و همه گناهان را به گردن دولت انداختند. آنها با این کار قدرت اندیشیدن انتقادی را تضعیف کردند. او در پایان گفت که اگر به قول ادوارد سعید سخن گفتن حقیقت به قدرت است، پس روشنفکر باید به نقادی خردمندانه خویش بپردازد و ادعای استقلال نکند.
به تحلیل مهر، خود انتقادی برای هر طیف و جریانی در جامعه ضروری است و البته برای روشنفکران و نخبگان فکری ضروری تر. زیرا خطا و بیراهه رفتن آنها هزینه های بیشتر و آسیبهای بزرگتری را به دنبال خواهد داشت. تقدیس پدیده های زمینی حال چه مردم باشد یا دولت اشتباهی فاحش به شمار می رود و هر طیفی که خود را مصون از انتقاد وپاسخگویی دانسته و ادعای استقلال کند مشروعیت خود را زیر سوال خواهد برد.
روشنفکران بعد از مشروطه به تقدیس امری به نام مردم و در مقابل آن تضعیف دولت پرداختند در حالی که وظیفه روشنفکر تقویت ارتباط بین این دو و تصحیح و نقد سازنده عملکرد دو طرف است، چون دولت برآمده از ملت و ملت نیز در ایجاد دولت سهیم است. پس روشنفکر باید به طور عقلایی به نقادی خود بپردازد وگرنه دچار همان اشتباهات بنیادگرایان و جزمی اندیشان خواهد شد.
نشست"جامعه شناسی هنر"
نشست" جامعه شناسی هنر" که در فرهنگستان هنر برگزار شد، به بررسی وضعیت هنر در جامعه ایرانی اختصاص داشت. در این نشست دکتر سارا شریعتی ضمن ایراد سخنرانی درباره وضعیت هنر در جامعه امروز ایزان، عرصه هنر در ایران را بشدت متاثر از شرایط سیاسی دانست. به نظر وی هنر در کل امری کشف شدنی است تا آموختنی.
به گزارش مهر، دکتر پرستش نیز به بررسی ساختار میدان ادبی در ایران با تاکید بر رمان پرداخت و آن را با آثار "صادق هدایت" تشریح کرد. در این نشست همچنین در بحث رمان تاریخی به "شوهرآهوخانم" به عنوان رمان تاریخگرا اشاره شد.
هنر در جامعه ایرانی همواره از جنبه های گوناگون بر جهت گیریهای اجتماعی, سیاسی, فرهنگی و ... تاثیر بسزایی داشته است، ولی متاسفانه همانطور که دکتر سارا شریعتی نیز عنوان کرد این عرصه همواره متاثر از شرایط سیاسی بوده است. در این زمینه پژوهشهایی لازم هستند که نسبت سیاست و هنر را بدقت و با وضوح بیشتری مورد توجه قرار دهند.
امروز نیز چنانکه باید به این امر همت گماشته نمی شود و به علت عدم سرمایه گذاری مناسب و اتخاذ برنامه درازمدت ومنظم در این زمینه این حوزه از بی برنامگی و پریشانی رنج می برد. در کل عرصه هنر، ادبیات، شعر، داستان نویسی و.. در کشورمان غریب بوده و جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده است و علیرغم علاقه مندان و مخاطبان بسیار زیاد و بعضا تولید آثار درخشانی در در این زمینه هنرمندان ما اغلب و از سر ناچاری تبدیل به هنرمندان بازاری می شوند.
با این همه با تلاشهایی که در سالهای اخیر از طرف دولت و موسسات هنری صورت گرفته و با برگزاری نشستها و همایشهای فراوان در این زمینه امید به آینده ای بهتر بیشتر احساس می شود.
نظر شما