غزوه احد :
در چنين روزي در سال سوم هجري غزوه احد به وقوع پيوست . پس از آن كه مشركان در غزوه بدر دچار شكستسختشدند، تصميم گرفتند تا در سال بعد از آن، سال سوم هجرت، بار ديگر به جنگ با مسلمانان روند.آنان يك سال نيروهاى خود را آماده كردند و پس از آن به مدينه تاختند.مشركين در شمال مدينه مستقر شدند و رسول خدا ص با جمعيتى نزديك به هفتصد تن در برابر آنان قرار گرفت.كوه كوچك عينين كه نام ديگرش رمات است، در پشت سر مسلمانان قرار داشت.پيامبر-ص-پنجاه تن از تيراندازان خود را بالاى آن كوه گماشت تا از پشت سر حملهاى به مسلمانان صورت نگيرد.پس از نخستين درگيرى و آشكار شدن علائم پيروزى مسلمانان و گريز مشركان،چهل تن از تير اندازان به پايين كوه رمات سرازير شدند و اصرار فرمانده خويش را داير بر ماندن سر جاى خود نپذيرفتند.سر انجام،سپاه قريش كوه را دور زدند و بر سر مسلمانان غفلت زده ريختند. گروهى از مسلمانان صحنه را ترك كردند و جمعى در حدود هفتاد نفر به شهادت رسيدند و رسول خدا-ص-با تنى چند از ياران از دامنه كوه احد بالا رفتند.مشركان كه به گمان خود رسول خدا-ص-را كشته بودند،جنگ را خاتمه يافته تلقى كردند و به مثله كردن شهدا پرداختند.از جمله شهدا،حمزة بن عبد المطلب عموى پيامبر بود كه به تحريك هند همسر ابو سفيان توسط وحشى به شهادت رسيد و به دست هند مثله شد.
شهادت حضرت عبدالعظيم حسني :
درچنين روزي در سال 253هجري قمري حضرت عبدالعظيم بن عبدالله بن على بن حسن بن زيد بن حسن بن على بن ابى طالب ع مشهور به حضرت عبدالعظيم و شاه عبدالعظيم، از سادات حسنى و از راويان موثق به ديار حق شتافتند . تاريخ ولادت آن
حضرت به درستي روشن نيست.ايشان ، از امامان بزرگوار، با امام جواد، امام هادى و امام عسكرى ـ عليهم السلام ـ معاصر بوده است. سيد عبدالعظيم حسنى مورد احترام بسيار امامان عصر خويش بوده است و دانشمندان انساب در طول زمان او را ستوده اند.از ايشان دو كتاب " خطب اميرالمؤمنين " و" اليوم واليلة" به يادگار مانده است . ابوتراب رويانى از ابوحماد رازى نقل كرده است كه بر على بن محمد ـ ع ـ در «سُرّ مَنْ راى» درآمدم، و او را از مسائل حلال و حرام پرسيدم و مرا پاسخ گفت. چون او را وداع گفتم فرمود:حماد! اگر براى تو مشكلى در دين پيش آيد، از عبدالعظيم بن عبدالله حسنى بپرس و سلام مرا به او برسان.
مرقد مطهر ايشان درشهرستان ري زيارتگاه عاشقان خاندان طهارت است .
امضاي قرار داد بازرگاني ايران وآلمان :
در چنين روزي در سال 1940 ميلادي پيمان بازرگاني ميان ايران و آلمان به امضاء رسيد .
تشكيل ستاد عالي انقلاب فرهنگي :
در چنين روزي در سال 1364 ه ش ستاد عالي انقلاب فرهنگي به صورت دائمي به فرمان امام خميني ره تشكيل شد . پس از تعطيلي دانشگاهها به منظور ساماندهي به امور فرهنگي مدارس و دستگاهها به فرمان امام خميني ره نخستين تركيب شوراي انقلاب فرهنگي تحت عنوان ستاد انقلاب فرهنگي شروع به كار كرد . بعد از بازگشايي دانشگاهها ، فعاليت ستاد انقلاب فرهنگي ادامه يافت و ضرورت توسعه و تعميق كار اين ستاد از نظر كمي و كيفي ايجاب كرد كه در چنين روزي در سال 1364 ه ش امام خميني ره ، روساي سه قوه و تعداد ديگري از مسوولان امور و انديشمندان فرهنگي كشور را به جمع اعضاي آن بيافزايند و به اين ترتيب ستاد انقلاب فرهنگي پس از حدود 5 سال فعاليت با تركيب زير تحت عنون شوراي انقلاب فرهنگي فعاليت خود را آغاز كرد :
حضرت آيت الله خامنه اي رييس جمهور وقت به عنوان رييس شورا ، حجه الاسلام والمسلمين هاشمي رفسنجاني رييس مجلس شوراي اسلامي وقت به عنوان نايب رييس شورا ، آيت الله موسوي اردبيلي ، آيت الله مهدوي كني ، مهندس مير حسين موسوي ، حجه الاسلام والمسلمين خاتمي ( رييس جمهور فعلي ) ، دكتر فاضل ، سيد كاظم اكرمي ، دكتر عبدالكريم سروش ، دكتر هاشمي گلپايگاني ،دكترمصطفي معين ، دكتر رضا داوري ، دكتر احمد احمدي ، دكتر علي شريعت مداري ، دكتر نصر الله پور جوادي ، آقاي محمد رحمتي و مهندس صادق واعظ زاده .
گسترش و ونفوذ فرهنگ اسلامي در شوون جامعه ، تزكيه محيط هاي علمي و فرهنگي ، تحول دانشگاهها و مدارس ، تعميم سواد آموزي در جامعه ، حفظ و احياء آثار اسلامي و نشر افكار و آثار فرهنگي و اسلامي از جمله مهمترين اهداف تشكيل اين ستاد است .همچنين تدوين اصول سياست هاي فرهنگي نظام جمهوري اسلامي ، تعيين مراجع براي تدوين برنامه هاي فرهنگي آموزشي و علمي و تحقيقاتي ، تصويب آيين نامه هاي مهم و اساسي مراكز علمي و فرهنگي و آموزشي و پژوهشي كشور ، تصويب ضوابط تاسيس اين گونه مراكز ، تدوين ضوابط براي گزينش استادان دانشگاهها و معلمان مدارس، نظارت بر امور كتب درسي ، تدوين ضوابط مربوط به روابط فرهنگي و علمي با ديگر مشور ها ، نظارت بر كليه مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي و تاييد نامزدهاي رياست دانشگاهها از جمله وظايف اين ستاد است .
در گذشت ابن رشد :
در چنين روزي در سال 1198 ميلادي ابو الوليد محمد ابن احمد بن رشد الاندلسي القرطبي معروف به ابن رشد، انديشمند بزرگ جهان اسلام درگذشت . وي در سال 520 ه ق ديده به جهان گشود . او در پزشكي ، فلسفه ، رياضايات و ستاره شناسي مشهور است . وي فيلسوفي بزرگ و پزشكي حاذق بود و در عين حال به شغل قضا نيز مشغول . او در حوزه ادبيات عرب نيز نحوي و لغت دان بزرگي به شمار مي رود . ابن رشد در اشبيليه عهده دار منصب قضا شد و در همين زمان نيز به تفسير آراء و انديشه هاي ارسطو پرداخت . او در حوزه سياست نظري صاحب آرا و انديشه هاي مختلفي است . جمال الدين العلوي تعداد آثار او را بيش از 108 اثر بر شمرده است كه 58 تاي آنها به زبان عربي نگاشته شده اند . مختصرات و جوامع ، تلاخيص ، شروح كبري ، كتابي در اصول طب ، كتابي در اصول فقه ، شرح صغير و.. از جمله آثار آن دانشمند بزرگ اسلامي است .
در گذشت آلفرد نوبل :
درچنين روزي در سال1896ميلادي آلفرد برنهارد نوبل دررومئو ايتاليا در 63سالگي درگذشت. اين شيميدان برجسته سوئدي ديناميت را اختراع كرد . او نه ميليون از ثروت خويش را صرف جايزه دادن به بزرگان پنج رشته فيزيك، شيمي، پزشكي، ادبيات و صلح جهاني كرد . اين جايزه همه ساله به دانشمنداني اهدا مي شود كه در راه اعتلاي صلح و پيشرفت علوم گامي مثبت برداشته اند.
تشكيل بنياد نوبل :
در چنين روزي در سال 1900 ميلادي بنياد نوبل به وصيت آلفرد نوبل شيميدان سوئدي براي اعطاي جوايز پنجگانه تشكيل شد . همچنين در همين روز در سال 1901 ميلادي نخستين جايزه نوبل اعطا شد .
اعطاي جوايز صلح نوبل :
در چنين روزي در سال 1906 ، تئودور روزولت رييس جمهور آمريكا به عنوان نخستين آمريكايي توانست جايزه صلح نوبل را به خاطر تلاش در جهت كاستن جنگ ميان روسيه و ژاپن در يافت دارد . همچنين در چنين روزي در سال 1994 ميلادي شيمون پرز ، ياسر عرفات و اسحاق رابين جايزه صلح نوبل را به خاطر تلاش هايشان در روند سازش خاورميانه در يافت كردند . همچنين در همين روز در سال 1984 ميلادي بيشاپ دسموند توتو از آفريقاي شمالي اين جايزه را از آن خود كرد . در همين روز در سال 1950 ميلادي رالف جي بونكه جايزه يادشده را به خاطر تلاش هايش در روند صلح خاورميانه در يافت داشت . وي نخستين آفريقا- آمريكايي اي بود كه اين جايزه را در يافت مي داشت . در همين روز در سال 1931 جين آدامس به عنوان نخستين زن آمريكايي جايزه صلح نوبل را در يافت داشت .
تصويب اعلاميه جهاني حقوق بشر :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي و پس از جنگ جهاني دوم و وقوع وقايع اسف بار جنگ ، كشور هاي مختلف تصميم گرفتند، همزمان با طرح منشور ملل متحد موادي را در جهت احترام به حقوق بشر و آزادي هاي سياسي تنظيم كنند . بعدها اين وظيفه به عهده كميسيون حقوق بشر محول شد و اين كميسيون در ژانويه 1947 شروع به كار و مطالعه در اين خصوص كرد . سرانجام در چنين روزي در سال 1948 با 48 راي مثبت و 8 راي ممتنع بيانيه جهاني حقوق بشر تصويب شد و اين روز به نام روز جهاني حقوق بشر نام گرفت . بيانيه جهاني حقوق بشر متشكل از يك مقدمه و سي ماده است كه مواد سه الي 21 آن در باره حقوق مدني و سياسي است . مواد 22 تا 27 آن درباره حقوق اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي است و مواد 28 تا 30 آن درباره سيستم حققوق بشري بحث مي كند . كميسيون حقوق بين الملل ، كميته ويژه استعمار زدايي و اجراي اعلاميه استقلال و كميته اعمال حقوق غير قابل انتزاع مردم فلسطين از جمله نهاد هاي فرعي است كه مجمع عمومي سازمان ملل در اجراي وظايف خود آنها را در خصوص موضوع حقو ق بشر ايجاد كرده است .
تشكيل نخستين كنفرانس يونسكو :
در چنين روزي در سال 1946 ميلادي نخستين كنفرانس عمومي يونسكو در پاريس تشكيل شد .
تولد اميلي ديكنسون :
در چنين روزي در سال 1830 ميلادي اميلي ديكنسون شاعر آمريكايي به دنيا آمد . تنها هفت اثر او در هنگام حياتش منتشر شده بودند .
لوتر فرمان حكومتي را سوزاند :
در چنين روزي در سال 1520 ميلادي مارتين لوتركشيش مسيحي در ملا عام فرمان پاپ را سوزاند . فرمان پاپ اعظم حاوي اين دستور بود كه او يا بايد حرف خود را در خصوص رد كاتوليسم و طرح نظريه پروتستان پس بگيرد يا اينكه تكفير خواهد
شد . لوتر اين كار را نپذيرفت و رسما در سال 1521 ميلادي از كليسا طرد شد .
اختراع نخستين چرخ بادي :
در چنين روزي در سال 1845 ميلادي مهندس بر يتانيايي رابرت تامپسون نخستين چرخ بادي را اختراع كرد .
خاتمه جنگ اسپانيا با آمريكا :
در چنين روزي در سال 1898 ميلادي بر اساس پيماني كه در پاريس به امضا رسيد ، رسما جنگ اسپانيا آمريكا خاتمه يافت .
اسپانيا طبق اين موافقتامه از كوبا ، فيليپين ، پورتوريكو و گوام مهاجر نشينان و مستعمرات قديمي خود صرف نظر كرد و آنها را به آمريكا داد.
تجاوز ژاپن به فيلپيين :
در چنين روزي در سال 1941 ميلادي ژاپن به كشور فيليپين تجاوز كرد .
تصويب كنوانسيون حقوق درياها :
در چنين روزي در سال 1982 ميلادي كنواسيون حقوق دريا ها توسط 118 كشور در جاماييكا به امضا رسيد. آمريكا و 23 كشور اين معاهده بين المللي را نپذيرفتند .
تنفيذ قانون اساسي جديد آفريقاي جنوبي :
در چنين روزي در سال 1996 ميلادي نلسون ماندلا رييس جمهور آفريقاي جنوبي قانون اساسي جديد ي را كه بر اساس اصول دموكراتيك تنظيم شده بود ، به امضا رساند .
اشغال برخي مناطق اروپايي :
در چنين روزي در سال 1810 ميلادي ناپلئون مناطق هانوور ، برمن ، هامبورگ ، لاون بورگ و لوبك را ضميمه خاك كشور فرانسه كرد .
در گذشت ماكس پلانك :
درچنين روزي در سال1947ميلادي ماكس پلانك فيزيكدان و رياضيدان آلماني دار فاني را وداع گفت . وي پس از طي تحصيلات مقدماتي خود درمونيخ به سوي تحقيقات در فيزيك كشيده شد . او را مبتكر تئوري كوانتوم درفيزيك مي شناسند . وي به همين خاطر در سال1918ميلادي جايزه نوبل فيزيك را از آن خود كرد . كتاب فلسفه فيزيك مهمترين اثر اوست .
تولد پير لوييس :
در چنين روزي در سال 1870 ميلادي پير لوييس شاعر و نويسنده فرانسوي ديده به جهان گشود . "آفروديت " و" زن و عروسك" عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد لودويك كلاگز :
در چنين روزي در سال 1872 ميلادي لوودويگ كلاگز فيلسوف بر جسته آلماني متولد شد . "مطالعه نكات حياتي" عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد لئوني نلي ساچز :
در چنين روزي در سال 1891 ميلادي شاچز شاعر معروف آلماني - سوئدي متولد شد . "آه اي دودكش ها " عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سال 1966 جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .
نظر شما