به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت یکصدمین سالگرد صدور فرمان مشروطیت ، حداد عادل رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد درسال جاری صندوق کارپردازی مجلس بعد از40 سال گشوده خواهد شد . این اتفاق چندی پیش رخ داد و درجلسه ای با حضور وی و جمعی از کارشناسان و محققان سیاست گذاری های اولیه مربوط به این صندوق مشخص شد .
درباره صندوق کارپردازی مجلس
صندوق کارپردازی مجلس به محل نگهداری برخی از اسناد تاریخی و مدارک مربوط به مجلس گفته می شود ، صندوق نسوزی که از سالهای قبل بسیاری از اسناد با ارزش و امانی متعلق به مجلس شورای ملی و یا دیگران را در آنجا نگهداری می کنند .
به عنوان مثال برخی از اسناد و کتابهای خریداری شده توسط کتابخانه مجلس یا خود مجلس که وجه آن به صاحب اصلی اثر پرداخت نشده است به صورت امانی در این صندوق نگهداری می شود. این صندوق از حدود 40 سال قبل در اختیار رؤسای مجلس قرار داشته و در حدود 30 سال است در این صندوق برای رسیدگی و بازرسی از محتویات آن گشوده نشده است.
صندوق کارپردازی مجلس بر اساس قانون یا آیین نامه خاصی نگهداری نمی شود بلکه تنها رسم مالوفی وجود دارد که هنگام گشودن درآن باید رئیس مجلس ، مسئول مالی و اداری ، دو تن از رؤسای کمیسیونها ، یک کارشناس نسخ خطی (در30 سال گذشته استاد حائری در این مراسم حضور داشته است ) و رئیس کتابخانه مجلس در هنگام گشودن در این صندوق باید حضور داشته باشند.
در صندوق کی گشوده شد ؟
سه ماه و در اوایل آبان ماه 1385 در جلسه شورای سیاست گذاری صندوق کارپردازی مجلس به ریاست غلامعلی حداد عادل ، رئیس مجلس و با حضور سید محمد علی ابهری رئیس کتابخانه مجلس ، دکتر علی اکبر ولایتی ، محسن کوهکن سخنگوی هیئت رئیسه تشکیل شود و اعیانی از کارمندان قدیمی مجلس این گونه تصمیم گرفته شد که گروه کارشناسی زیر نظرعبدالحسین حائری و با حضور دوتن ازکارشناسان موسسه مطالعات تاریخ معاصراسناد اسناد و مدارک این صندوق را درمرحله نخست فهرست نویسی و سپس مورد بررسی و پژوهش قرار دهند .
خبرنگار مهر ، به نقل از کارشناسان حاضر در بازگشایی صندوق کارپردازی مجلس گزارش می دهد که دو نکته بسیار مهم بیش از هر چیز دیگر توجه هارا به خود جلب کرده است نخست اینکه پاکتی که اسناد مربوط به مظفر بقایی ( نماینده دوره هفدهم مجلس شورای ملی ) در آن نگهداری می شد از مهر و موم در آمده و پاره شده است در حالی که همه کسانی که پیش از این از ای صندوق بازدید کرده اند به این تکته اذعان دارند که پیش از این این پاکت مهر و موم شده و در بسته بوده است .
صندوق توبه نامه باب و دستخط ارباب کیخسرو شاهرخ مفقود شده
نکته دوم در مورد اسناد موجود در صندوق کارپردازی مجلس این است که توبه نامه باب که پیش از این در صندوقچه مجزایی نگهداری می شده است در خارج از آن صندوق و در لابلای دیگر کاغذها و اسناد قرار داده شده بود . استاد عبد الحسین حائری در گفتگویی که چند ماه قبل و پیش از بازگشایی این صندوق با خبرنگار مهر انجام داده بود اعلام کرد توبه نامه باب داخل صندوق زیبایی قرار دارد که بر روی آن یادداشتی از ارباب کیخسرو شاهرخ ( نماینده زردشتی دوره های نخست مجلس شورای ملی و از بنیانگذاران کتابخانه مجلس ) قرار داشت با این مضمون که این توبه نامه سید علی محمد شیرازی ( باب ) است که به طریقی به دست ما رسیده است و... .
تاکنون گروه کارشناسی بررسی اسناد تاریخی صندوق کارپردازی مجلس چندین جلسه تشکیل داده و به بررسی اسناد موجود در این صندوق پرداخته است . به گفته رئیس کتابخانه مجلس مشخص نیست این گروه کارشناسی تا چه زمانی بررسی های خود را به پایان می رسانند و اطلاعات بیشتری هم در این مورد از سوی گروه کارشناسی اعلام نشده است .
فهرست اسناد با محتویات مطابقت نمی کند
اما تنها این نکته حائز اهمیت است که اسناد موجود در این صندوق در برخی موارد با فهرست ابتدایی که ازآنها تهیه شده و تاریخ دقیق تهیه آن مشخص نیست به طور کامل مطابقت نمی کند .
پیش از این اعلام شده بود ، صورت محتویات صندوق کارپردازی مجلس حاکی از آن است که توبه نامه باب ، برخی از اسناد مربوط به مشروطه ، برخی اسناد و نسخ خطی نادر ، وصیت نامه ای که اسامی قاتلین مظفر بقایی و برخی دیگر از مدارکی را که به پرسش های مهم تاریخی پاسخ می دهد درون این صندوق نگهداری می شود .
نظر شما