بیست و دومین جشنواره موسیقی فجر چند روزی است که به پایان رسیده است. این جشنواره از لحاظ کمی و کیفی نه خیلی خوب بود و نه خیلی بد. اساسا قضاوت در باره خوبی و بدی هر پدیده ای نسبی و مقایسه ای است . طبیعتا جشنواره موسیقی فجر امسال نیز در مقایسه با جشنواره های گذشته از نقاط قوت و ضعفی برخوردار بود که این نقاط در یک بررسی کارشناسانه و منطقی به دست می آید.
از سوی دیگر، بسیاری از اتفاقات یک رویداد فرهنگی ، متاثر از زمان ، مکان و شرایطی است که تا حدودی خارج از اختیار مدیران و مسئولان است ، هرچند تاثیرات مثبت و گاه منفی اینگونه عوامل به پای مدیران نوشته می شود اما قطعا دریک ارزیابی دقیق و کارشناسانه ، باید همه این مسائل مورد نظر قراربگیرد.
به هرحال جشنواره موسیقی بیست و دوم فجر با همه ویژگی های منحصر به فردش به پایان رسید و برگی دیگر به کتاب تجربه مسئولان فرهنگی اضافه شد .کتابی که کمتر تورق شده و همچنان در کتابخانه ارشاد خاک می خورد! در یک نظر اجمالی ، به22نکته در باره بیست و دومین جشنواره موسیقی فجراشاره می کنیم :
1- بودجه این دوره جشنواره با توجه به تورم سالانه نسبت به دوره قبل نه تنها افزایش نیافته که حدود یک سوم نیز کاهش داشته است ،بنا براین به نظر می رسد شعار دبیر محترم جشنواره 22 که "کیفیت" بود واقعا یک "شعار"مناسب بوده است.
2-عملا ستاد برگزاری جشنواره کمتراز 2ماه قبل از آغاز اولین روز اجرا کارش را شروع کرد و این در تاریخ برگزاری جشنواره های موسیقی آن هم درسطح بین الملل کاری در خور توجه و تامل است .
3- تالار بزرگ کشور برای اولین بار به جشنواره موسیقی فجر اختصاص پیدا کرد که در جای خود بسیار مهم و قابل توجه است چرا که رکورد حضور جمعیتی بالغ بر 3هزار نفر دربرنامه جشنواره بر جای گذاشته شد هرچند که این برنامه از جهاتی قابل نقد و بررسی است.
4- اسپانسرهای نصفه نیمه و ناهمگون در جشنواره امسال اگر جشنواره 22را ملوث کرد اما ادامه این راه شاید در دوره های بعد بتواند چون اهرمی قوی و کارآمد ، کشتی نجاتی برای جشنواره های موسیقی به لحاظ مادی و مالی شود.
5- شاید به جرات بتوان گفت که تنوع،تعدد و کیفیت انتشارات این دوره جشنواره بسیار مطلوب ، مطبوع و کم نظیربود اما با این وجود بیشتر برنامه های جشنواره بدون اطلاع رسانی و شرح قطعات و موضوع سخنرانی ها برگزار شد و مخاطبان با در دست داشتن انواع کتابچه ها و بولتن ها از محتوای برنامه ها بی خبر بودند.
6- اجراییات بخش بانوان جشنواره به بانوان محول شده بود... نواقص در این بخش بسیاربود ، به عنوان مثال چند ساعت مانده به اجرای کنسرت "افلیا پرتو"(نوازنده پیانو) به ایشان اطلاع دادند که ما در سالن پیانونداریم ، لطفا با خودتان پیانو بیاورید!
7- علی رغم وجود کاستی ها درتالار فرهنگ(ویژه بخش بانوان) ، در دیگر سالن ها همت و همیاری تدارکات جشنواره به نحو مطلوب بود و کمتر مسائل و مشکلاتی از این دست به چشم می خورد.
8- مسائل و حوادث به وجود آمده در تئاتر شهربویژه ایجاد گرد و غبار و سرو صدا در حین اجرای کنسرت ، از خاطرات مثل زدنی این دوره جشنواره بود .
9- اینکه مسئولان سنوات گذشته ، دورسالن تئاتر شهر را برای اجرای کنسرت خط کشیده بودند بی علت نبوده است چراکه آنها هم در مقاطعی این مجموعه و تئاتری های مصمم به حفظ و حراست از سالن را آزموده بودند و سالیان سال بود که به آنها نزدیک نمی شدند.
10- اجرای دو برنامه متفاوت ارکستر سمفونیک تهران در دو شب پیاپی،بویژه اجرای نکنوازی کمانچه اردشیر کامکاردر این ارکستر از دیگرنکات مثبت جشنواره و این ارکستر بود که به وقوع پیوست.
11- ارائه سوییت سمفونی "رسول عشق و امید" که با کیفیتی بسیار خوب و طراحی و تدوین کارشناسانه آن هم بدون جنجال تبلیغاتی که معمول برنامه های سالیان اخیر است ،از نکات برجسته جشنواره امسال بود که به تنهایی می تواند کارنامه دست اندرکاران جشنواره را از رفوزگی برهاند.
12- ارکستر موسیقی ملی هم در این دوره با اقبال بسیار بالایی مواجه شد و همین استقبال موجب شد تا خون تازه ای به رگ های این ارکسترهمواره در معرض انتقاد به جریان بیندازد.
13- پخش مستقیم مراسم اختتامیه از رادیو سراسری برای نخستین بار صورت می گرفت و بر این اساس باید امیدوار بود تا در سال آینده این پخش مستقیم به تلویزیون هم سرایت کند ،البته به شرطی که در آن مراسم کسی ساز ننوازد.
14- امسال برای نخستین سال مراسم تقدیر بسیار جمع و جورتر بود . از سوی دیگر از هیچ گروه و هیچ بانویی هم تقدیر به عمل نیامد.
15- یکی دیگر از نکات مثبت جشنواره امسال ،عدم مزاحمت فیلمبرداران بر روی صحنه بود. سال گذشته یکی از فیلمبرداران دوربین خود را آنقدر جلو برده بود که به آرشه نوازنده ای برخود کرد و در مقابل اعتراض نوازنده گفته بود من که به شما نمی گویم چگونه ساز بزن شما هم به من نگویید چگونه فیلم بگیرم!
16- امسال مسئولان اعلام کرده بودند بلیت رایگان نخواهند داد اما همین مساله موجب شد تا اغلب اجراها با استقبال نسبتا کمی مواجه شود.قطعا ادامه این سیاست در سال های آینده به نفع موسیقی کشور خواهد بود. همین جا بد نیست که گفته شود بجز مراسم ویژه و مراسم پایانی ،در بقیه اجراها کمتر مسئولی از مسئولان جشنواره وهمین طور مسئولان ارشاد حضور داشتند.
17- ارائه ندادن بلیت به خود اعضای گروه ها موجب شده بود که اکثر هنرمندان بجز از برنامه خود از هیچ برنامه دیگری مطلع نشوند در صورتی که باید تعدادی بلیت برنامه های دیگر به هنرمندان شرکت کننده در جشنواره اهدا می شد.
18- در این دوره برای اولین بارفیلمبرداران و عکاسان رسانه ها هیچ محدودیتی نداشتند به همین دلیل بجز تالار وحدت و تالار کشور، در بقیه تالارها تعداد زیاد عکاسان و فعالیت آنها موجب برانگیختن اعتراض مخاطبان شده بود.
19- برگزاری بخش پژوهشی(سخنرانی)جشنواره مثل سال های گذشته با استقبال بیشتر هنرجویان و دانشجویان مواجه شد و بجز یکی دو برنامه ،سخنرانی های این بخش بسیار خوب و مفید بود.
20- برخلاف روابط عمومی که باید به "روابط خصوصی" تغییر نام دهد ، مسئولان اجرایی و دبیر جشنواره موسیقی فجر با همکاری خوب و همراهی با ارباب رسانه ها در امر اطلاع رسانی و پاسخگویی به انتقادات و سوالات خبرنگاران کارنامه خوبی از خود ارائه دادند.( شبکه های صدا و سیما هم می توانند پوشش خبری این دوره را به عنوان رکوردی برای خود به ثبت برسانند چرا که تا این دوره سابقه چنین همکاری وجود نداشته است.)
21- نماهنگ تهیه شده که درمراسم پایانی پخش شد نتوانست به خوبی مراحل اجرایی و روند جشنواره های موسیقی فجر را به تصویربکشد و به نظر می رسید به علت شتاب زدگی و کمبود فرصت به چنین کیفیتی نرسیده است.
22- به نظر می رسد این جشنواره می بایست تا خود را بعد از ایام برگزاری به بوته نقد و ارزیابی بگذارد و نقاط ضعف خود را بیابد؛ همچنین ارزیابی عملکرد دیگرنهادها وتعاملات جشنواره و ستاد برگزاری با رسانه ها،نهادهای خصوصی و اصحاب فرهنگ و هنر و...می تواند حاصل ارزشمند وتوشه گرانبهایی رابرای دست اندرکاران به ارمغان بیاورد تا در دوره های بعد مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.
نظر شما