۲۲ دی ۱۳۸۵، ۱۲:۰۴

/ گزارش مهر از مشکلات خرمای ایرانی ‌از تولید تا صادرات /

خرمای ایران در آستانه از دست دادن بازارهای خارجی

خرمای ایران در آستانه از دست دادن بازارهای خارجی

خبرگزاری مهر - گروه اقتصادی: صادرات خرمای کشور در50 سال گذشته بیش از10 درصد مجموع تولید هم نبوده است.

به گزارش خبرنگارمهر،‌ درحالی که ایران با تولید سالانه 800 تا یک میلیون تن خرما جزو ‌چهارکشور اول تولید کننده این محصول قراردارد اما براساس آمار ارائه شده سالانه فقط 10 تا 20 درصد این میزان صادرمی شود ‌به طوری که بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان ،‌ صادرات خرمای کشور در50 سال گذشته بیش از10 درصد مجموع تولید نبوده است. 

این درحالی است که بخشی ازخرمای صادراتی  ایران نیز به دلیل نداشتن بسته بندی مناسب به صورت فله ای به کشورهایی عربی ارسال شده و ازآنجا مجددا به سایر کشورها صادر می شود.

بی برنامگی و نداشتن سیاستی مناسب برای یافتن بازارهای جدید برای صادرات خرما نیز نقشی موثر در کاهش صادرات این محصول طی سال های گذشته داشته ، ‌زیرا‌ با وجود آنکه بازارعراق بازاری مناسب برای صادرات خرما بود اما نتوانستیم از فرصت به‌وجود آمده برای صادرات این محصول  به عراق و یا از طریق این کشور و بازار آن به دیگر کشورهای خارجی  استفاده کنیم . 

درعین حال،  آمارنگران کننده در مورد خرما محدود به صادرات این محصول نمی شود چرا که با یک برآورد ساده از میزان تولید ،‌ مصرف و صادرات خرما می توان به این واقعیت رسید که حجم بالایی ازخرمای تولیدی کشور سالانه و به دلایل مختلف از چرخه مصرف  خارج و ضایع می شود . ‌مدیرمجتمع صنعتی بوشهرتاکید می کند که با احتساب مصرف سالانه 500 تا 550 هزار تن خرما و صادرات 100 هزار تنی این محصول ، سالانه 350 تا 400 هزار تن خرمای مازاد نیاز در کشور ضایع می شود  .

بی شک  ادامه روند مشکلات تولید کنندکان وصادرکنندگان خرما نشان می دهد که سیاست های دولت که درقالب خریدهای  تضمینی و توافقی برای خرما اتخاذ شده نه تنها نتوانسته مشکلات آنان را حل کند بلکه شرایط نامناسب‌تری را برای محصول تولیدی آنان فراهم آورده است .

میترا موسوی یکی ازکارشناسان صنعت بسته بندی با تاکید براین که بسته بندی نامناسب یکی ازعوامل اصلی کسادی بازارو از دست دادن جایگاه خرما دربازارهای جهانی شده است ، ‌می گوید :‌ درحال حاضرخرید تضمینی خرما بزرگ‌ترین آسیب را به این محصول وارد می کند، زیرا درخریدهای تضمینی ، خرما به صورت فله ای درگونی های نامناسب و بدون هیچ گونه بسته بندی به مزایده گذاشته می شود و برخی شرکت‌های خاص با قیمت نازل آن را خریداری می کنند وبا بسته بندی ابتدایی به چند برابر قیمت به فروش می رسانند .

گرچه بازارصادرات خرمای کشور با معضلات چندانی روبرواست اما نمی توان ازمشکلات تولید کنندگان اصلی این محصول که علی رغم تلاش های طاقت فرسا درنخلستان ها سودی  از تولید خود نمی برند، چشم پوشی کرد .

به طوریکه علی رغم  تعیین نرخ 290 تومان برای خرید هر کیلو خرما از سوی دولت ازکشاورزان  در سال جاری اما مصرف کننده برای خرید همین میزان خرما باید 1000 تومان بپردازد .که این تفاوت آشکار نیز نشان ازوجود بازار دلالی در خرید و فروش خرما مانند سایر محصولات کشاورزی دارد .

محمد هاشم پور ،نائب رییس انجمن خرمای ایران ،‌  ایجاد و راه اندازی صنایع تبدیلی خرما ،‌ بازاریابی برای صادرات این محصول،‌هماهنگی بین سازمانهای ذیربط برای عملی کردن سیاست های اتخاذ شده را ازراهکارهای اصلی برای  افزایش صادرات ،‌خرما دانست .

هرچند که هنوز و علی رغم وجود مشکلات متعدد جایگاه فعلی ایران دربازارهای جهانی خرما مطلوب است  اما ممکن است این جایگاه به دلیل فعالیت های رقبا در دنیا و کم توجهی دست اندرکاران داخلی در زمینه رفع مشکلات موجود ، به تدریج  ازدست  برود؛ لذا انتظار می رود که مسئولان با عملی کردن سیاست های کارآمد  ،‌علاوه برافزایش صادرات  خرما ،‌‌‌ تولید کنندگان این محصول را نیز مورد توجه قراردهند.

کد خبر 433169

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha