به گزارش خبرگزاری مهر، "کتاب جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از آغاز تا اکنون" در هشت جلد تألیف و تدوین شده است . جلد اول کتاب ، شامل چهار فصل است و فعالیتهای جامعه مدرسین را در فاصله سال های 1341 تا 1357 بررسی می کند . در فصل اول از این جلد کلیاتی در رابطه با حوزه علمیه قم و شکل گیری جامعه مدرسین و فعالیتهای آن پیش از پیروزی انقلاب طرح شده تا خواننده با این تشکل دینی و سیاسی آشنا شود .
فصل دوم به مسائل مربوط به جامعه مدرسین از مهر ماه 1341 تا مهر ماه 1344 پرداخته و مراحل تکوین این نهضت انقلابی را نشان می دهد .
فصل سوم فعالیتهای سیاسی و فرهنگی اعضا تا سال 1356 را بررسی می کند . عمده مطالب این فصل مربوط به دستگیری مدرسین در اوایل سال 1345 ، طرح مسئله ولایت فقیه و مرجعیت امام خمینی در سال 1349، تبعید گسترده مدرسین در سال 352 ، مواضع مدرسین در قبال مسائل پیرامون کتاب شهید جاوید مرحوم دکتر علی شریعتی و حسینیه ارشاد و فعالیتهای فردی اعضای جامعه است .
در فصل چهارم ، حوادث گوناگون سال های پرتلاطم 1356 و 1357 و سقوط حکومت پهلوی مورد بحث قرار می گیرد . در پایان جلد اول کتاب که نزدیک به 700 صفحه است ، اسناد ، فهرست ها و منابع آورده شده است .
جلد دوم کتاب ، به فعالیتهای جامعه مدرسین در سال های پس از پیروزی انقلاب تا سال 1384 اختصاص دارد . این جلد نیز شامل بخش هایی است، در بخش اول به مسائل پیرامون اساسنامه و عضو گیری جامعه پس از احیای فعالیتهای آن در سال 1358 پرداخته شده و بخش دوم ، حوادث سال های آغازین حکومت جمهوری اسلامی و وقایع مربوط به حوزه و برخی مراجع وقت را طرح می کند . بخش سوم به نحوه مواجهه مدرسین با چالش های اقتصادی پرداخته و بیانگر برخی تلاش های فقهی آنان برای حل مسائل اقتصادی و به ویژه تطبیق قوانین اقتصادی با قواعد فقهی است .
در بخش چهارم ، تلاش های جامعه مدرسین در دوره های مختلف مجلس خبرگان مورد توجه قرار گرفته است. در این بخش فهرست نامزدهای مدرسین در دوره های مختلف انتخابات و مواضع و اظهارات آنان در این مورد طرح شده است.
مواضع مدرسین در مورد انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی در سال های پس از پیروزی انقلاب نیز موضوع بخش های ششم و هفتم کتاب را تشکیل می دهد . بخش هشتم به همکاری ها و روابط جامعه مدرسین با ستاد انقلاب فرهنگی اختصاص دارد . بخش نهم ، معرفی تفصیلی نهادها و مؤسسات وابسته به جامعه است و بخش دهم ، حوادث مربوط به قائم مقامی رهبری را از نظر می گذراند . در پایان جلد دوم کتاب حدود چهل پیوست ، حاوی اسناد برخی از مهمترین فعالیتهای جامعه مدرسین پس از انقلاب تا سال 1384 آورده شده است . جلد دوم کتاب جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به ویژه از این جهت اهمیت دارد که بسیاری از اسناد و اطلاعات آن برای نخستین بار عرضه می شود و به طور قطع می تواند در روشنگری تاریخ معاصر ایران پس از انقلاب اسلامی نقشی شایسته ایفا کند .
جلد سوم کتاب در 600 صفحه ، فرد فرد اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را معرفی و علاوه بر آن که بر جذابیت های کتاب می افزاید ، یک سند ماندگار از شرح حال اعضای این تشکل دینی و سیاسی ارائه می کند . در این جلد از کتاب، زندگی قریب به هشتاد عضو جامعه مدرسین که همگی از تأثیرگذاران بر تفکر دینی و وقایع سیاسی تاریخ معاصر ایران بوده اند به ترتیب الفبایی ، به اجمال طرح شده است .
جلدهای چهارم تا هشتم کتاب به بیانیه های صادر شده از سوی جامعه مدرسین اختصاص دارد . جلد چهارم ، حاوی بیانیه های سال های پیش از انقلاب است . جلد پنجم ، بیانیه های سال های 1358 تا 1360 ، جلد ششم ، بیانیه های سال های 1362 تا 1368 ، جلد هفتم بیانیه های سال های 1369 تا 1376 و جلد هشتم ، بیانیه های سال های 1376 تا 1384 را در بردارند .
سید محسن صالح این اطلاعات را جمع آوری کرده است .
نظر شما