خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: سرانجام روسای جمهور ایالات متحده امریکا و کره شمالی در سنگاپور با یکدیگر دیدار کردند. این دیدار پس از مذاکرات فشرده و طولانی مدت نمایندگان دو کشور ممکن شد.
دونالد ترامپ و کیم جونگ اون درباره مسائل مربوط به روابط امریکا — کره شمالی و برقراری صلح پایدار و دائم در شبه جزیره کره تبادل نظر داشتند. ترامپ به ارائه تضمینهای امنیتی به کره شمالی متعهد شد و کیم جونگ اون نیز بر تعهد قاطع و کامل خود بر خلع سلاح کامل هستهای شبه جزیره کره تاکید کرد.
ترامپ و اون تاکید کردند که برقراری روابط جدید میان امریکا و کره شمالی به صلح و رفاه در شبه جزیره کره و جهان مرتبط است و اعلام کردند که درک این نکته واعتمادسازی میان دو طرف میتواند روند خلع سلاح هستهای را گسترش دهد.
در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی باپروفسور «شیرین هانتر» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.
*نشست اخیر ترامپ و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی چقدر می تواند به بهبود روابط میان دو کشور کمک کند؟
نشست میان ترامپ و کیم به توسعه روابط بین امریکا و کره شمالی کمک کرده است. برخلاف چند ماه پیش هر دو طرف به یکدیگر توهین نکرده و تهدید به جنگ هسته ای علیه یکدیگر نمی کنند. علاوه بر این امریکا مانورهای نظامی مشترک با کره جنوبی را لغو نموده و این موضوع باعث خشنودی کره شمالی شده است.
مسئله این است که آیا بهبود روابط ادامه خواهد داشت و به سایر حوزه ها از جمله حوزه های اقتصادی یا تجاری سرایت خواهد کرد یا خیر.
*آیا این نشست می تواند به خلع سلاح و رفع تحریمهای کره شمالی کمک کند؟
بعید است که کره شمالی توانایی هسته ای خود را از بین ببرد. با این وجود پیونگ یانگ می تواند به توافقی با امریکا دست یابد که بر اساس آن دولتهای منطقه ای یا سرزمین اصلی امریکا را هدف قرار ندهد.
کنگره گفته است که بر فرایند صلح با کره شمالی با دقت نظارت دارد. بسیاری در کنگره اصرار دارند که پذیرش خلع سلاح به طور کامل توسط کره شمالی بسیار سخت است. این اصرار می تواند موافقت نامه های آینده را به چالش بکشد.
*با توجه به اینکه ترامپ از برجام خارج شده است چقدر می توان به توافق احتمالی میان آمریکا و کره شمالی خوشبین بود؟ آیا ممکن نیست رئیس جمهور آتی امریکا آنرا بر هم بزند؟
ایران و کره شمالی دو کشور متفاوت در صحنه بین الملل هستند و در میان سیاستمداران امریکایی مخالفت قوی با هر نوع سازش با ایران وجود دارد. اسرائیل و دولتهای عرب خلیج فارس بر اتخاذ سیاست سختگیرانه امریکا علیه ایران اصرار دارند.
متحدان امریکا در آسیای شرقی نمی خواهند امریکا با کره شمالی مقابله نماید در حالی که همسایگان ایران و اسرائیل از اتخاذ سیاست سختگیرانه در مقابل ایران و حتی رویارویی نظامی با آن استقبال می کنند. بنابراین اگر توافقی جامع بین امریکا و کره شمالی به دست آید بعید است که امریکا از آن خارج شود.
*در صورت بهبود روابط کره شمالی و آمریکا این موضوع چه آثاری بر روابط کره شمالی با چین و روسیه خواهد داشت؟
روابط بهتر با امریکا موقعیت چانه زنی کره شمالی با چین را تقویت خواهد کرد زیرا با ارتباط با امریکا، کره شمالی از لحاظ اقتصادی و غیره به پکن وابستگی کمتری خواهد داشت. این واقعیت در مورد روسیه نیز صحیح است. با توسعه روابط با امریکا، کره شمالی روابط خود با روسیه یا پکن را به مخاطره نمی اندازد اما گزینه های خود را گسترش می دهد.
نظر شما