به گزارش خبرنگار مهر، عباس کشاورز عصر چهارشنبه در گردهمایی استانهای جنوبی کشور با موضوع اصلاح الگوی کشت و افزایش بهرهوری آب کشاورزی، بیان کرد: بزرگترین دغدغه در حال حاضر کشور کنترل بحران آب با استفاده از الگوی کشت مناسب و بهره ور و کم آب است.
وی اظهارداشت: در صورت وجود الگوی کشت مناسب به عنوان یک روش تولید در کشاورزی میتوان به میزان قابل توجهی کیفیت را در محصولات افزایش داد.
این مقام مسئول با اشاره به میزان تولیدات کشاورزی در جنوب کشور اعلام کرد: ۱۲ درصد سیب زمینی، ۳۹ درصد پیاز و ۴۰ درصد از گوجه فرنگی کشور در منطقه جنوب تولید می شود که باید گفت سیب زمینی از امنیت غذایی بالا، گوجه فرنگی از اهمیت سیاسی و تجاری و حتی صنعتی برخوردار است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت در ادامه توضیح داد: یکی از سیاست های کلان دولت تغییرات در استفاده از منابع آب با بهره وری بالا است که در این راستا برنامه های زیادی تدوین و ابلاغ شده است همچنین سعی شده بیشترین تمرکز بر روی کشت گلخانه ای باشد.
کشاورز در توضیح اجرای برنامه کشت گلخانه ای گفت: به دنبال بیشترین کاشت صیفی و سبزیجات به صورت گلخانه ای هستیم زیرا در این نوع کشت میتوان بهره وری از آب در تولیدات کشاورزی داشته باشیم.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه ورود صنعت به بخش کشاورزی میتواند بخش عمده ای از مصرف آب را مدیریت کند گفت: بهرهوری آب در تولید محصولات کشاورزی در ۵ سال گذشته هرسال ۶ درصد اضافه شده که باید با برنامه های هماهنگ و منظم توازن بازار عرضه و تقاضا حفظ کرد به صورتی که تمامی استان ها در برنامه اجرایی متعهد باشند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت تصریح کرد: استفاده از تکنولوزی در سالهای اخیر توانسته عملکرد تولید در کشاورزی را افزایش دهد به صورتی که در حال حاضر کشاورز کشت کمتر از ۳۰ در کاشت سیب زمینی را نمیپزیرد.
کشاورز در ادامه با یاداوری اینکه تولید سیب زمینی در سالهای اخیر ثابت مانده گفت: صادرات تاثیر زیادی در مصرف این محصول در کشور داشته است همچنین نباید فراموش کرد که تقاضای کشورهای خریدار نیز بر بازار این محصولات نیز بی تاثیر نیست.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت تاکید کرد: باید بتوانیم تولید برخی از محصولات کشاورزی را به سمت صنعتی شدن پیش ببرم اما متاسفانه در این زمینه پیشرفت چندانی نداشتیم در صورتی که ما با کالاهایی مواجهیم که قدرت مبادله را برای تولید کننده کم میکند.
وی اذعان داشت: استان های جنوب کشور که در این نشست حضور دارند با توجه به مشترکات اقلیمی باید در زمینه آب، تولیدات کشاورزی، بهروری آب و توسعه گلخانه ها بیشترین تمرکز را داشته باشند.
کشاورز بیان داشت: مسئولان در استان ها باید کشاورزان را قانع و با برنامه های تدوین شده هماهنگ کنند و به انها اطمینان بدهند که نوسانات بازار فریبنده و ضرر و زیان کشاورز بزرگترین دغدغه در برنامه های اجرایی است.
این مقام مسئول تشریح کرد: بر اساس برنامه های تدوین شده تولیدات کشاورزی در برخی محصولات مانند خیار و گوجه فرنگی باید در ۸ سال آینده به طور کامل گلخانه ای شود اما در خصوص پیاز و سیب زمینی هنوز تکنولوژی کافی در دسترس نیست.
وی اظهارداشت: در مورد خیار و گوجهفرنگی مساحت آزادمان کم میشود و امیدواریم تجاریسازی تولید هندوانه هم افزایش یابد، در مورد سیبزمینی و پیاز منطقه جنوب تغییرات زیادی نخواهد داشت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت با اشاره به مطالعات انجام شده در اصلاح الگوی کاشت بیان کرد: طرح اصلاح الگوی کاشت تحت عنوان تناسب تولید انجام شد، این طرح سه لایه دارد که شامل خاک، اقلیم و اکولوژی گیاهی است که بر اساس این تحقیقات ظرفیت های تولیدی تمام کشور بررسی و نتایج بر اساس توانایی استان ها گروه بندی شد.
کشاورز اضافه کرد: بر اساس تعاریف و معیارهای جهانی الگوی کشت متاثر از ظرفیت های کشور در راستای توسعه اقتصادی، افزایش درآمد و امنیت غذایی است اما نباید این را فراموش کرد که اجرای طرح الگوی کشت متضمن مدیریت آب نیست در زمینه مدیران حوزه آب باید برنامه های خود را داشته باشند.
وی اذعان داشت: دولت باید با برنامه کنترل چاه های غیر مجاز و استفاده از پمپ های حجمی مدیریت آب را انجام و بحران پیش آمده را کنترل کند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه مدیریت آب درگرو الگوی کشت است توضیح داد: تولیدات کشاورزی ما باید بر اساس میزان اب موجود باشد اما این به این مهنی نیست که چاه ها را به روی کشاورزان ببندیم بلکه ما به دنبال اصلاح مصرف آب و الگوی مناسب کشت هستیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت در مورد تولیدات کشاورزی در برخی از استان ها گفت: بر اساس برنامه ها کاشت برخی محصولات مانند برنج به جز گیلان و مازندان در دیگر نقاط کشور باید محدود شود، با جایگزینی کاشت یونجه اما ناید خوراک دام به مخاطره بیفتد زیرا شیر که محصول دام است باید به مقدار کافی تولید شود.
کشاورز در ادامه در خصوص تولید با توجه به حضور صنعت برای استفاده و بهره وری از محصولات بیان کرد: مدیران به دنبال پیدا کردن صنایع برای خرید و تولیدات صنعتی در امر کشاورزی مانند کارخانه های تولید رب گوجه باشند زیرا در این صورت عرضه و خرید بهصورا تضمینی برای کشاورز است.
وی در پایان تاکید کرد: امیدوارم با این نشست در همکاری استان های جنوبی همچنینی برنامه های تعیین شده بهترین تولید و مدیریت را در عرصه کشاورزی داشته باشیم.
نظر شما