این نویسنده در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بیان این مطلب ، افزود : درشرایط موجود هیچکدام ازجوایز ازترس دولتی شدن ، به طرف آن نمی روند ، چون بعد ازآن دولت می خواهد در تمام مراحل داوری و جایزه حضور داشته باشد و نظر خود را اعمال کند ، در نهایت هم جایزه به آثاری تعلق می گیرد که حقشان نیست .
فتح الله بی نیاز تصریح کرد : خودم به تعدادی ازجوایز کمک می کنم ، ولی روحم از اتفاقاتی که در داوری های آن جوایز می افتد خبر ندارد . شاید حتی انتخاب آنها ، انتخاب من نباشد ولی من هیچ دخالتی نمی کنم .
وی ادامه داد : اگر دولت هم بتواند این چنین رفتار کند ، همانطور که در مورد برخی جوایز در شهرستانها رفتار می کند ، آهسته آهسته فاصله ای که بین دولت و فرهنگ افتاده برداشته می شود ، بین دولت و جریان روشنفکری نباید فاصله و تقابل وجود داشته باشد .
بی نیاز یاد آور شد : مثلا ادبیات مقاومت منحصر به دولت نیست ، دفاع را مردم انجام دادند ، اگر داورهای این جایزه هم از بین مردم و در برگیرنده طیف ها و اندیشه ها باشد و منحصر به ذهنیتی خاص نشود ، جایزه برای همه اعتبار پیدا می کند ، فرهنگ باید از قدرت منفک شود .
بی نیاز در مقایسه حضور جوایز ادبی در ایران و کشورهای دیگر گفت : در ایتالیا 4000 جایزه ادبی و در فرانسه 6000 جایزه ادبی وجود دارد . حتی اگر این آمار اغراق فرهنگ این دو کشور باشد ، نیمی از این تعداد که آمار درستی است در آمریکای لاتین دقیقا 18760 جایزه ادبی فعالیت می کنند . اما در ایران تعداد این جوایز به زحمت به تعداد انگشتان دو دست می رسد و با این حال دولت نه تنها کمک مالی نمی کند بلکه همیاری معنوی خود را نیز دریغ نمی کند . گاه یک جایزه هفته ها باید برای ادامه حیات پیدا کردن جایی برای برگزاری مراسم خود بدود .
این نویسنده و منتقد اظهار داشت : دولت حتی می تواند قسمتی از برنامه های رسانه های خود را به معرفی ادبیات اختصاص دهد تا از این طریق حتی بتواند ادبیات را به بخش خصوصی هم معرفی کند تا این بخش هم از حمایت کردن مالی ادبیات نترسد . متاسفانه این بخش جزو قشر بالنده جامعه نیستند . هر چه سرمایه شان بیشتر می شود ، بیشتر دریغ می کنند .
بی نیاز تصریح کرد : مطبوعات هم جوایز را بایکوت کرده اند . دولت باید به آنها هم فرصت و رخصت حمایت جوایز را بدهد .
وی خاطرنشان کرد : خود جوایز هم باید برای خود ساختاری فرهنگی تعریف کنند . اساسنامه ای درونی و بیرونی داشته باشند تا هم بتوانند اعتماد حامیان را جلب کنند و هم در صورت تغییر متولیان خود ، بتوانند ادامه حیات داشته باشند .
فتح الله بی نیاز جزو داوران امسال جایزه مهرگان ادب بوده است .
نظر شما