۲۵ دی ۱۳۸۵، ۸:۵۳

/ ستون "سرمقاله" اعتماد ملی/

ضرورت‌های جلوگیری از تنش

ضرورت‌های جلوگیری از تنش

سفر دکتر علی لاریجانی به عربستان‌سعودی و بازدید سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان‌سعودی در روزهای آینده از ایران نشان از رویدادهایی حساس و تعیین‌کننده در روابط دو کشور بزرگ و مسلمان ایران و عربستان‌سعودی دارد.ایران و عربستان‌سعودی همواره دو بال قدرتمند جهان اسلام بوده‌اند. نقش و پرستیژ سیاسی آنها تعادل‌بخش مناسبات سیاسی دولت‌های خاورمیانه از جنگ جهانی دوم به این سو بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در ستون سرمقاله امروز روزنامه اعتماد ملی چنین آمده است:  این وضعیت تاثیرگذار و تعیین‌کننده پس از انقلاب اسلامی نیز تداوم داشته است.هرچند مناسبات ایران و عربستان‌سعودی در منحنی ناصوابی سیر داشته اما بار مثبت و تعیین‌کنندگی آن بیشتر بوده است.این مناسبات تعامل‌بخش در دولتین هاشمی و خاتمی به نحو مطلوب و محسوسی بهبود پیدا نمود و روابط به گونه‌ای پیش رفت که دولتین عربستان و ایران در زمان خاتمی قرارداد مشترک امنیتی امضا کردند.

در آن سال‌ها دولت عربستان به تنهایی در مقابل تمامی فشارهای دولت‌های غربی خاصه آمریکا علیه ایران ایستادگی و مقاومت نمود. این سابقه مطلوب و قابل تعقیب متاسفانه چندان در دو سال اخیر پیگیری نشده است.در دو سال اخیر در حالی که دو کشور می‌توانند بر افق‌های بهتری دست یازند، هنوز ظرفیت‌های فراوانی دست نخورده باقی مانده است.


ایران و عربستان‌سعودی دارای دغدغه‌ها و آرمان‌های مشترکی هستند. مساله فلسطین مهم‌ترین آنها‌ست. هر دو دولت از تشکیل دولت مستقل فلسطینی حمایت می‌کنند. در سابقه هر دو دولت کمک‌های معنوی و مادی فراوانی به آرمان فلسطین وجود دارد. در عراق هر دو دولت خواهان تمامیت ارضی عراق، دولت مرکزی قدرتمند و ایجاد ثبات و ماندگاری در آن کشور هستند.

هر دو دولت اسرائیل را یک خطر بنیادی برای مسلمانان و دو کشور فرض می‌کنند. هرچند نوع برخورد دو دولت با دولت اسرائیل با تفاوت‌هایی همراه است اما به صورت بنیادین دو دولت از زیاده‌خواهی‌های اسرائیل نگران هستند.


دولت‌های ایران و عربستان‌سعودی به گونه‌ای در دسته‌بندی دولت‌های تئوکراتیک (مذهب محور) قرار دارند. دغدغه‌های آموزشی، فرهنگی و آموزشی در آنها مشترک است. تحقق یک جامعه دینی با کمترین آفات از اهداف هر دو نظام سیاسی است.هرچند اقلیتی از شیعیان در شرق عربستان ساکن هستند، ایرانیان از علاقه‌مندان دائمی سفر به مراکز مذهبی عربستان در مکه مکرمه و مدینه منوره هستند.

این تعلق خاطر علقه‌های وثیق امنیتی و اقتصادی بین دو کشور به وجود آورده است.امروز ثبات ایران، ثبات عربستان و تضمین امنیت عربستان‌سعودی تضمین امنیت ایران است. سیر شتابنده تحولات منطقه‌ای این اولویت نزدیکی را بیشتر می‌کند. در حالی که زمزمه‌هایی مبنی بر تلاش آمریکا برای جدایی ایران و عربستان‌سعودی به گوش می‌رسد، طرفین باید با هوشیاری مترصد شرایط خویش باشند.

بدیهی است نزدیکی عربستان‌سعودی و ایران مورد خواست آمریکا نمی‌باشد. امروز که دولت آمریکا در حل بحران عراق درمانده است، بی‌علاقه نیست که ابتدا ایران و سوریه را قربانی استراتژی نامعقول خود سازد.واضح می‌نماید که بنیادهای استراتژیک منافع عربستان‌سعودی در عراق در سبد آمریکا چیده نشده است.


این عربستان‌سعودی است که بیشترین فشارها را پس از حادثه یازدهم سپتامبر از سوی آمریکا متحمل شده است.پس عربستان نباید از یاد ببرد که پس از ایران و سوریه نوبت آن فرا می‌رسد.

روشن است دولت‌های ایران و عربستان‌سعودی باید با درک درست از منزلت و ظرفیت‌های طرفین، اجازه ماجراجویی را در ابتدا به نیروهای داخلی رادیکال خود ندهند و در ثانی اجازه جولان را به قدرت‌های بزرگ منطقه علیه منافع دو کشور مسلمان ندهند

کد خبر 434681

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha