به گزارش خبرنگار مهر، نشست پیوند آموزش های رسمی و غیر رسمی مهارتی در هفته ملی مهارت با حضور معاونینی از آموزش و پرورش، وزارت علوم تحقیقات و فن آوری، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور برگزار شد.
علی زرافشان معاون متوسطه آموزش و پرورش در این نشست با تبریک هفته ملی مهارت گفت: آموزش و پرورش بزرگترین دستگاه آموزش مهارت کشور است که ۳۸ درصد دانش آموزان دوره دوم متوسطه در شاخه کاردانش و فنی حرفه ای مشغول به تحصیل هستند. در شاخه کاردانش در بیش از ۱۵۰ رشته داریم و در شاخه فنی و حرفه ای ۴۰ رشته.
وی اضافه کرد: با استقرار پایه ۱۲ در سال تحصیلی پیش رو جمعیت دانش آموزی به بیش از ۹۰۰ هزار دانش آموز می رسد. برنامه ریزی درسی ما با هدف تربیت است. با وجود کاردانی پیوسته در این شاخه، سه سال از ۵ سال تحصیل دانش آموزان در شاخه های فنی و حرفه ای در آموزش و پرورش و دو سال در آموزش عالی است و ما در میانه هرم شغلی این دانش آموزان ایستاده ایم.
معاون آموزش متوسطه با بیان اینکه برنامه درسی بر اساس استانداردهای مهارت تامین می شود، بیان کرد: ما ۸ مجموعه بازنگری شده در این سال ها در شاخه کاردانش و فنی حرفه ای داشته ایم که برنامه نهم را نیز در دست داریم تا درس ها بر اساس بازار کار تهیه شود.
زرافشان اظهار کرد: تعداد دانش آموزان که هر سال از خروجی آموزش و پرورش به بازار کار وارد میشوند، ۳۰۰ هزار نفر است. به آمار شاغلین کشور که دقت کنیم می بینیم ۷۳ درصد شاغلین در کشور دیپلم و پیش دانشگاهی دارند که مستقیم از آموزش و پرورش وارد بازار کار می شوند و این نشان می دهد بار اصلی آموزش نیروی انسانی بخش خدمات و صنعت به عهده ماست.
وی بیان کرد: در سند تحول بنیادین به این موضوع توجه شده است که صرف آموزش مهارت به اشتغال منجر نمیشود برای همین ما به موضوع کارآفرینی توجه کردیم. در واقع طرح کاشف را برای یک میلیون و ۸۰۰ هزار دانش آموز سال گذشته اجرا کردیم که بر اساس استاندارد کارآفرینی در کشور، این طرح نوشته شده است. شناسایی استعدادها رو هم بر اساس آزمونی که دانشگاه تهران گرفت انجام دادیم.
معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه برگزاری کارگاه های کارآفرینی از برنامه های مهم آموزش و پرورش است، گفت: خروجی این طرح بازارچه های کارآفرینی است که پیوند بین آموزش و اشتغال است و در استان ها مراکز کارآفرینی را شکل دادیم. در خراسان رضوی نیز جشنواره ای برپا شد و از ۶۰ طرحی که به اشتعال منجر شد، تقدیر شد.
زرافشان اظهار کرد: صندوق حمایت از کارآفرینی از ۵ تا ۱۰ میلیون به طرح های کارآفرینی وام می دهد که فرصت خوبی است.
وی تصریح کرد: تاکید وزیر آموزش و پرورش این است که ما دانش آموزانی تربیت کنیم که در پایه ۱۱ کارخانه ها آنها را طلب کنند. طرح مهارتی که سال گذشته استارت زدیم در ۸ استان و در ده درصد مدارس بود که پیش بینی ما این است در سال تحصیلی جدید در هر استانی ۱۰ درصد را پوشش دهد که نزدیک ۳۰۰ هزار دانش آموز می شود.
وی اضافه کرد: در کتاب ایران مهارت پیش بینی آموزش و شناخت مهارت ها شده است. هدف ما در کتاب هایی که برای متوسطه اول تدارک دیدیم، آموزش و آشنایی دانش آموزان با رشته های فنی حرفه ای است چون در دورنمای ما این برنامه تکلیف شده که ۵۰ درصد دانش آموزان در متوسطه دوم جذب رشته های فنی حرفه ای و کاردانش بشوند. دو درس در این زمینه داریم که یکی پودمان های مهارتی را آموزش می دهد و دیگری درس هنر است.
معاون وزیر بیان کرد: بسیاری از داوطلبان رشته هنر کسانی هستند که از طریق این درس ها با هنر آشنا شده اند. ما در میان داوطلبان هنر بسیاری از دانش آموزان شاخه نظری را هم مشاهده می کنیم و حتی افرادی در شاخه فنی و حرفه ای و کاردانش. امیدواریم هنر هر روز بیشتر از گذشته مورد توجه قرار بگیرد.
زرافشان در ادامه به تاسیس مرکز فن آوری و استارت آپ های دانش آموزی اشاره کرد و گفت: ما مایل هستیم دانش آموزان از ابتدا با نوآوری در بازار کسب حضور پیدا کنند. اولین مرکز نوآوری ما به نام مریم میرزاخانی در منطقه ۲ شهر تهران کارش را آغاز کرده است.
وی اظهار کرد: برنامه اجرای مجدد طرح کاشف در پایه هفتم را نیز دوباره در دستور کار سال تحصیلی جدید داریم. تاسیس مرکز توسعه شایستگی در دانشگاه های مشترک نیز یکی از کارهای اشتراکی ما با دیگر حوزه هاست. ما تعدادی مدرسه شبانه روزی در حوزه فنی حرفه ای در مناطق کمتر برخوردار و روستایی داریم که طرح خوداتکایی در آنها اجرا می شود. آموزش همراه با تولید نیز پیش از این تنها در هنرستان های کشاورزی انجام می شد اما در حال حاضر در تمام رشته ها در کنار آموزش به تولیدات قابل عرضه در بازار و قابل رقابت با بازار نیز توجه داریم.
معاون وزیر آموزش و پرورش در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر پیرامون چالش های منابع مالی، نیروی انسانی برای تجهیز هنرستان ها، گفت: ما با توجه به هدف گذاری برنامه ششم توسعه که باید ۵۰ درصد سهم متوسطه دوم به فنی حرفه ای و کاردانش اختصاص پیدا کند، باید بگویم نیازمند توجه جدی برای اجرایی شدن این مهم هستیم. این نوع آموزش های فنی و حرفه ای هم به مواد مصرفی نیاز دارد و هم تجهیزات به روز و هم نیروی انسانی متخصص و استاد کار. ردیف خاصی در بودجه برای تجهیز هنرستان ها هر سال لحاظ می شود، سال ۹۶ این رقم ۵۲ میلیاردتومان بود که ابلاغ هم شد اما در بودجه سال ۹۷ این رقم به ۳۷ میلیارد تومان کاهش پیدا کرده که این کاهش با جهت گیری برنامه توسعه ششم سازگار نیست.
معاون آموزش متوسطه ادامه داد: هم دولت و هم مجلس شورای اسلامی باید به این هدف گذاری در قانون در اختصاص بودجه توجه کنند. الان پایه تحصیلی دوازدهم نیز اضافه شده است و به جای دو سال هنرستان، سه سال خواهیم داشت که خودش یعنی اضافه شدن یک جمعیت ۳۰۰ هزار نفری که هم به امکانات و فضا نیاز دارند و هم در حوزه منابع انسانی به نیرو. ما برای ۱۶ هزار دانش آموز کسری نیرو خواهیم داشت که باید برایش ردیف استخدامی در نظر گرفته شود. باید خروجی دانشگاه شهید رجایی که متخصصین ما را تربیت می کند، بیشتر شود.
نظر شما