به گزارش خبرگزاری مهر، در جلسهای با حضور مدیرعامل و قائم مقام موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان، مدیران عامل شرکتهای پتروفرهنگ و سرمایه گذاری فرهنگیان و همچنین مدیران بانک صادرات ایران، قرارداد خرید ۵۱ درصد از سهام شرکت انرژی سپهر نهایی شده و به امضا رسید.
مهدی نیکدل، مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در این جلسه با اشاره به اینکه مزیت نسبی کشور ایران در حوزه انرژی و پتروشیمی است، گفت: مدیران صندوق ذخیره فرهنگیان ضمن گسترش سرمایه گذاری در این حوزه و تبدیل سرمایه های غیر مولد به سرمایه های مولد و سودآور، گام بسیار بزرگی برای تضمین سودآوری این مجموعه در سال ها و دهه های آتی برداشته اند که فرهنگیان عضو موسسه از آن بهره مند خواهند شد.
وی افزود: شرکت پتروفرهنگ از شرکتهای تابعه موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر مالک بخشی از سهام چندین شرکت و پروژه عظیم پتروشیمی در کشور است که می توان به پتروشیمی مروارید، پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی مارون و همچنین چندین پروژه و طرح پتروشیمی اشاره کرد.
نیکدل یادآور شد: پتروفرهنگ با خرید ۵۱ درصد از سهام انرژی سپهر عملا به یکی از قطب های پتروشیمی کشور و حتی خاورمیانه به ویژه در حوزه تولید متانول تبدیل خواهد شد که در آینده می تواند حتی در تعیین قیمت این فرآورده پتروشیمی نیز نقش داشته باشد. این بدان معنی است که عملا بخشی از بازار پتروشیمی کشور و حتی جهان در دست معلمان عضو صندوق ذخیره فرهنگیان خواهد بود.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان تصریح کرد که خرید سهام این شرکت به صورت اعتباری بوده است.
حجت الله صیدی مدیرعامل بانک صادرات در مراسم امضای این قرارداد با اشاره به اینکه شرکت پتروفرهنگ و صندوق ذخیره فرهنگیان با توجه به سابقه فعالیت در حوزه پتروشیمی، گزینه بسیار خوبی برای اداره شرکت انرژی سپهر هستند، گفت: حوزه پتروشیمی یک کار کاملا تخصصی است و باید به دست متخصصان این حوزه سپرده شود.
وی با ابراز خوشحالی از واگذاری بخشی از سهام شرکت انرژی سپهر به شرکت پتروفرهنگ، افزود: از آنجایی که صندوق ذخیره فرهنگیان متعلق به معلمان و فرهنگیان کشور است، مسلما هر اقدامی در راستای افزایش سودآوری برای آنها، نوعی وظیفه و آرزوی قلبی ماست.
در راستای سیاستهای کلی کشور مبنی بر عدم بنگاهداری بانکها و تمرکز آنها بر روی وظایف اصلیشان همچون تخصیص منابع، عملیات اعتباری و مالی، نقل و انتقال وجوه و غیرهبه عنوان یک نهاد اقتصادی، فرصتی بسیار مناسب برای هلدینگ پتروفرهنگ پدید آورد تا با توجه به تجارب ارزنده خود از چنین فرصتهایی کمال استفاده را ببرد. از این رو، خرید بخش اعظم شرکت انرژی سپهر در مردادماه سال جاری در این راستا صورت پذیرفت.
شرکت انرژی سپهر در سال ۱۳۸۸ توسط بانک صادرات تأسیس شده و شامل پروژههای متانول سبلان، دنا، سیراف و اوره آمونیاک لاوان است. ظرفیت اسمی تولید هر یک از واحدهای متانول معادل ۵ هزار تن در روز متانول گرید AA بوده و از تکنولوژی شرکت دانمارکی تاپسو بهرهمند است.
شرکتهای سبلان و دنا در فاز ۲ منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) و شرکت سیراف در شهر دیّر موقعیت بسیار مناسبی جهت تولید محصول ارزشمند متانول و صادرات به بازارهای جهانی دارند.
پیشرفت پروژه سبلان حدود ۷۴ درصد (پیش بینی زمان بهره برداری ۱۳۹۸)، پروژه دنا حدود ۵۷ درصد(پیش بینی زمان بهره برداری ۱۳۹۹) و پروژه سیراف در حدود ۳۷ درصد (پیش بینی زمان بهره برداری ۱۴۰۱) است. پروژههای سبلان و دنا با استفاده از فاینانس کشور چین و پروژه سیراف با استفاده از فاینانس صندوق توسعه ملی در حال ساخت است و از خط لوله سراسری گاز به عنوان خوراک استفاده خواهد کرد.
نرخ بازگشت سرمایه مناسب، ارزش فعلی بالای پروژهها و پیشرفت قابل توجه بخشی از آن، انگیزه خرید سهام شرکت انرژی سپهر را در شرکت پتروفرهنگ و صندوق ذخیره فرهنگیان ایجاد کرد.
سایر مزایای مترتب بر این پروژهها به شرح زیر است:
تامین منابع ارزی و پیشرفت فیزیکی مناسب (صرفهجویی در زمان و فرصت استفاده موثرتر از بازار نهایی حداقل به مدت ۵ سال)؛
داشتن مجوزهای مورد نیاز از جمله مجوز خوراک، مجوز محیط زیست، تخصیص زمین، داشتن تضامین حاکمیتی و وثایق ارزان قیمت؛
بخش قابل توجهی از تجهیزات اصلی و همچنین دانش فنی مورد نیاز طرحها خریداری و یا سفارش گذاشته شده است؛
باتوجه به عدم امکان استفاده از هرگونه فاینانس جدید و عقد قرارداد تکنولوژی، خرید این طرح میتواند به تداوم توسعه برنامههای موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان در صنعت پتروشیمی کمک شایان توجهی کند؛
با توجه به اینکه متانول در ابتدای زنجیره پتروشیمی قرار دارد، لذا تولید متانول عملا به معنای ایجاد فرصت در توسعه صنایع پایین دستی در آینده نه چندان دور خواهد بود.
شرکت پتروفرهنگ با توجه به در اختیار داشتن بیش از ۹۰ درصد از سهام شرکت متانول کیمیای پارس خاورمیانه، با خرید این سه طرح به مهمترین تولیدکننده محصول متانول در خاورمیانه تبدیل شده و در میان بزرگترین هلدینگهای صنعت پتروشیمی قرار خواهد گرفت.
پیشبینی مقادیر عرضه و تقاضای متانول از ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۵ نشان میدهد که مجموع ظرفیت نصب شده تولید متانول در جهان در سال ۲۰۱۵ در حدود ۱۱۲ میلیون تن و پیشبینی ظرفیت جهانی تولید متانول تا ۲۰۲۵، با حدود ۴۸% افزایش، ۱۶۶ میلیون تن در سال خواهد بود. از این میان سهم کشور ایران در خاورمیانه بسیار مورد توجه بوده و کشور چین به عنوان مهمترین بازار هدف در صنعت تولید متانول وابستگی شدیدی به تولید این محصول در ایران خواهد داشت.
متانول یکی از مهمترین محصولات پتروشیمی است که عمدتا با استفاده از خوراک گاز طبیعی تولید می شود. تنوع قابل توجه صنایع پایین دستی که میتوان مستقیما یا غیر مستقیم بر مبنای متانول تعریف کرد و همچنین مصارف روزافزون متانول که در آنها متانول به عنوان محصول نهایی مورد استفاده قرار میگیرد موجب شده است متانول به عنوان یکی از واحدهای سازنده پتروشیمی، کشش GDP بالایی دارد. محصولات پایین دست متنوع این محصول از یک سو و سهولت حمل آن از سوی دیگر از عواملی هستند که موجب اهمیت این محصول در صنعت پتروشیمی است.
نظر شما