به گزارش خبرگزاری مهر " کنث پولاک" (Kenneth M. Pollack ) مدیر پژوهش مرکز سیاست خاورمیانه "سابان" در انستیتو بروکینگز آمریکا درگفتگویی با شبکه سی بی اس آمریکا در پاسخ به این سوال که اگر ایران به طور موفقیت آمیزی برنامه هسته ای خود را توسعه دهد این امر چه نتایجی برای آمریکا خواهد داشت، گفت:"ما واقعا نمی دانیم که ایران تا چه حد به دستیابی توانایی برای تولید بمب هسته ای نزدیک است و این بخشی از هشدار است. مسلما آنها از آنچه که بسیاری حتی پنج سال پیش گفته بودند، به آن نزدیکترند."
پولاک درپاسخ به این سوال که اطلاعات آمریکا درباره اوضاع اخلی عراق دچار اشکال بوده وچطور می تواند درباره آنچه که درباره اوضاع داخلی در ایران گفته شده، مطمئن باشد، تصریح کرد:"جامعه ایران بسیار بازتر از عراق است؛ اوضاع ایران با توجه به ترس مردم عراق از صدام بسیار متفاوت است. مطبوعات ایران بسیار بازتر هستند و ایرانیها می توانند از دولت خود انتقاد کنند و غربیها دستیابی بیشتری به جامعه ایران و آنچه که آنها به آن فکر می کنند ، دارند. اما سیاست ایران پیچیده است و همین امر رفتار ایران را غیرقابل پیش بینی می کند، البته ما نباید فرض کنیم که اطلاعات کاملی درباره آنها داریم."
این کارشناس برجسته بروکینگز درباره گفتگوهای مستقیم آمریکا با ایران که کمیته بیکر- همیلتون ( گروه تحقیق عراق) به آن اشار کرده، گفت: " این مسئله واقعا ایده ای است که کارشناسان مختلف دیدگاههای متفاوتی درباره آن دارند. نظر شخصی من این است که آمریکا باید با ایران گفتگو کند، اما ما باید درباره اینکه چه گفتگوهایی با ایران می تواند محقق شود، واقع بین بین باشیم. "
پولاک معتقد است:"گفتگو بین دو طرف به چندین دلیل سودمند است. نخست آنکه ما در عراق دروضعیت وخیمی قرار داریم در حالیکه مسلما ایران دارای برخی نفوذهای قابل ملاحظه است و ما باید از آنها بخواهیم از این منفعت برای کمک به ما در ثبات این کشور و نه برای مبارزه با آن استفاده کنند. "
وی افزود:"من شخصا فکر می کنم که دولت آمریکا درباره میزان آسیبی که ایران در حال ایجاد درعراق است، زیاده روی می کند همانطور که درباره نقش سوریه در سالهای 2004 تا 2005 زیاده روی کرد. مشکلات عراق تقریبا و به طور کلی نتیجه اشتباهات ما و ضعف آنها (عراقیها) ست و اگر ایران وجود نداشت؛ مشکلات ما در حد بسیاری کمی متفاوت ازآنچه که هم اکنون است، بود. اما با توجه به این ضرب المثل که دندان اسب پیشکشی را نمی شمارند، ما باید هر کاری را که می توانیم برای اطمینان از کمک آنها در جهت کمک به طرح رئیس جمهوری انجام دهیم و توجهی به این مسئله نداشته باشیم که آیا این امر موفق خواهد شد یا خیر."
به گزارش مهر، پولاک تصریح کرد:" ما همچنین باید مردم ایران را مطمئن کنیم که منظور ما وارد کردن هیچ گونه آسیبی به آنها نیست و ما خواستار روابط خوب با آنها هستیم. بدون آنکه تا حد زیادی وارد بحث شویم، این مسئله یکی از کلیدها در جهت کنار گذاشتن برنامه هسته ای آنها خواهد بود. اما باید درباره اینکه چه گفتگوهایی با ایران می تواند محقق شود، بسیار واقع بین باشیم. ممکن است جدا کردن مسئله هسته ای از مسئله عراق بسیار سخت باشد و ممکن است که ایرانیها درخواست کنند تا در ازای کمک آنها به عراق امتیازاتی را در برنامه هسته ای خود کسب کنند. همانطورکه آنها منبع اصلی مشکلات ما در عراق نیستند؛ بنابراین ما نیز نباید از آنها انتظار داشته باشیم تا پاسخ این مشکلات باشند."
این کارشناس موسسه بروکینگز درباره آمادگی آمریکا برای اقدام نظامی علیه ایران افزود:" من امیدوارم که بتوانم به شما بگویم که این مسئله غیر ممکن است، اما فکر نمی کنم که اینگونه باشد. من فکر می کنم که جنگ با ایران در نهایت آشفتگی خواهد بود و برای ما بسیار بیشتر از آنچه که به دست می آوریم هزینه در بر خواهد داشت. در حالیکه بسیاری از اعضای دولت آمریکا با آن موافق هستند، دیگران موافقتی با آن ندارند . من هم ازحرکتهای نظامی رئیس جمهور و همچنین شعارهای تهدید کننده غیرالزامی وی دربرابرایران بسیار نگران هستم. "
پولاک خاطر نشان کرد: " میزانی از فشار آرام بر ایران در جهت توقف عملیاتهای خطرناک تر آنها می تواند سودمند باشد و احتمالا ایرانیها تحت این شرایط عقب نشینی خواهند کرد؛ اما سیاست رئیس جمهور(آمریکا)خطر وارد کردن مسئله غرور ملی ایران، منافع استراتژیک آن و ترس واقعی از آمریکا را ایجاد می کند.علاوه بر این هنوز برخی از اعضای دولت آمریکا بر این باورند که ایران هرگز برنامه هسته ای خود را کنار نخواهد گذاشت و بنابراین آمریکا در نهایت مجبور می شود تا وارد جنگ با آن شود. تعداد این افراد در اقلیت بوده ، اما به نظر می رسد که تفکر آنها بخشی از سیاست جنگجویانه جدید دولت آمریکا در قبال ایران باشد. "
وی در پایان یادآور شد:"من بار دیگر می گویم که میزانی از فشار ممکن است در متوقف کردن فعالیتهای ایران درعراق که واقعا زیانبار است، سودمند باشد. اما همانطور که " تدی روزولت" گفته است، من بیشتر ترجیح می دهم ببینیم که آمریکا با ملایمت سخن می گوید و یک " چماق بزرگ" را در دست دارد."
نظر شما