۱۹ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۲۳

در گفت و گو با مهر مطرح شد؛

احتمال مقطعی بودن «ترسالی»/ همه چیز در مورد بارور کردن ابرها

احتمال مقطعی بودن «ترسالی»/ همه چیز در مورد بارور کردن ابرها

خرم‌آباد- مدیرکل هواشناسی لرستان، تاکید کرد: «ترسالی» ممکن بوده که مقطعی باشد و در یک سال رخ دهد.

ناصر هاشمی در گفت و گو با خبرنگار مهر در سخنانی با اشاره به تدوین چشم انداز حوزه هواشناسی استان، اظهار داشت: این چشم انداز مبتنی بر سازمان هواشناسی کشور تعریف شده است.

خشکسالی در ۹۹.۲ درصد مساحت لرستان

وی ارتقای جایگاه هواشناسی لرستان در کشور را از اهداف این چشم انداز عنوان کرد و گفت: راهبری و هدایت نیروهای شایسته، استفاده از فناوری های نوین و تکنولوژی ها برای تولید و تحلیل داده های قابل اعتماد، تامین منابع اقتصادی، ارتقا سلامت حمل و نقل، کاهش اثرات بلایای جوی، حفاظت از محیط زیست، جان و مال مردم از دیگر اهداف این چشم انداز است.

مدیرکل هواشناسی لرستان با تاکید بر اینکه امروز به دلیل اینکه بارندگی ها کم شده احساس می کنیم که نیاز به هواشناسی داریم، گفت: شدت بارندگی ها در مدت کوتاهی است، شدت و مدت ها تغییر کرده است، بارندگی ها به صورت رگباری بوده و در مدت کوتاهی اتفاق می افتدد و در این راستا باید به هواشناسی توجه ویژه ای داشته باشیم.

هاشمی در ادامه سخنان خود با اشاره به موضوع خشکسالی در استان، تصریح کرد: اولین خشکسالی که رخ می دهد، خشکسالی هواشناسی است، وقتی بارندگی ها کمتر از نرمال باشد اولین خشکسالی، یعنی خشکسالی هواشناسی رخ می دهد.

طی ۱۰ سال گذشته بارندگی ها کمتر از وضعیت مطلوب بوده و از ۶۴۰ میلی متر به ۵۰۰ میلی متر میانگین بارش استان رسیده ایم وی با بیان اینکه دومین خشکسالی، خشکسالی کشاورزی و سپس هیدرولوژی است و وقتی آب های زیرزمینی کاهش پیدا می کند این خشکسالی رخ می دهد افزود: همچنین خشکسالی اجتماعی را داریم که بر روی اقتصاد مردم تاثیر گذار است.

مدیرکل هواشناسی لرستان با اشاره به خشکسالی لرستان بر اساس استاندارد شاخص نرمال طی ۱۰ سال گذشته تا شهریورماه، گفت: تنها دو دهم دصد مساحت لرستان در حد نرمال بوده است و ۹۹.۲ درصد مساحت لرستان از خشکسالی خفیف تا بسیار شدید مواجه بوده است.

سناریویی به نام تغییر اقلیم

هاشمی با تاکید بر اینکه طی ۱۰ سال گذشته بارندگی ها کمتر از وضعیت مطلوب بوده و از ۶۴۰ میلی متر به ۵۰۰ میلی متر میانگین بارش استان رسیده ایم، افزود: طی یک سال گذشته تا پایان مهر ماه امسال ۷۱.۳ درصد مساحت لرستان خشکسالی خفیف تا بسیار شدید داشته است و وضعیت نرمال نیز ۲۸.۷ درصد بوده است.

وی با بیان اینکه تا کنون بیش از ۶۰.۲ میلی متر بارش باران را داشته ایم و نسبت به وضعیت نرمال ۳۷ درصد بوده است، گفت: بارندگی ها در حال حاضر ۵۸ درصد بیشتر از وضعیت نرمال است.

مدیرکل هواشناسی لرستان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت ۱۴ ایستگاه سینوپتیک اصلی و تکمیلی، یک ایستگاه تحقیقات کشاورزی، ۸۷ ایستگاه باران سنجی و سه ایستگاه جاده ای در لرستان، گفت: بر اساس آمار کارشناسان تغییر اقلیم به طور قطع اتفاق افتاده است و در حال وقوع است.

در سال ۲۰۹۰ در ناحیه زاگرس و لرستان اتفاقی رخ می دهد که ۲۰ درصد کاهش بارندگی در سطح استان را داشته باشیم هاشمی با بیان اینکه سناریورهای مختلفی در مورد تغییر اقلیم وجود دارد، گفت: تا سال ۲۰۹۰ پیش بینی این بوده اگر انتشار گازهای گلخانه ای افزایش پیدا کند دو تا سه درجه افزایش دما را داشته باشیم.

وی، بیان داشت: کاهش بارندگی ها از بیش از ۶۰۰ میلی متر به ۵۲۰ میلی متر در استان، تغییر نوع بارندگی ها از جامد و برف تبدیل به مایع و باران، افزایش ۱.۵ درجه ای دما طی ۵۰ سال گذشته، کاهش بیش از ۷۰ میلی متری باران در کشور از دهه ۴۰ تا کنون، وقوع بارندگی ها در مدت کوتاه و شدت زیاد و ... از نشانه های تغییر اقلیم است.

«ترسالی» مقطعی است/ همه چیز در مورد «بارور» کردن ابرها

مدیرکل هواشناسی لرستان با بیان اینکه در سال ۲۰۹۰ در ناحیه زاگرس و لرستان اتفاقی رخ می دهد که ۲۰ درصد کاهش بارندگی در سطح استان را داشته باشیم، گفت: «ترسالی» ممکن بوده که مقطعی باشد و در یک سال رخ دهد، اما اینکه ما به دوران بارش ۷۰۰ و ۸۰۰ میلی متر برسیم و مجدد این دوران تکرار شود را نخواهیم داشت، بارندگی ها در حد همین مقدار است و ما باید خود را با این شرایط بارش باران از ۴۴۰ میلی متر تا ۵۲۰ میلی متر سازگار کنیم.

هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع «بارور کردن» ابرها اشاره کرد و گفت: کشورهای روسیه و اسپانیا سرآمد این امر هستند و در کشور ایران نیز اتفاق افتاده است.

حداکثر زمانی که ابر  بعد از «باروری» ریزش دارد ۲۰ دقیقه است، این امر حداکثر ۱۰ درصد به میزان بارندگی ها اضافه می کند وی با بیان اینکه زمانی در استان مرکزی این امر صورت گرفت و ۱۷ سورتی پرواز انجام شد و ابرها را در مرز بین لرستان و همدان «بارور» کردند، افزود: البته بارندگی آن باید بر اساس نقاط شاهدی اندازه گیری شود، با هواپیما و یا با توپ به داخل ابرها شلیک می کنند، البته باید ابرهای سرد با رطوبت مناسبی تشکیل شود و سپس جاذبه رطوب هایی به این ابرها اضافه می کنند و موجب جمع آوری رطوبت داخل ابر می شود و ریزش بارندگی می شود.

مدیرکل هواشناسی لرستان، تاکید کرد: حداکثر زمانی که ابر  بعد از «باروری» ریزش دارد ۲۰ دقیقه است، این امر حداکثر ۱۰ درصد به میزان بارندگی ها اضافه می کند، اگر همه شرایط مهیا باشد و ابرها به روش مناسب «بارور» کنیم ما ۵۲۰ میلی متر باران داریم و اگر ۱۰ درصد به آن اضافه شود حدود ۵۰ میلی متر به میزان بارندگی اضافه می شود.

هاشمی با بیان اینکه «باروری» ابرها هزینه های بسیار زیادی دارد، افزود: «باروری» ابرها از سوی یک مرکز در اختیار وزارت نیرو انجام می گیرد و مرکز ملی «بارور» قرار بود که در لرستان نیز ایجاد شود اما از لحاظ هواشناسی یک امر رد شده و مردودی است و به لحاظ اقتصادی به صرفه نیست.

کد خبر 4453924

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha