به گزارش خبرنگار مهر ، منطقه ویژه اقتصادی عسلویه که در شرق استان بوشهر و در حاشیه خلیج فارس قرار گرفته ، به منظور بهره برداری از منابع نفت و گاز حوزه پارس جنوبی و انجام فعالیت های اقتصادی در زمینه نفت و گاز و پتروشیمی تاسیس شده است.
بر اساس آخرین برآوردهای انجام شده ، میزان ذخایر میدان گازی پارس جنوبی بیش از 14 تریلیون متر مکعب گاز طبیعی و بیش از 18 میلیارد بشکه میعات گازی است و گفته می شود حدود 9 درصد کل ذخایر گازی جهان از این منطقه تامین می شود و طبیعتا درآمد بسیاری از این طریق به دست می آید این در حالی است که سهم مردم منطقه و استان از این درآمدها و امکانات ، صفر است و حتی در خود استان بوشهر نیز لوله کشی گازانجام نشده است.
یکی از اهداف اجرای پروژه های در عسلویه فراهم کردن زمینه اشتغال در منطقه و جذب نیروی کار بومی و همچنین استانهای همجوار و رفع محرومیت زدایی بوده است در صورتی که از زمان آغاز اجرای پروژه های اقتصادی در منطقه اکثر مردم بومی استان بوشهر که در گذشته به کشاورزی و دامداری و همچنین صید اشتغال داشتند ، زمین های خود را ازدست داده و بیکار شده اند.
همچنین وجود کشتی ها در منطقه عسلویه باعث آلودگی آب دریا شده است و بر همین اساس مردم دیگر نمی توانند به صید ماهی بپردازند بنابراین یکی دیگر از راههای کسب در آمد ، معیشت و اشتغال نیز از آنان گرفته شد.
براساس آمارهای موجود 98 درصد نیروهای کارگر منطقه غیر بومی و فقط 2 درصد نیروها از میان مردم بومی استان هستند بنابراین می توان گفت که پیشرفت صنعت برای مردم منطقه نه تنها سودی نیز نداشته بلکه به ضرر آنها نیز بوده است .
از سوی دیگر ، وجود 63 هزار نیروی کار که حدود 80 هزار نفر آنان نیروی غیر بومی و مهاجر از استانها و کشورهایی مانند کره ، فرانسه ، ژاپن و چین هستند با فرهنگ ها و روش های زندگی مختلف باعث بروز مشکلات بسیاری برای مردم بومی ساکن در منطقه شده و بر روی فرهنگ ساکنان نیز تاثیر منفی به سزایی گذاشته است.
مردم بومی عسلویه در گذشته حتی سیگار نیز استفاده نمی کردند اما این امر این در حالی است که امروزه اعتیاد و ناهنجاریهای اجتماعی و اخلاقی مهم ترین معضل و مشکل منطقه عسلویه شده است و مواد مخدر به راحتی در منطقه خرید و فروش می شود به همین دلیل مردم بومی از این مشکلات و آسیبهای اجتماعی در رنج هستند.
یکی دیگر از معضلاتی که مردم عسلویه با آن مواجه هستند گران شدن بیش از حد زمین در این منطقه است و به گفته ساکنان بومی پس از اجرای پروژه های تاسیسات نفت و گاز در منطقه قیمت زمین به حدی گران شد ( 2 برابر قیمت های فعلی تهران) که مردم بومی توان خرید و یا حتی اجاره آن را ندارند.
جمعیت عسلویه قبل از آغاز پروژه ها حدود 24 هزار نفر بوده اما امروز تعداد جمعیت این منطقه با وارد شدن نیروی کار مهاجر به حدود 100 هزار نفر رسیده است بنابراین با افزایش چندین برابری جمعیت باید امکانات این منطقه نیز همزمان با پیشرفت صنعت رشد می کرد در صورتی که عملا این اتفاق رخ نداد و امکانات رفاهی و فرهنگی موجود با 10 سال گذشته هیچ تفاوتی نداشته و به همین دلیل می توان ریشه بروز بسیاری از ناهنجاری ها و آسیبهای اجتماعی را در نبود امکانات در منطقه عنوان کرد .
در منطقه عسلویه حتی یک سینما ، مجتمع فرهنگی و یا یک ورزشگاه برای پرکردن اوقات فراغت و استفاده مردم بومی و کارگران وجود ندارد و این افراد جایی را ندارند که در حین ساعت کوتاه استراحت و بیکاری خود از آن استفاده کنند ، به همین دلیل است که شاهد بروز آسیبهای مختلف در منطقه هستیم.
در بدو ورود به عسلویه ؛ آنچه چشمها را می نوازد ، وجود گروههای مختلف متکدیانی است که بیشتر آنان زنان و دختران جوان هستند. این افراد از کشور پاکستان و استان سیستان و بلوچستان وارد این منطقه می شوند.
به گفته مشاورعالی مدیرعامل و رئیس کمیته امور اجتماعی منطقه عسلویه ، این زنان و دختران در قالب گروههای تکدی گری وارد عسلویه می شوند اما عملا اقدام به خرید و فروش مواد مخدر و انجام ناهنجاری های دیگری می کنند که باید نیروی انتظامی با جدیت بیشتری نسبت به جمع آوری این افراد اقدام کند.
عبدالله حاجیانی می افزاید: آلودگی هوا ، وضعیت نامناسب جاده های استان و به تبع آن تصادفات ، نبود امکانات رفاهی و تفریحی ، نرخ بالای بیکاری ، شیوع اعتیاد ، بروز ناهنجاریهای اخلاقی و... از جمله مشکلاتی است که مردم و کارگران در عسلویه با آنها مواجه هستند.
وی به عدم استفاده از نیروهای بومی در عسلویه اشاره داشته و تاکید می کند: بر اساس مصوبه هیئت دولت شرکتها باید 50 درصداز نیروهای کار خود را از میان افراد بومی انتخاب کنند در صورتی که در عسلویه خلاف مصوبه هیئت دولت عمل شده است ، به همین دلیل تعداد زیادی از مردم بومی استان بیکار هستند.
در هر کمپ موقت عسلویه 20 هزار نفر زندگی می کنند که در این میان افراد مختلفی اعم از افراد تحصیل کرده و بی سواد وجود دارند که به دلیل نبود امکانات رفاهی در کمپ ها ، ناهنجاریهای مختلفی اتفاق می افتد.
رئیس کمیته امور اجتماعی منطقه آزاد عسلویه ، حل مشکلات منطقه را منوط به طرح برنامه های طولانی مدت و همکاری بیشتر مسئولان کشور دانسته و می افزاید: مسئولان باید هرچه سریعتر جلوی پیشرفت آسیبهای اجتماعی در منطقه را بگیرند و اقداماتی در جهت کاهش این معضلات انجام دهند در غیر این صورت در آینده ای نه چندان دور وضعیت بسیار بدی بر منطقه حاکم خواهد شد.
از سوی دیگر ، مدیرکل پیشگیری بهزیستی بوشهر ، روی آوردن کارگران عسلویه به اعتیاد را به دلیل مشکلات و کمبود امکانات رفاهی ، اجتماعی و فرهنگی و همچنین تسکین دردهایشان برای افزایش نیروی کارایی دانسته و می گوید: این افراد ماههای طولانی از خانواده خود دور هستند و همچنین کار بسیار سختی نیز دارند ، به همین دلیل برای تسکین دردهای خود به مصرف مواد مخدر روی می آورند.
زرین تاج زند می افزاید: در منطقه عسلویه توسعه پایدار صورت نگرفته و مردم بومی حق دارند که از این بابت گله مند باشند به همین دلیل برای رفع مشکلات مسکن و اشتغال مردم بومی ، باید چاره ای اندیشیده شود.
وی ادامه می دهد: در هر کمپ موقت حدود 20 هزار کارگر زندگی می کند در حالی که از کوچک ترین امکانات تفریحی و رفاهی بی بهره هستند و حتی تلویزیون ندارد و عدم استفاده درست از اوقات فراغت ، باعث بروز مشکلات و آسیبهای اجتماعی و فرهنگی می شود.
وی می گوید: برای درمان معتادان در شهر عسلویه با همکاری شرکت پتروشیمی موافقت اصولی برای تاسیس 2 مرکز درمان اعتیاد سرپایی صادر شده که امیدواریم بزودی اقدامات لازم برای این امر آغاز شود.
مدیرکل پیشگیری استان بوشهر می افزاید: البته از سال 83 با همکاری بهزیستی و شرکت پتروشیمی مرکز مشاوره و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در کمپ اقامت این کارگران راه اندازی شده است و بیش از 31 هزار کارگر نیز از آموزشهای لازم برخوردار شده اند.
به گفته وی ، همچنین در زمینه اعتیاد و ایدز نیز از کارگران آزمایشاتی به عمل آمده و در صورت بروز اعتیاد به دلیل نبود مرکز درمانی ، افراد معتاد به انجمن معتادان بهبود یافته ارجاع داده شده اند اما متاسفانه شرکت های نفت و گاز با بهزیستی در این زمینه همکاری نکرده اند .
مسئول حراست کمپ موقت کارگران شرکت پتروشیمی نیز در خصوص معضل اعتیاد کارگران می گوید: متاسفانه مواد مخدر به دلیل مشکلات عسلویه و نبود امکانات رفاهی و تفریحی در سطح وسیعی در منطقه مصرف می شود و شاید بتوان گفت که حدود 75 درصد کارگران معتاد هستند.
حسین آزاد می افزاید: تریاک ، حشسش و هروئین به ترتیب موادی هستند که معتادان مصرف می کنند و کارگرانی که روزانه 14 ساعت کار می کنند ، باید یک مواد تسکین دهنده ای باشد که بتوانند درد و سختی کار را تحمل کنند.
وی با اشاره به اینکه با معتاد برخورد جدی نمی شود ، می گوید: متاسفانه همکاری نیروی انتظامی در این رابطه ضعیف است و برخورد جدی با ورود و خرید و فروش مواد انجام نمی دهد البته ما افرادی که در کمپ معتاد باشند را برای ترک می فرستیم اما این اقدام جوابگو نیست.
مدیرکل بهزیستی استان بوشهر نیز می گوید: سال گذشته قرار بود تفاهمنامه ای برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی در منطقه عسلویه امضا شود در صورتی که تا کنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته و این تفاهمنامه نیز امضا نشده است.
صدیق راد می افزاید: البته بهزیستی اقدامات و تفاهمنامه هایی در زمینه کاهش آسیب به امضا رسانده اما هنوز اجرایی نشده است.
وی ادامه می دهد: اعتباری تحت عنوان کاهش آسیب و اعتیاد به منطقه عسلویه اختصاص داده نشده البته درخواست این امر صورت گرفته اما موافقت نشده است.
مدیرکل بهزیستی استان بوشهر می گوید: بهزیستی به تنهایی نمی توان در زمینه کاهش آسیب و اعتیاد منطقه عسلویه اقدام کند و باید دستگاههای مختلف در این زمینه همکاری کنند و همچنین ساختار فرهنگی و امکانات نیز می تواند در این زمینه موثر باشد.
در هر حال ، به همان سرعت که ذخایر عظیم نفتی و گازی عسلویه در حال توسعه و افزایش است ، مشکلات و آسیب های اجتماعی نیز زیر پوست منطقه ، رشد یافته و بدخیم شده است.
نظر شما