شهرام اقبال زاده نویسنده آثارکودک و نوجوان، در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این مطلب گفت: پایه های ادبیات نوین کودک در زمان مشروطه گذاشته شد. پیش از آن ادبیات در قالب افسانه ها، قصه ها و متل ها به شکل ادبیات فولکلور وجود داشت. با این حال ادبیات کودک به شکل جدی از دهه چهل رشد صعودی خود را آغاز کرد و با پیروزی انقلاب اسلامی شتاب گرفت.
وی تصریح کرد: در دهه اول پیروزی انقلاب اسلامی تیراژ کتاب های کودک افزایش یافت اما با فروکش کردن هیجانات و تلاش ها در این عرصه ، کتاب کودک درحاشیه قرارگرفت و تیراژ کتاب ها افت کرد.
وی افزود: ازسال 1370 به بعد نگاه های انتقادی و علمی متوجه این حوزه شد و ادبیات کودک دستخوش بازنگری منتقدان قرارگرفت؛ به طوری که صاحب نظران در این حوزه سعی در احیای موقعیت های کتاب کودک کردند اما متاسفانه امروز برآیند این تلاش وضعیت اسفبار آثار ترجمه و به خصوص تالیفی است که مرتفع کردن این معضل نیازمند مجموعه راهبردهای روشن است.
اقبال زاده درباره پیوستن نهادها و محافل ادبی و هنری به بدنه دولت گفت: این نیز تابع شرایط سیاسی و اجتماعی است. البته در این میان کانون پرورش فکری کودک و نوجوان در حال حاضر نگاهی عمیق و متخصص به جریان ادبیات کودک دارد. با این وجود ادبیات کودک در ایران هنوز از جایگاه مطلوب فاصله دارد.
این مترجم و محقق ادبی اضافه کرد: در این راستا باید به گلوگاه های ناکارآمدی نیز اشاره کرد. نخست این که آموزش و پرورش به عنوان یک ارگان مستقل توجهی به ادبیات کودک ندارد. نگاه آن همواره نگاهی سنتی و کتاب محور بوده است و آموزش های خود را به کودکان برپایه مجموعه آموزش های غیرخلاق بنا کرده است. این امر به کور شدن استعدادها، از بین رفتن لذت کتابخوانی وعدم ارتباط دوسویه خلاق منجر شده است.
این نویسنده در ادامه خاطرنشان کرد: در اغلب مدارس کتابخانه های گسترده وجود ندارد و اگرهم هست دانش روزآمدی که در این آثار باشد به چشم نمی خورد. گلوگاه دیگر سازمان صدا وسیما است که برمقوله کتاب خط کشیده و نسبت به آن بی توجه است . در این بین کانون پرورش فکری کودک و نوجوان با داشتن شوراهای تخصصی و کتاب های نظری هنوز درصدر قراردارد و در محافل ادبی و مسابقات درصد بالایی از جوایز را به خود اختصاص می دهد. گرچه معتقدم این مرکز می تواند بهتر ازاین هم باشد. اما کانون در قیاس با ده سال پیش دستخوش تحولات گسترده ای درزمینه ادبیات کودک شد.
نظر شما