به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر علی اکبر ولایتی در تشریح نتایج سفر اخیر خود به مسکو با اشاره به سفر 10 روز پیش ایگور ایوانف رئیس شورای امنیت و فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه به ایران گفت: آقای پوتین دو پیام توسط آقای ایوانف برای مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهوری ارسال کرد.
مشاور ارشد مقام معظم رهبری در امور بین الملل ادامه داد : ما ارسال این پیام و اعزام آقای ایوانف به عنوان نفر دوم دولت روسیه و فردی که به احتمال زیاد از کاندیداهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری آینده روسیه است را به عنوان یک گام بلند راهبردی از سوی مسکو برای توسعه روابط با ایران تلقی می کنیم .
ولایتی گفت : متقابلا پاسخی که آقای احمدی نژاد به پیام آقای پوتین داد و اقدامی که با اعزام اینجانب به روسیه به عمل آمد نیز یک اقدام راهبردی بود.
وی در خصوص محتوای پیام احمدی نژاد به رئیس جمهور روسیه اظهارداشت : این پیام صرفا در مورد بحث هسته ای ایران نبود، روابط ایران و روسیه بسیار فعالتر ، جامع تر و عمیق تر از بحث هسته ای است هر چند که روسیه در مورد موضوع هسته ای ایران به عنوان عضو دائم شورای امنیت فعال است و از دید ما جزو کشورهایی است که موضع متعادلی در این خصوص داشته است .
وزیر امور خارجه اسبق کشورمان ولایتی از ارتباط راهبردی ایران و روسیه سخن گفت افزود: روسیه به حق ایران در برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای قائل است و در حالی که گروهی دیگر از کشورها از جمله آمریکا با این حق مخالفند.
ولایتی خاطرنشان ساخت: بحث هسته ای ایران روند خاص خود را با افت و خیزهای مربوطه طی می کند و این بحث مربوط به ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی است .
وی افزود: روابط تهران - مسکو از ویژگی راهبردی برخوردار است و سفر آقای ایوانف به تهران، سفر اینجانب به مسکو و تبادل پیام میان رئیس جمهور و روسیه به روسای جمهور دو کشور این امر را نشان داد، این تحول یک نقطه عطفی در روابط دو کشور بود و ما بعد از این دو سفر شاهد آثار مثبت آن از مواضع روسها و شخص آقای پوتین می باشیم .
ولایتی اظهارات رئیس جمهور روسیه در کنفرانس امنیتی مونیخ و انتقاد شدید وی نسبت به یک جانبه گرایی آمریکا در دنیا و نیز انجام تست نیروگاه بوشهر را از سوی روسیه را نشانه هایی از این آثار مثبت بر شمرد.
وزیر امور خارجه سابق کشورمان یکی دیگر از موضوعات مطرح در سفر خود به روسیه را بحث همکاریهای انرژی میان دو کشور و عنوان کرد و با اشاره به پیشنهاد تشکیل اوپک گازی از سوی مقام معظم رهبری در ملاقات ایوانف رئیس شورای امنیت روسیه با ایشان گفت: این موضوع در ملاقات اینجانب با پوتین نیزمطرح شد.
وی در تشریح این پیشنهاد گفت: با توجه به برخورداری ایران و روسیه از نیمی از ذخایر گاز دنیا ، تلاش آمریکا برای جلوگیری از انتقال خطوط انرژی منطقه از مسیر ایران و نیز دور زدن شبکه های وسیع لوله های نفتی و گازی روسیه، تصور ما این است که واشنگتن درصدد محروم ساختن ایران و روسیه از مزیت استراتژیک خود در ترازیت انرژی می باشد که این امر زمینه همکاری دو کشور در بحث انرژی را بیش از پیش مطرح می کند.
ولایتی واکنش روسیه نسبت به پیشنهاد ایران برای تشکیل اوپک گازی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: رئیس جمهور روسیه در مصاحبه سالانه خود بعد از سفر آقای ایوانف از این امر استقبال کرد. برخی از کشورهای غربی از این امر ناراحت هستند زیرا اگر این امر شکل بگیرد حتما به عنوان یک پدیده جدید قدرت زا در عرصه بین المللی مطرح خواهد بود.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بین الملل ضمن دیدگاهی که نگرش مسکو به رابطه با تهران را تاکتیکی و مصلحتی می داند و با بر شمردن مولفه های قدرت این کشور در عرصه جهانی و نیز زمینه های تاریخی همکاریهای دو کشور تصریح کرد: در اکثر مواردی که در مذاکره با آقای پوتین در مسکو انجام شد و در خصوص دیدگاههای راهبردی نسبت به روابط دو کشور توافق داشتیم .
وزیر خارجه سابق کشورمان در خصوص رای مثبت روسیه به دو قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه ایران نیز گفت: ما نباید به مسائل بین المللی ساده انگارانه و با نگرشی سیاه و سفید نگاه کنیم ، البته ما از این اقدام روسها راضی نیستیم ولی انصافا روسها در بین قدرتهای صاحب حق وتو در شورای امنیت تلاش بسیاری کردند. آنها تصویب قطعنامه علیه ایران را یک سال به عقب انداختند و محتوای تند آن را هم رقیق کردند.
مشاور ارشد مقام معظم رهبری در امور بین الملل ادامه داد : ما معذورات روسیه را می دانیم ولی توقعات ما نیز پابرجاست و انتظار ما این است که با توجه به همکاریهای بسیار خوب وتاریخی دو کشور مسکو حداکثر تلاش خود برای جلوگیری از تصویب قطعنامه دیگر علیه ایران به کار گیرد .
دکتر ولایتی افزود: دید ما به آینده روابط دو کشور این است که باید در جهت محقق ساختن دیدگاه راهبردی روسای جمهور دو کشور به روابط فیمابین گام های عمیقی برداشته شود.
وی در مورد پیامی که ایران راجع به موضع هسته ای خود به روسیه داده گفت: اصولا ما در هر برخورد با طرفهای خارجی بر حق مسلم ایران در برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای و غنی سازی تاکید داریم و این جزو حقوق غیر قابل معامله و خطوط قرمز ماست.
نظر شما