خبرگزاری مهر، گروه استانها- طیبه قدمی: افزایش چندبرابری قیمت رب به عنوان یکی از کالاهای اساسی سبد هر خانوار ایرانی طی ماههای اخیر باعث شد که برخی از مردم –به ویژه طبقه پایین جامعه- که توان خرید این کالا را ندارند از خوش رنگ و لعاب کردن غذاهایشان گذشته و عطای «رب» را به لقایش بخشیدهاند.
دلایل متعددی برای این موضوع مطرح شده و برخی صادرات این محصول را دلیل افزایش قیمتش دانسته و برخی آن را متاثر از افزایش قیمت ارز و هزینههای تولید میدانند؛ البته هستند کارشناسان و افرادی نیز که این افزایش را به بازار و مردم نسبت میدهند.
هرچند که امسال با رشد حدود ۲۰ درصدی تولیدات گوجهفرنگی در کشور مواجه بودیم و تولیدات آن با ۹۰۰ هزار تن افزایش به حدود ۵.۳ میلیون تن رسیده است، اما برخی از تولیدکنندگان این حوزه معتقدند که صادرات آن به کشورهای دیگر باعث کاهش میزان گوجهفرنگی در کشور شده و تولیدکنندگان رب به خاطر این موضوع قدری با مشکل مواجه شدهاند و تا حدی نیز گرانیهای بازار رب را به آن نسبت می دهند.
اما مدتی پس از انتشار شایعاتی در بازار مبنی بر اینکه صادرات گوجه از مهمترین دلایل گرانی رب در بازار است، وزارت صنعت، معدن و تجارت طی ابلاغی از ۲۶ شهریورماه امسال صادرات گوجه را ممنوع کرد ولی این موضوع نیز چیزی را عوض نکرد و تغییری در قیمت آن اتفاق نیفتاد.
این وضعیت تا جایی پیش رفت که صادرات رب گوجه فرنگی نیز ممنوع شد، اما اکنون که حدود ۳ ماه از ممنوعیت صادرات گوجهفرنگی نیز میگذرد شاهدیم که این موضوع تاثیر چندانی روی قیمت محصول مذکور نداشته و حتی خبرهایی از افزایش بیشتر آن طی روزهای آتی به گوش میرسد.
ربگوجه طبق آنالیز قیمت گوجهفرنگی باید حدود ۱۰ هزار تومان به فروش برسد
خسرو شهبازی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در گفتگوی دیگری با خبرنگار مهر ضمن تایید مصاحبه قبلی خود گفت: ما در سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید گوجه فرنگی در استان آنالیز قیمتی انجام دادیم و طبق این آنالیز کارخانهجات تولید رب در استان کرمانشاه گوجهفرنگی را به قیمت ۱۴۰۰ تومان خریداری کردهاند.
وی افزود: لذا بر اساس قیمت گوجه خریداری شده که بالاترین نرخ (۱۴۰۰ تومان) بوده است و خروجی که دارد محصول رب مذکور باید با قیمت حدود ۱۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد.
این مسئول تصریح کرد: ما قیمت گوجه را بر اساس مباحث کشاورزی آنالیز کردیم و اعلام کردیم که با این قیمت محصول کشاورزی عرضه رب با قیمتی بالاتر از ۱۰ هزار تومان درست نیست.
شهبازی گفت: سایر هزینهها و محاسبات آن کاری صنعتی است که از حوزه ما خارج است، لذا صنعت، معدن و تجارت استان بیاید این موضوع را در ستاد تنظیم بازار مطرح کند و آنالیز قیمت را در ستاد تنظیم بازار مصوب کند و هر چه که در ستاد تنظیم بازار مصوب شد، ما میپذیریم.
وی افزود: ما در زمینه قیمتگذاری محصولات وظیفهای نداریم، اما گوجهای که سال گذشته تنها مرکز خرید صنعتی گوجه فرنگی استان خریداری کرده است، کیلویی ۴۰۰ تومان بوده و امسال با افزایش قیمت محصولات و جلوگیری از صادرات به ۱۴۰۰ تومان رسیده است.
رئیس جهادکشاورزی استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بیاید در ستاد تنظیم بازار با حضور نهادهای ذیربط چون تعزیرات حکومتی، این قیمت را به صورت علمی آنالیز کند و چنانچه این موضوع در ستاد تنظیم بازار مصوب شد ما آن را خواهیم پذیرفت و دیگر حرفی نداریم.
افزایش قیمت رب براساس ضابطه سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده بوده است
سیدمظفر عبداله، مدیرعامل تنها واحد صنعتی در زمینه خریداری گوجه و تولید رب در استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: وقتی دلار به رقمهایی چون ۱۱ تا ۱۶ هزار تومان رسید، عراقیها و ترکمنستانیها و افغانستانیها به مرزهای ما هجوم آوردند و تمام گوجههای ما را به قیمت نازل خریداری کرده و بردند.
وی افزود: ما سال قبل گوجه را کیلویی ۳۵۰ تومان از کشاورز خریداری می کردیم و این در حالی بود که حتی اگر امسال آن را به مبلغ ۴۵۰ تومان خریداری می کردیم نیز هم کشاورز سود می برد و هم از این وضعیت راضی بود.
این تولیدکننده تصریح کرد: در پی این اتفاقات ما ستاد تنظیم بازار استان را تشکیل دادیم تا جلوی خروج گوجه فرنگی گرفته شود و قیمت آن نیز تثبیت شود، اما زمانی این تثبیت قیمت اتفاق افتاد که قیمت گوجه فرنگی به ۱۴۰۰ تومان (در خرید نقدی از کشاورز) و ۱۷۰۰ تومان (بصورت پرداخت ۵ ماهه و ماهی ۲۰ درصد) رسید.
عبداله تصریح کرد: ما قیمت ۱۷۰۰ تومان گوجه خریداری شده را به سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارائه دادیم و سندیکای صنایع کنسرو ایران قیمت مصرفکننده ۱۸۲۰۰ تومان را به ما اعلام کردند.
این تولیدکننده گفت: البته ۱۸۲۰۰ تومان به ما تعلق نمی گیرد و ما تنها ۱۳۰۰۰ هزار تومان قیمت فوق را دریافت می کنیم و ۵ هزار تومان نیز به توزیع کننده، فروشنده و... می رسد.
وی تاکید کرد: همه موارد فوق براساس ضابطه سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان صورت می گیرد و چون رب یک کالای اساسی است، ما اجازه نداریم خودمان قیمتگذاری کنیم.
عبداله خاطرنشان کرد: ما با تصمیمگیری استان و به لطف استاندار کرمانشاه قیمت گوجه فرنگی را کنترل کردیم و این قیمت روی ۱۷۰۰ تومان ثابت شد و با این گوجه ۱۷۰۰ تومانی قیمت مصرف کننده ۱۸۲۰۰ تومان از طرف سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان اعلام شد که ما تنها ۱۳ هزار تومان را دریافت می کردند.
سازمان حمایت مصرفکننده مصوبه افزایش قیمت رب نداشته است
اظهارات این تولیدکننده کرمانشاهی در حالی است که عبدالرضا یاری، رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص و قیمت کنونی رب در استان گفت: اگر من بخواهم از جانب مصرفکنندگان صحبت کنم، قطعا ما از این قیمت ناراضی هستیم اما اگر این فرآیند و پروسه قانونی قیمتگذاری طی شده باشد آن فرآیند قانونی است.
وی افزود: سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولید کنندگان براساس قانون اجازه قیمت گذاری و نرخگذاری در این زمینه را دارد، اما ما مصوبهای از این موضوع ندیدهایم و به ما هم اطلاع داده نشده است که سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده چنین قیمتی داده است.
یاری خاطرنشان کرد: از دیدگاه مصرف کننده قیمت تعیین شده برای رب های تولیدی در استان قیمت عادلانهای نیست و طبق آنالیز خودمان به عنوان مصرفکننده حرف ما این است که مگر تورم در تمام بخشهایی که مربوط به گوجهفرنگی و رب است چه تغییری کرده است و عواملی که در تولید رب گوجهفرنگی چه افزایشی داشتهاند که الان رب گوجه طبق اعلام صورت گرفته حدود ۲۴۰ درصد افزایش داشته باشد.
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان استان کرمانشاه تصریح کرد: طبق اعلام مرکز آمار بالاترین افزایش قیمتها صورت گرفته مربوط به رب گوجه و نزدیک به ۲۴۰ درصد بوده است.
قیمت مصرف کننده روی کالا برای تعزیرات حکومتی ملاک است
داریوش جودکی، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص قیمت رب در استان گفت: ستاد تنظیم بازار در این زمینه تشکیل شده است و قیمت رب را نیز آنالیز کردند.
وی افزود: تولیدکنندگان رب نیز خود انجمنی دارند که در آن قیمت رب را آنالیز کردند و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز قیمت آن را اعلام کرده است.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه تاکید کرد: در مورد قیمت کالاهای موجود در بازار، قیمت مصرف کننده روی کالا و تایید سازمان صنعت، معدن و تجارت در این مورد، برای ما ملاک است و چنانچه کالایی به بالاتر از قیمت فوق عرضه شود ما برخورد خواهیم کرد.
صادرات رب گوجه فرنگی در آینده نزدیک از سر گرفته میشود
خلیل حیدری، مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، به ممنوعیت صادرات گوجه از استان از اواخر شهریور ماه امسال اشاره کرد و گفت: ممنوعیت این کالا با هدف تنظیم بازار اتفاق افتاد، البته مدت کوتاهی بعد از اعمال این ممنوعیت صادرات گوجه گلخانهای آزاد شد، اما همچنان صادرات گوجه غیرگلخانهای ممنوع است.
وی در خصوص میزان صادرات کنونی گوجه در بازار گفت: اکنون و با قرار گرفتن در فصل سرما، تقاضا برای خرید گوجه چندان وجود ندارد و صادرات گوجه گلخانهای نیز به آن صورت اتفاق نمیافتد.
مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه گفت: برای تنظیم بازار و کاهش قیمت رب حدود ۲۰ مهر ماه نیز صادرات رب گوجه فرنگی ممنوع شد اما چند روزی است که ابلاغی مبنی بر صادرات رب گوجه به گمرک رسیده است و پس از اعمال شرایط و به زودی صادرات رب گوجه نیز از سر گرفته خواهد شد.
ظاهرا تناقض فاحشی بین اظهارات مسئولین مربوطه و تولیدکنندگان وجود دارد که در نهایت مردم را به عنوان مصرف کنندگان نهایی دچار ابهام و سردرگمی کرده است، تناقضی که میتوانست اصلا پیش نیاید و مسئولین مربوطه در حوزه قیمتگذاری با حضور در مقابل رسانهها و تشریح چگونگی این اتفاق و دلایل آن و همچنین اعلام نهایی نرخ کالاهای اساسی چون رب، با استفاده از مستندات قانونی و دلایل علمی از سردرگمی و ابهامات پیش آمده برای مردم نیز جلوگیری کنند.
همچنین ضرورت دارد که مسئولین ارشد کشوری و استانی در کنار حمایت از صنعت و تولید کشور معیشت مردم را نیز در نظر بگیرند تا افزایش قیمت یک کالای اساسی باعث حذف کلی آن از سبد برخی خانوارها و به طبع کاهش تقاضای آن در بازار نشود.
نظر شما